[...] rodniki chemiczne; zarodniki patogenów kiełkują w pokarmie termicznie zdegradowanym, osłabiając układ immunologiczny; obróbka termiczna niszczy kwasy nukleinowe oraz np. chlorofil powodując wnikanie nieorganicznych minerałów do krwioobiegu rozprowadzającego ww. minerały po całym ustroju, które osiadają w tetnicach, żyłach powodując utratę [...]
[...] masz obtłuszczone podobnie jak ja łydki. Dużo tzw. złogu z łydek - głównie przy kostkach i przy kość piszczelowej rozbiło mi się - i w końcu mam z przodu kość :) - dzięki chlorofilowi, przyjmuję go od października, za namową mojej refleksolog, która też wiele mi pomogła. Niedawno dowiedziałam się, że jedyną metodą są częste masaże limfatyczne [...]
[...] że nadmierne spożywanie szpinaku jest nie zdrowe z powodu bardzo dużej zawartości żelaza... O i możne dlatego takie pogłoski. Za to szpinak jest bogaty w kwas foliowy, chlorofil-neutralizator wolnych rodników, karotenoidy (luteina, beta-karoten), potas, wapń, żelazo, witamina K, C i B2. A więc, szpinak jest zdrowy i można go jeść często.. [...]
Chlorofil wykazuje działanie bardziej odżywcze. Funkcja w naszym ciele to głównie wsparcie walki z wolnymi rodnikami, nie ma przeciwwskazań do stosowania długotrwałego.
przy budowie masy miesniowej glownym skladnikiem diety sa proteiny proste wlasnie np albuminy czy kolagen - a do proteid zaliczamy np hemoglobine czy chlorofil ale takze bialka enzymow (ktore sa takze prostymi bialkami - zlozone to grupa prostetyczna czyli koenzym i białko proste - proteine zwana takze apoenzymem ktore razem tworza holoenzym) [...]