[...] złożonymi i dodatkiem tłuszczu. Dobre wybory to chude mięso, twaróg, jaja, ryba czy komosa ryżowe wzbogacone o ryż brązowy, bataty, płatki owsiane albo żytnie czy chleb pełnoziarnisty. Drugi posiłek powinien podtrzymać anabolizm mięśni, powstrzymując procesy kataboliczne, które prowadzą do ich rozpadu. Jakie białko po trening W [...]
[...] Niedawno skalkulowałem produkty, które żołnierz otrzymuje na każdy dzień działań i werdykt był druzgocący (ponad 500 g węglowodanów w większości pochodzących z utrwalonego chleba ważącego 700 g, 63 g protein, 70 g tłuszczów, w większości niezdrowych, pochodzących z konserw). Żołnierzowi proponuje się ~2900 kcal dziennie i następujące produkty: [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji zaleca [...]
Rozpoczęcie treningów siłowych jest zazwyczaj pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, aby zmienić swoją sylwetkę. Zbierając doświadczenie poprzez zasięgnięcie informacji np. z Internetu czy u starszych stażem kolegów, szybko dowiadujemy się, że bez odpowiednio zbilansowanej diety pod nasze cele trudno jest osiągnąć wymierne rezultaty. Podsumowanie [...]
Nowotwór powoduje ogromne szkody w organizmie. Niszczy ważne narządy, ale również zaburza cały metabolizm, powoduje uszkodzenie szpiku, co rzutuje na obraz krwi i innych płynów ustrojowych, gwałtownie obniża odporność organizmu.Dlatego pożywienie powinno zapewnić nie tylko budulec dla zniszczonych tkanek, ale również komplet witamin, [...]
[...] różnorodne białka toślinne. -Używaj niskotłuszczowych produktów mlecznych jako część diety. -Utrzymuj wysoki poziom żelaza poprzez jedzenie,ziaren zbóż,pełnoziarnistego chleba,warzyw i uzupełniaj dietę płatkami śniadaniowymi wzbogaconymi żelazem. -Zwiększ przyswajanie żelaza za pomocą pokarmów z witaminą C,czyli owocami,sokami owocowymi i [...]
[...] kalorii podczas robienia masy,a głównie z ilością węglowodanów – to dla ciała żadnego znaczenia nie ma czy to będzie ryż brązowy robiony na parze, czy biały ‘chamski’ chleb. Nadwyżkę w jednym i drugim wypadku zamieni w tłuszcz! Spożywanie 100% czystego pożywienia nie jest żadnym gwarantem sukcesu, jeśli się nie ma podstaw dot. diety, i/lub [...]
[...] rodzaju soki trawienne, a nie wszystkie soki trawienne są odpowiednie dla wszystkich produktów. Na przykład czy jesz mięso razem z ziemniakami? A co powiesz o serze i chlebie, mleku i kaszy, rybie i ryżu? A gdybym ci powiedział, że takie zestawienia są strasznie szkodliwe dla organizmu i okradają go z energii? Prawdopodobnie odrzekłbyś, [...]
[...] kalorii musi pochodzić z węglowodanów, następnie z proteiny, a na końcu z tłuszczów. Najwięcej węglowodanów zawierają owoce, warzywa, ryż, kartofle, ziarna zbożowe i chleb pełnoziarnisty. To właśnie one pobudzają produkcję enegii i powstawanie glikogenu. Oba te elementy są bardzo ważne dla skutecznej odnowy sił. Węglowodany magazynowane [...]
[...] - wśród optymalnych coraz więcej jest ludzi z dyplomem lekarza medycyny. Również w kuluarach obrad kwitnie handel żywnością. Znakomicie sprzedają się specjalny, tłusty chleb biszkoptowy, mazurek orzechowy i paluszki serowe. Tłumowi szturmującemu stoiska z zadowoleniem przygląda się Morgano, wysoki, szpakowaty pan, który kiedyś był [...]
[...] Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny [...]
[...] Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny [...]
[...] rytmie, który utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Węglowodany złożone to: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany stanowią ok. 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób [...]
[...] zawierające odpowiednio zdrowotne proporcje miedzy tłuszczami możemy wkomponować w praktyce w nasze posiłki by zgadzały się one z kulturystycznym menu? 1. śniadanie: chleb żytni razowy (150g - ok. 5 kromek), z masłem (7g - łyżeczka czubata) z zieloną sałatą (liście) pokrojonym pomidorem (200g - jeden duży pomidor) dwa jaja na miękko 120g [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zawartością owoców nie mają nic wspólnego), odżywki białkowe (należy unikać tych z dodatkiem soji lub białka pszenicznego) Źródła węglowodanów: brązowy ryż*, makaron durum*, chleb razowy*, płatki owsiane, kasze, ziemniaki, warzywa, owoce (nie radzę przesadzać z tymi z żółtą skórką – mają bardzo dużo fruktozy, której zbyt wysoka podaż powoduje [...]
[...] - według ówczesnych twierdzeń naukowców - szybko do krwi i prowadzą w ten sposób do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Węglowodany złożone, takie jak np. pochodzące z chleba, ryżu, makaronu i ziemniaków prowadzą do powolniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi, takie było ówczesne rozpoznanie. Indeks glikemiczny (IG) Dr David Jenkins, [...]
[...] kalorii musi pochodzić z węglowodanów, następnie z proteiny, a na końcu z tłuszczów. Najwięcej węglowodanów zawierają owoce, warzywa, ryż, kartofle, ziarna zbożowe i chleb pełnoziarnisty. To właśnie one pobudzają produkcję enegii i powstawanie glikogenu. Oba te elementy są bardzo ważne dla skutecznej odnowy sił. Węglowodany magazynowane [...]
[...] glikemiczny. Generalnie bazujemy na produktach o niskim IG. Stąd jako źródła węglowodanów doskonale sprawdzą się ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, chleb razowy itd. Węgle o wysokim IG warto zjadać zaraz po treningu. 6) Równowaga kwasowo zasadowa Większość jedzenia, zarówno zdrowego jak i przetworzonego to kwasy. Aby [...]