[...] warto, byś opierała dietę głównie na zdrowym, mało przetworzonym jedzeniu, uwzględniając dobre produkty białkowe, zdrowe tłuszcze, warzywa, owoce, orzechy, kasze, ziemniaki, chleb pełnoziarnisty na zakwasie; niepasteryzowane, dobrej jakości kiszonki itp. Przy kiepskiej diecie szkoda w ogóle wydawać pieniądze na probiotyki. Zmieniony przez - [...]
tak sie sklada ze uczyłem sie tego na korki :) wiec pirydoksyny jest dużo w takich rzeczach jak: drożdzę,chleb biały, kapusta , owsianka,marchewka, ryby, no a z mięs wolowe i świńskie
a jam tako chlebek NAZWA:CHLEB WIELOZIARNISTY SKŁAD:mąka pszenna typ 500, woda mąka żytnia typ 720, słonecznik , sezam, semie lniane, płatki owsiane, pestki dyni, grys sojowy, drożdże ,sół Jest oczywiscie brązowiutki mocno z duza ilościa ziaren :) Co o takim chlebku sądzicie ? czy pełnoziarnisty to to samo co wieloziarnisty ??
to nie jest dobry chleb razowy. ma w skladzie słod jęczmienny, pszenice, drożdze. Prawdziwy razowiec nie potrzebuje drożdzy, piecze sie go na zakwasie, jest ciemny, cięzki, kleisty i sklada sie z mąki zytniej razowej. Mozesz włączyc jako element diety, ale dupy nie urywa. orkisz to odmiana pszenicy, tez nie jest najwyższych lotów
Przepisów w internecie jest masa. Ja nie pamiętam swoich, ale robiłem na naturalnym zakwasie, bo z tego co pamiętam to drożdże są za słabe na mąkę żytnią i chleb nie urośnie. Nie zdążyłem edytować, a chciałem dopisać, że do chlebów można dodawać sporo przypraw i ziół. Może warto dodać takie, obniżające apetyt.
ja ostatnio kupuję z biedronki chleb graham, skład: mąka graham,mąka pszenna, woda, mąka żytnia, słonecznik, drożdże, siemię lnu,sól bez polepszaczy czy taki jest dobry? a co do bułek.. bułki przestałem jeść nie zważając na jakość mąki tylko przeraził mnie skład jaki zobaczyłem na bułkach w auchanie. Naliczyłem chyba z 6 substancjii E :/ i to [...]
[...] mają nawet około 50% białka. Polecam taki przepis: Podsmażamy na oliwie cebulkę potem dodajemy do tego 100g drożdzy piekarniczych a po chwili też płatki owsiane błyskawiczne i trochę wody, plus przyprawy(sól, koperek,pietruszka). Jeszcze chwilkę trzymamy bym się to wszystko skleiło i potem możemy smarować tym chleb. Spoko rzecz czasem to robię
[...] mąką wąskiej blaszki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz). 4. Wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika na 10 min a następnie zmniejszyć gaz do 180 st.C i jeszcze piec 40 min (razem 50 min). Chcąc otrzymać chrupiąca skórkę, chleb po wyjęciu z pieca posmarować gorąca wodą. Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-03-05 15:25:35
Każdy chleb tyle samo kcal i makroskładników. Patrz na skład. Twoj jest średni. Warto wyelimnować mąkę pszenną i drożdże. Dobrej jakości będzie z pewnością na zakwasie.
Dobry chleb ma tylko 4 składniki. 1 Mąka najlepiej żytnia razowa 2.Zakwas lub drożdże. 3.Woda. 4.Sól. Mogą być dodatki:siemię lniane,otręby i różnego rodzaju nasiona. Pozdrawiam.
Jeśli się za mocno ukwasi i będzie niesmaczne, to nie trzeba wyrzucać, tylko wstawić do lodówki, a potem dodać mąkę, sól, drożdże, trochę wody i upiec chleb na zakwasie albo zrobić jakieś placki.
Jak chcesz robić samemu i masz czas to proszę bardzo: Chleb Adama - jest na bazie mąki migdałowej , na 100 g chleba tylko 1,9 W . W smaku rewelacyjny i bardzo syty . B-33, W-1,9, T-13,3 Składniki chlebka : mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, ziarna lnu, ziarna słonecznika, sól, przyprawy, drożdże suche ( osobno pakowane) www.dobradieta.pl [...]
[...] etc. Proponuję używać narzędzi z tworzywa sztucznego. Rozdwajanie się paznokci może być spowodowane niedoborem witamin, zwłaszcza witaminy B (drożdże, kiełki, ciemny chleb) Gdy temperatura spada poniżej zera należy nosić rękawiczki, aby dłonie nie przemarzły, bo paznokcie tracą swoją "odporność". Dobrze jest też zawsze mieć [...]
może na zakwasie mokrym , przez siebie wyhodowanym , ale do suchego raczej trzeba dodać , bo chleb chyba nie urośnie ?? zresztą drożdże piekarniane to nic złego . pamiętam jak byłem mały , jak moja Mama robiła z drożdży jakąś zawiesinę i jadła je na diecie.:) Zmieniony przez - BenekGrid w dniu 2016-01-13 16:50:39
to jakie są lepsze chleby niż razowiec? podajcie przykład, a nie tylko że wydaje mi się że są. nie każdy i nie wszędzie można paradować z ryżem itp a chleb jest wtedy idealnym rozwiązaniem. btw. ja jem taki: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (58%), woda, mąka pszenna, ekstrakt słodowy jęczmienny, soł, błonnik owsiany, drożdże b 4,8g / w [...]