Miska w żargonie fanów kulturystyki oznacza "dietę, jedzenie". Wiesz co, tyle jeść i nie przybierać na wadze to podejrzana sprawa, na pewno nie jest to spowodowane szybkim metabolizmem bo ten i owszem może wszystko szybko palić, ale często ekto zaczynają już tyć przy 3-5K kcal a Ty zjadasz prawie 10 i nic nie rusza. Celował bym w pasożyty (np [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] to, że nie tyle glutenu trzeba się bać, co CC, mleka modyfikowanego dla niemowląt, antybiotyków w młodym wieku i całej tej chemii... Gluten to rzadko kiedy wrodzony problem (celiakia), częściej sprawa wtórna, powiązana ze słabymi jelitami i nieprawidłowo działającym układem odpornościowym, co ma wielki związek z florą bakteryjną i jej [...]
Miska w żargonie fanów kulturystyki oznacza "dietę, jedzenie". Wiesz co, tyle jeść i nie przybierać na wadze to podejrzana sprawa, na pewno nie jest to spowodowane szybkim metabolizmem bo ten i owszem może wszystko szybko palić, ale często ekto zaczynają już tyć przy 3-5K kcal a Ty zjadasz prawie 10 i nic nie rusza. Celował bym w pasożyty (np [...]
[...] tylko tych odżywiających się zdrowo. Wynika to z tego, że masz układ trawienny może nie pracować prawidłowo. Niestety powody tego mogą być różne: - nietolerancja laktozy, - celiakia, - sibo, - candida, - surowe warzywa, - zbyt duża ilość produktów pełnoziarnistych w diecie (dużo błonnika), - zbyt mała ilość błonnika w diecie, - zbyt mała ilość [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] właśnie jego regularne spożywanie może się do niej przyczynić (zakładając, że jeszcze jej nie mamy). /// Sorki, bo trochę popłynąłem. Nietolerancja glutenu, czyli inaczej celiakia, a istnieje jeszcze nadwrażliwość na gluten, z czym spotyka się większość z nas. Ciągle nakłada mi się nietolerancja i nadwrażliwość ;) . Gluten w moim mniemaniu [...]
[...] zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe które płatki mogą nasilać. Płatki śniadaniowe posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. [...]
[...] czy gazy. W tym celu warto zaobserwować, co dokładnie jadasz i który produkt może powodować tego typu problemy. Z reguły są to najczęściej: - nabiał (laktoza), - gluten, - niedobór lub nadmiar błonnika, - zbyt mała ilość płynów, - surowe warzywa, - problemy chorobowe (celiakia, Candida, SIBO). /SFD/2018/2/20/79f668f3c5624b7ea4e7d93986baeffa.jpg
Chleb z kaszy gryczanej Istnieje dość powszechne przekonanie, zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi, a także zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
Każdy ma jakąś dietę - to sposób odżywiania się. Mimo wszystko warto wzbogacić swoją dietę odżywczo, gdyż występuje deficyt wielu składników odżywczych. Masz celiakię lub nadwrażliwość na gluten, niezwiązana z celiakią? jeśli nie to nie ma potrzeby jeść bez glutenu produktów. [...]
Dodam, że jak ktoś jest rzeczywiście bardzo niski (np. poniżej 165 cm), to warto zrobić badania, czy przypadkiem nie ma się nietolerancji na gluten czy też kazeinę. Znam przypadek osoby z celiakią, która urosła po zmianie diety kilka cm.
Popularność diet low carb i typowo tłuszczowych wzrosła w ostatnich latach dość znacznie. Wśród ludzi tak to bywa, że jeżeli przychodzi na coś moda, to każdy chciałby to mieć i stosować. Często bezmyślnie, bez konsultacji ze specjalistami w tym kierunku i zaznajomienia się z podstawami badań naukowych. W pewnym momencie każdy mocno promowany trend [...]