otręby to głównie blonnik, a ten pozyskuj z warzyw i owoców. poza tym zbyt duza ilosc blonnika ma odwrotny efekt i moze powodowac zaparcia, jak rowniez utrudniac przyswajanie mikroelementów.http://www.sfd.pl/%5BART%5DOtr%C4%99by_a_dlaczego_nie_-t686002.html
Dokładnie na logikę te z większą ilością błonnika, ale np. porównując brązowy ryż i parabolied - błonnika więcej ma brązowy - jestem głodniejsza właśnie po nim. Więc błonnik może jednak pomagać w "pozbywaniu" się zawartości i pomagaćw samym trawieniu, oczywiście wiele też zależy od tego co dołożysz do danego posiłku raczej samych węgli jeść nie [...]
Przede wszytskim błonnik w nich może co najwyżej powodować przykre wpadki na treningu nie obciążaja źle zinterpretowąłeś i jak najkorzystnej jest je dac przed treng
[...] i marchewkę? To powszechny błąd, są to popularne warzywa (dodać trzeba tu jeszcze cebulę ;-) ), ale nie jest to żelazny, idealny zestaw, który w znacznym stopniu wspomaga dietę w witaminy, minerały, czy błonnik, także liczy się przede wszystkim urozmaicenie, a ilość warzyw uzależniaj od ilości błonnika, witamin, minerałów w całej diecie.
w odzywkach jest ale nie powinno sie kupowac odzywek dlatego by uzupelniac blonnik.Jest go duzo w otrebach, platkach owsianych, ryzu brazowym, warzywach to powinno wystarczyc
mozesz. dodaj tez sporo warzyw do diety, bo sa zazwyczaj niskokaloryczne, a zapychaja zoladek dobrze dodatkowo blonnik mozesz dac . http://www.sfd.pl/sklep/Szukaj.aspx?q=Vitamin%20Shop%20Dietary%20Fibre%20Apple Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2010-10-15 11:00:08
na 100g otrebów srednio 20g to blonnik, ktory pomaga w zaparciach.. moim zdaniem dawka 10g blonnika bedzie odpowiednia czyli jakies 50g otrebów.. lepszym rozwiazaniem bylby zakup blonnika w proszku (sa nawet smakowe) i picie w przypadku zaparć.. ewentualnie mozna samemu robić "mixy" na wyproznienie.. np. śliwki z kefirem %-)
[...] prebiotyczne. W pewnym badaniu wykazano, że spożywanie kakao znacznie zwiększało dobrą zawartość Bifidobacteria i Lactobacilli w jelitach, jednocześnie zmniejszając liczbę złych bakterii. .Podsumowując wprowadzenie produktów poddanych naturalnej fermentacji, a także produktów bogatych w błonnik, pomoże Ci pracować nad zdrowumi jelitami