Roladki z indyka z szynka parmeńską, mango, kokosem i czosnkiem Co potrzeba: - 500g piersi z indyka - 250g mango - 5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej - kilka ząbków czosnku (w łupinach!) - 20g wiórków kokosowych - sól, pieprz, suszony czosnek Co robimy : Filet z indyka myjemy, kroimy na 5 plastrów i delikatnie rozbijamy [...]
Wołowina z ryżem i warzywami z piekarnika Błyskawiczny, jednogarnkowy przepis, można narobić jedzenia od razu na cały dzień. Co: - wołowina - ryż - dynia, cebula, brokuł - oliwki - parmezan - koncentrat pomidorowy ok. 1łyżki - masło - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa ala wegeta*, gałka muszkatołowa, bazylia, chili (najlepiej suszone płatki) *moja [...]
Low Carb Pesto z cukinii z indykiem /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/8a8ec5e1b3e44efe8234bdd3782f351f.png składniki: - mięso z indyka (w przepisie 400gr) - 2 cukinie - duża garść liści bazylii (mnie poszła cała doniczka) - orzechy włoskie 10gr (lub inne najlepiej piniowe,ale włoskie też się sprawdzają) - oliwa z oliwek - cebula, czosnek, przyprawy 1. [...]
mus czekoladowy z avocado Co potrzeba: - 100g miękkiego, dojrzałego awokado - łyżka kakao (ok 10g) - łyżka miodu (u mnie gryczany) - 5 g migdałów - 5 g wiórków kokosowych Co robimy: Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy miód i kakao. Migdały drobno siekamy i prażymy razem z kokosem na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki i [...]
Ciasto mandarynkowo-migdałowe Nigelli składniki : * 4 mandarynki (lub trzy pomarańcze) NIEPRYSKANE! * 25 dkg zmielonych migdałów * 25 dkg cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 6 jajek Gotujemy całe mandarynki w garnku z wodą przez ok 2 godz. Odsączamy, zostawiamy do wystygnięcia. Jak ostygną, wciąż w całości miksujemy, ewentualnie można [...]
Pasta soczewicowo-jajeczna Składniki: - soczewica czerwona (70 gram suchej) - 2 jajka - sól, pieprz, musztarda (wg. smaku) - kurkuma (opcjonalnie) Soczewicę i jajka ugotować (jajka na twardo). Rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków), przyprawić i wymieszać. Podana proporcja jest przykładowa, można ją zmieniać w zależności od upodobań (można [...]
MÓJ PIERWSZY CHLEBEK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE Tak się składa, że szukałam i szukałam i na tym forum nie znalazłam takiego przepisu, więc wrzucam taki wg którego robiłam chlebek. ZAKWAS BEZGLUTENOWY: 10 dag mąki gryczanej (można inną bezglutenową, ale ja akurat taką miałam, można też zrobić 2 zakwasy z dwóch różnych mąk, ale ja już nie chciałam [...]
Pieczona szynka wieprzowa Marynata: - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz - rozmaryn (ja dałam 5 gałązek) - pokrojony czosnek Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Obtaczamy w tym nasze mięcho. I tak marynujemy przez całą noc. Na drugi dzień siekamy rozmaryn i obtaczamy w tym szynkę. Dno naczynia, w którym będziemy piec polewamy [...]
Chleb bezglutenowy (szybki w wykonaniu) 250g fasoli suchej 3 jajka 80g maki gryczanej przyprawy jak do zupy fasolowej u mnie bylo to troche majeranku, pieprz ziolowy, pieprz czarny, kminek, sol, czubrzyca łagodna, 1/2 tyzeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl wody Fasole ugotowac, wystudzic, zblendowac na miekka mase dolewajac po trochu wode. Ubic [...]
jak ktoś lubi wątróbkę to polecam takie cuś (znalazlam w necie, ale przetestowalam, lekko zmodyfikowalam i jest pyszne - można zamrozic i doskonale nadaje sie do kanapek na szybko :) Pasztecik wątróbkowy Składniki, około 4 porcje: • 400 g wątróbek kurzych • 150 g masła • 1 mała cebula cukrowa (zwykla tez da rade), pokrojona w kosteczkę • 2 [...]
Suszi z kaszy ;-) W zasadzie różni się od tradycyjnego dwoma rzeczami: - kasza zamiast ryżu - nie dodaję cukru do octu ryżowego 100 g kaszy ( ważne żeby była drobna: jaglana, jęczmienna ) 100 g łososia wędzonego Papryka czerwona Poł ogórka zielonego Awokado 3 płaty nori Wasabi Ocet ryżowy ( 2 – 3 łyżki ) Kaszę tylko opłukuję chwilę pod [...]
Zapraszma na dokładny przepis mojej pani na koreańskie kimchi - podobno jedna z 5 najzdrowszych portaw świata wg magazynu Health. %-) Kimchi na pyzamadeinpoland.pl http://pyzamadeinpoland.pl/wp-content/uploads/2013/01/slider15.jpg Zmieniony przez - junior__23 w dniu 2013-02-09 14:33:57
SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM KALAFIOREM. Składniki świeży kalafior, mrożony groszek (albo konserwowy) 2 marchewki 1 cukinia śmietana (lub jogurt naturalny) przyprawy: sól, pieprz, curry Kalafior umyć, podzielić na różyczki i zetrzeć na tarce. Marchewkę i cukinie chwilę blanszować i pokroić w słupki. śmietanę i przyprawy połączyć Na koniec połączyć [...]
Domowe mleko migdałowe Do zrobienia mleka potrzebna Wam będzie 1 szklanka migdałów, czyli ok. 150 g. Mleko można zrobić z orzechów w skórce, ale jeśli chcecie się jej pozbyć, należy orzechy zalać wrzątkiem i zostawić na 10 min. Po odczekaniu 10 min. orzechy płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Skórka powinna schodzić bez problemu, [...]
Zapiekanka z selera paleło, bezglutenowa Co: - seler - ziemniaki - indor (może być inne mięcho) - warzywa: brokuł, cukinia, pomidor - przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, majeranek (mogą być inne wedle uznania i do smaku) - masło Jak: Seler i ziemniaki kroimy w podobnej grubości plastry (tak pomiędzy 0,5 a 1cm). Mięcho rozbijamy i kroimy w [...]
Znalazłam cus takiego na necie. Może byc dobre dla tych, które mają ciagoty na słodkie. Krem fasolowo-bakaliowy można zjeść na kromce chleba, posmarować nim naleśniki lub zrobić z niego trufle... 1 szklanka ugotowanej CZARNEJ FASOLI, 2 szklanki wyłuskanych ORZECHÓW WŁOSKICH, 1 szklanka DAKTYLI niesiarkowanych (wcześniej namoczonych), 0,5 [...]
Guacamole z mintajem zapewne każdy Meksykanin by się za głowę złapał za takie połączenie %-) Co: - awokado - ogórek - pomidor - cebula - limonka/cytryna - kolendra (natka) - mintaj - przyprawy: sól i pieprz Jak: Warzywa kroimy na drobną kosteczkę. Awokado rozgniatamy widelcem (najlepiej, żeby awokado było dojrzałe i miękkie - łatwiej wtedy je [...]