[...] Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
[...] chude gatunki ryb i mięs oraz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Tłuszcz nie powinien dostarczać więcej niż 30% energii diety. Zwiększa się natomiast ilość białka 1,5-2 g/1 kg masy ciała ze względu na stosowanie leków moczopędnych. Mało soli Ograniczenie ilości sodu w diecie jest spowodowane zatrzymaniem przez nerki jonów [...]
[...] i dietetycznego Vinca Girondy oraz jego podopiecznych Frank Zane, Arnold Schwarzenegger i inni zaprzeczają temu poglądowi. Frank Zane nigdy nie jadał więcej węglowodanów niż białka, „Arnold” natomiast jadał 60-100g węglowodanów. W tym artykule, chciałbym podzielić się jako optymalny swoimi przemyśleniami i praktycznymi doświadczeniami w tym [...]
[...] do syntezy potrzebnych białek, musi je otrzymać z pożywieniem, z zewnątrz). Maca zawiera prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, a wśród nich najwięcej: waliny (79,3 mg/100 g białka), argininy (99,4 mg/100 g białka), glicyny (68,3 mg/100 g białka), seryny (50,4 mg/100 g białka), kwasu glutaminowego (156,5 mg/100 g białka). Arginina jest [...]
[...] podnosimy strawność białek wskutek denaturacji, która umożliwia potem enzymom trawiennym dostęp do wiązań peptydowych. Jednak już podczas brunatnienia mięsa lub odwodnienia białka, gdy smażymy lub grillujemy efekt może być już odwrotny. Co niekorzystne? Gdy zbyt długo ogrzewamy potrawę i pod coraz większą temperaturą dodatkowo większa ilość wody [...]
[...] najmniej50% sukcesu. Ma kluczowe znaczenie dla przemian energetycznych, ogólnego zdrowia, no i oczywiście dla budowy masy mięśniowej. BIAŁKO Wielkość dziennego spożycia białka może wahać się w dość szerokim zakresie. Niektórzy kulturyści spożywają tylko 80-100 g białka dziennie przez okrągły rok i stale zwiększają masę mięśniową. Inni [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych może pomóc przemienić każdego ospałego i otyłego mięsożercę w szczuplejszą i bardziej dynamiczną osobę. Kilku z [...]
[...] tych kalorii jest bardzo ważny. Jest wiele szkół wyznaczania dziennej dawki kalorii. Wiele osób stosuje dietę składającą się z 6g węglowodanów na kg masy ciała, 2g białka na kg masy ciała oraz niewielkiej ilości tluszczy. Jest to bardzo powszechny schemat dający w sporej ilości przypadków bardzo dobre efekty. Jednak chciałbym również [...]
[...] bezmięsnej bywa trudne. Z drugiej wszakże strony zbyt duże spożycie tych cennych składników jest również niepożądane i potencjalnie niebezpieczne. Na przykład duże spożycie białka obciąża nerki nadmierną pracą. Dlatego umiar w spożyciu jest jedną z najważniejszych zasad zdrowego żywienia. Według Piramidy Żywności opracowanej w Instytucie [...]
[...] i K. Mają one bowiem tendencję do gromadzenia się w organizmie i mogą być szkodliwe. Dodają, że branie syntetycznych witamin należy traktować jako "zło konieczne" BIALKO Ile białka potrzebuje organizm? Ile białka potrzebuje organizm? To, jaki efekt przyniesie trening w znacznym stopniu zależy od odżywiania. Sam trening, choć jest podstawą, nie [...]
ODŻYWIANIE - Woda, Witaminy i Mikroelementy -------------------------------------------------------------------------------- Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi mikroelementami w prawie wszystkich energetycznych reakcjach trawiennych i [...]
[...] wpływ na pozbycie się tkanki tłuszczowej. Witaminy B-complex Ta grupa witamin jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczów; odbudowy tkanek, zdrowego stanu skóry, dobrego trawienia, generacji energii, zapobiegania anemii, a szczególnie do utrzymywania krwi we właściwym stanie. [...]
Jaja Białka jaj, a nawet całe jaja są doskonałym źródłem białka. Białka to oczywiście niemal czyste proteiny. Całe jaja, kiedyś zakazane ze względu na cholesterol obecny w żółtkach, wracają znów do łask, przynajmniej w umiarkowanych ilościach. Jeśli masz prawidłowy poziom cholesterolu, jedno jajo dziennie możesz zjeść, Żółtka zawierają witaminę [...]
[...] jest to może artykuł dla osoób, obeznanych w temacie ale myśle że nada się dla osób piszących "czy dacie rade ułożyć diete " macie tu podstawowe informacje na temat tłuszczu białka i węgli. Jeżeli przeczytanie teg postu jest zbyt trudne ... no cóż przypudrujcie noski Węglowodany - związki organiczne, wielowodorotlenowe alkohole składające się z [...]
Siema wszystkim pisze ten artykul bo czesto sa pytania o witaminy jakie brac i na co sa dobrewiec postaram sie przyblizyc mniej wiecej jak witaminy dzialaja.Niewazne czy mnie pojedziecie za ten artykul czy nie pisze go bo moze sie komus przyda A wiec do normalnego rozwoju potrzebne sa nam poza weglowodanami,bialkami,tluszczami i skaldnikami [...]
[...] PRAWDA Dieta dla odchudzających się musi być urozmaicona Nie wolno stosować diet jednoskładnikowych, bo np. dieta owocowa czy warzywna nie dostarcza pełnowartościowego białka. Z kolei dieta mleczna nie zapewnia odpowiedniej ilości żelaza czy witaminy C. Odchudzanie powoduje uczucie głodu Występuje na początku odchudzania. Wraz z ubytkiem [...]
[...] NA KTÓRE ZAPOTRZEBOWANIE MA ORGANIZM KULTURYSTY Witaminy B-complex Ta grupa witamin jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczów; odbudowy tkanek, zdrowego stanu skóry, dobrego trawienia, generacji energii, zapobiegania anemii, a szczególnie do utrzymywania krwi we właściwym stanie. [...]
[...] się one w żywności w wyniku ich obróbki termicznej w temperaturach powyżej 150 stopni Celsjusza. Właśnie w takiej temperaturze dochodzi do reakcji aminokwasów budujących białka z kreatyną i sacharydami występujących w mięśniach (proces ten nazwany został reakcją Maillarda). HCA powstają głównie na powierzchni mięsa i ryb pieczonych nad [...]
[...] rozkładem. Najbardziej optymalny system zakłada, że należy jeść minimum 5-8 posiłków w ciągu dnia, z których każdy powinien zawierać 20-40 g wysokowartościowych protein. Ile białka potrzebuje organizm? To, jaki efekt przyniesie trening w znacznym stopniu zależy od odżywiania. Sam trening, choć jest podstawą, nie uczyni cię jednak wielkim. Aby [...]