DrunklnCarbs po prostu nie zawiera witamin i innych ważnych składników w przeciwieństwie do normalnego jedzenia. Białko serwatkowe ma tylko wartość energetyczną a nie ma odżywczej.
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
Białka serwatkowe stanowią 0,6-0,7% białka ogólnego w mleku, w tym około 75% przypada na albuminy, tj. α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę. 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Kazeina jest nośnikiem jonów wapnia, żelaza, miedzi, cynku, PO4. Laktoferyna wykazuje działanie antybakteryjne, peptydy z niego pochodzące wykazują działanie, jak [...]
W trakcie redukcji wagi ciała nieuchronna jest utrata mięśni. Na przykład, podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w [...]
No NIE, serwatki nie radzę kupować!!! Serwatka to pozostałość po produkcji sera, a po wysuszeniu jest produktem wykorzystywanym w cukiernictwie. Większa część produktu stanowi laktoza czyli cukier mleczny. Wykorzystując ją do kształtowania sylwetki możesz dorobić się szybko kilku kilogramów, ale tylko w okolicy brzucha. Produkt ten nie nadaje się [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
Ja bym wskazał coś innego, wytnij mleko i wszystkie produkty mleczne całkowicie. Samo białko serwatkowe nie wpływa na igf-1 ( nie zawiera go, ten hormon jest natoamist w czystym mleku i jego przetworach ), ale kazeina już tak. Dieta bazująca na węglowodanach też podnosi IGF-1, dlatego do wycięcią wszystkie cukry proste. Akurat ja mam podobnie, [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
Na początku brałem Hi-Tec białko serwatkowe z pszenicznym. Doczytawszy na forum rychło przeszedłem na izolat Extensor ale różnicy w regeneracji jakoś nie zauważyłem. Niedługo później coś sobie zamówiłem i jako gratis dostałem trzy próbki BioTech USA (koncentrat z izolatem) a w kolejnym zamówieniu jeszcze dwie próbki; jednorazowe porcje po 28 [...]
Ten sam internet powie Ci, że białko serwatkowe jest szkodliwe, zależy z jakich źródeł korzystasz. A co do mięsa to śmiem stwierdzić, że jest to bzdura. Może i jakieś badania wykazały mniejszą zachorowalność na nowotwory u wegetarian, ale nie jest to żaden dowód, że akurat to od niejedzenia mięsa. Zboża uprawiamy dopiero od 10 tys lat a wiec przez [...]
purkrabek muszę się wtrącić w rozmowę bo mam całkiem inne zdanie. Białko w prochu się chowa w porównaniu do naturalnych źródeł białka, taki kawałek mięsa,jajko czy tam twaróg posiada enzymy trawienne i mikroelementy a białko serwatkowe nie zawiera nic prócz białka ponieważ wszystkie wartościowe składniki traci w procesie produkcji. Jak chcesz to [...]
Zaraz zaraz, przecież każde białko serwatkowe zawiera BCAA a zarówno po treningu jak i w dni nietreningowe też sie je pije (jeżeli w diecie za mało). Wypija ktoś 3-4 porcje białka i ma spożyte około 15-20 gramów BCAA.
Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]
Anabolizm i katabolizm są otoczone mitami, legendami i przeinaczeniami. Wbrew obiegowym opiniom „kataboliczna” strona medalu jest równie ważna, jak pożądany przez kulturystów anabolizm. Podobnie niezbędne są uszkodzenia mięśni i lokalny stan zapalny wywołane treningiem oporowym, gdyż stymulują hipertrofię. Z kolei niekorzystny jest [...]
purkrabek muszę się wtrącić w rozmowę bo mam całkiem inne zdanie. Białko w prochu się chowa w porównaniu do naturalnych źródeł białka, taki kawałek mięsa,jajko czy tam twaróg posiada enzymy trawienne i mikroelementy a białko serwatkowe nie zawiera nic prócz białka ponieważ wszystkie wartościowe składniki traci w procesie produkcji. Jak chcesz to [...]
Nie napisałem że nie można tylko że nie powinno wiec jak masz ochote ładować 40-50% z prochu to ładuj ( na zdrowie :) ) No ale niby dlaczego nie powinno skoro białko serwatkowe nie ma skutków ubocznych (białko jest przyswajalne i świetnie regeneruje) a mięcho zwłaszcza czerwone ma...Oto jest pytanie bez odpowiedzi. Uważam że i optymalnie jest [...]
musisz uwzglednic wiecej produktow w diecie wysokobialkowych ja przy podazy 330g jem okolo 60g odzywki tylko rszta z miesa, twaoru, jaj itd A zatem 270 gramów białka pobierasz z naturalnego jedzenia, jak twierdzisz. Aż strach liczyć ile Ty jedzenia dziennie konsumujesz. Ze 2,5 kg jedzenia uwzględniwszy choćby w minimalnej zawartości jakieś też [...]
Witam, Chciałbym prosić o pomoc w doborze jakiegoś gainera bazujacego na białku wołowym. Uprzedzajac pytania, na jakiś czas chce odpuścić białko serwatkowe więc naturalnym wyborem wydaje mi się wołowina. Gainer musi być gluten free. Wiem, że podobne tematy już były ale polecany Carnivor Mass nie jest już dostępny. A szkoda bo wydawał się idealny [...]