Sezon grillowy rozpoczęty, zatem warto rzucić okiem na wegańskie odpowiedniki kiełbasek. Oczywiście można sobie upiec paprykę, cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory [...]
Czym jest trening ekscentryczno-izometryczny? Trening ten łączy w sobie trzy rodzaje ruchów mięśniowych. Fazę ekscentryczną ćwiczenia, izometryczną (czyli zmiana napięcia mięśnia bez zmiany jego długości) oraz koncentryczną. Nie ma tutaj miejsca na powtórzenia wykonywane w sposób niekontrolowany, z utratą napięcia w fazie ekscentrycznej [...]
Nie wiem, czy to kwestia sezonu na grilla, czy po prostu zamiłowania wielu ludzi do wszelkiego rodzaju kiełbasek i parówek, ale w tym roku obserwujemy w sklepach wyjątkowy boom na przeróżne wegańskie kiełbaski. Chyba każdy producent oferuje ze dwa smakowe warianty. Go Vege ma bardzo bogaty asortyment, więc nic dziwnego, że dostępne są także [...]
Uzupełnienie diety w okresie okołotreningowym jest jednym z kluczowych elementów, który warunkuje wzrost masy mięśniowej. To właśnie po treningu następuje wzmożony stan anabolizmu, co wymusza pewne działania dietetyczne, byśmy konstruowali jadłospisy tak, aby nie zabrakło nam składników budulcowych, jak i energetycznych. Wykorzystanie mieszanki [...]
Wiele pokarmów jest reklamowanych, jako “super żywność”. Tymczasem często okazuje się, że najbardziej wychwalane produkty nie mają przypisywanego im działania. Szesnastu mężczyznom przez 2 tygodnie podawano dziennie 60 ml soku z wiśni Montmorency lub placebo. W trzecim tygodniu ćwiczeń mężczyźni otrzymali 10 g WPC oraz wykonali 4 [...]
Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Okazuje się, iż suplementacja kreatyną w połączeniu z zabiegami terapeutycznymi skutecznie wspomaga rehabilitację urazów ścięgien. Ma ona wpływ na odczuwanie bólu, zachowanie masy mięśniowej oraz wzrost [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 150 g płatków owsianych 100 g daktyli + 50 g wrzątku 20 g płynnego oleju kokosowego 8 g kakao Masa serowa: 400 g serka wiejskiego lekkiego 30 g izolatu lub białka o smaku waniliowym 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku 25 g erytrytolu owoce - u mnie 100 g jeżyn i jedna figa Jak wykonać: Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 [...]
Dieta witariańska (raw food diet), jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu surowej żywności. Dla jej zwolenników jest to coś więcej niż tylko sposób odżywiania. To cały styl życia i droga do optymalnego zdrowia. Nie zawsze tego samego zdania są eksperci, którzy ostrzegają przed negatywnym wpływem na zdrowie i [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Kabanosy to atrakcyjna przekąska, kiedy jesteśmy w biegu, w podróży, czy nawet wieczorem jako dodatek do deski serów. Chyba wszyscy lubią kabanosy. Jedne są cieńsze, drugie grubsze. Jedne bardziej podwędzane, inne mniej... Wieprzowe, drobiowe, wieprzowo-drobiowe - a czy dla wegetarian i wegan znajdzie się jakaś alternatywa? Kabanosy roślinne 3 [...]
Kiedy zobaczyłam w sklepie wegańską wersję kotletów mielonych, pomyślałam, że koniecznie muszę ich spróbować. Nie ukrywam, że zachęciło mnie zdjęcie na opakowaniu. Wegańskie kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Co więcej, po rozpakowaniu nie było rozczarowania, wyglądały tak samo. Zgodnie z instrukcją, można je przygotować na trzy sposoby - na [...]
Spaghetti, czyli długi, cienki makaron znany jest z kuchni włoskiej, ale bardzo popularny jest również na całym świecie. Makaron jak to makaron - jedni wolą rurki, inni świderki, a jeszcze inni spaghetti. Wybór jest naprawdę duży. Weganie mogą teraz śmiało korzystać z mody panującej w sieciowych sklepach, które prześcigają się w poszerzaniu oferty [...]
Czego potrzebujemy: Na spód: 100 g gorzkiej czekolady 25 g oleju kokosowego nierafinowanego Na "karmel": 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 25 g izolat białka serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli Na kruszonkę: 25 g mąki kokosowej 7 g syropu klonowego lub miodu 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego 5 g jogurtu naturalnego Jak wykonać: [...]
Podczas badań krążków międzykręgowych u bydła, naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago odkryli, że resveratrol jest silnym anabolikiem dla dysków kręgosłupa. Substancja ta znajduje się m.in. w winogronach i orzeszkach ziemnych. Dyski międzykręgowe w kręgosłupie składają się z zewnętrznego pierścienia i wewnętrznego rdzenia. Zewnętrzny [...]
Glikogen jest rodzajem lokalnego paliwa, jedne zasoby służą „zasilaniu” mięśni, a drugie całego ustroju (głównie chodzi o podtrzymanie stężenia glukozy we krwi, w czym uczestniczy wiele hormonów i szlaków metabolicznych). Te pierwsze zasoby są składowane lokalnie, w mięśniach, te drugie w wątrobie. Zasoby glikogenu mięśniowego mają kilkaset [...]
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem smaków i kolorów. Wyraziste przyprawy, często pikantne, ale z dodatkiem słodkiej nuty to wspólny mianownik wielu potraw. W kuchni tajskiej bardzo często pojawia się kokos w różnych formach, a także kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, imbir i wiele innych roślinnych dodatków. To sprawia, że [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Czego potrzebujemy: 200 g serka wiejskiego 30 g białka o swoim ulubionym smaku - u mnie wanilia WPC Delicious 1,5 łyżeczki żelatyny 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 20 g nasion chia Jak wykonać: Serek blendujemy na gładko, dodajemy białko i dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i po ostudzeniu łączymy z masą. [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 90 g płatków owsianych 110 g mąki owsianej 70 g oleju kokosowego rafinowanego 50 g ksylitolu lub bezkaloryczny słodzik 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców - truskawki, maliny, borówki, nektaryny 10 g budyniu Lody: 250 g serka wiejskiego 40 g izolatu białka o smaku czekolady 20 g nutwhey coconut Jak wykonać: [...]