Chciałbym się podzielić jedną uwagą. Produkty mięsne są bardziej lekkostrawne od roślinnych ponieważ zawierają mniej niestrawnych części (np. błonnik który gnije i fermentuje w jelitach - zastanawialiście się dlaczego fasolka rozdyma?) Osobiście eksperymentowałem z dietą wegetariańską w wakacje, rozchorowałem się ale już doszedłem do siebie. Moja [...]
no w sumie też tak robię ale myślałem że da się coś z tym wymiennikiem wykombinować... ...a tak na marginesie po kiego grzyba podają w tabelach węglowodany ogółem zamiast właśnie tylko te strawne i błonnik osobno... tego nie zrozumiem
technologia produkcji supli pozbawia je tego co dla zdrowia najwazniejsze jesli sa tam np. maltodekstryny to tylko maltodekstryny i nic poza tym a gdzie tak wazny dla pracy jelit blonnik, roznego rodzaju fitozwiazki obecne w pelnych ziarnach, owocach i warzywach m.in.: fitosterole, organiczne zwiazki siarki, karotenoidy, polifenole w tym super [...]
a pierwsza czesc pytania? od razu po treningu czy jakis okres po ...30-60minut oraz czy blonnik odgrywa jakas istotna role przy redukcji, tzn pomaga? Zmieniony przez - fenix... w dniu 2005-04-14 16:04:37
a jednak nie uniknę jeszcze jednego pytania... rozpuszczalny błonnik (znajdujący się w warzywach z tego co zrozumiałem) to również są węgle niestrawne których się nie liczy w obliczaniu ilości węglowodanów?
a macie moze taki gdzie jest blonnik oddzielony od wegli i jest to wyszczegolnione bo musze sobie cos takiego wydrukowac ale nigdzie znalezc nie moge jadyna stronka to dobradieta ale nie o taka tab mi chodzi kurcze chlopaki jeszcze jakbyscie mi podalo war otrab owsianych wraz z blonnikiem to by bylo si Zmieniony przez - junior26 w dniu 2005-04-13 [...]
Witam, Prosiłbym o ewentualne skorygowanie mnie ale z tego co wykombinowałem to najlepszym źródłem błonnika w takiej diecie (jako dodatek np. do piersi kurczaka)są: brokuły, kalafior, szpinak, pieczarki i ewentualnie (większa zawartość węgli)brukselka... zgadza się? Chodzi mi głownie jak to w takiej diecie o utrzymanie nie zadużej ilości węgli [...]
[...] jest stosunkowo nowoczesna metodą stosowaną w celu produkcji białej mąki. W czasie procesu oczyszczania traci się większość witamin grupy B, niezbędnych kwasów tłuszczowych, błonnik i aminokwasy naturalnie występujące w pełnych ziarnach. Pozostaje skrobia, która zostaje gwałtownie rozłożona przez organizm na glukozę doprowadzając do identycznych [...]
Nie wynika. Warzywa zawieraja błonnik co przyczynia sie do tego ze czesciej mozesz chodzic do kibelka, ale nie oznacza to nic zlego. Chyba ze odrazu po zjedzeniu poslku ktory zawiera duzo blonnika lecisz do ubikacji to ztedy zniejszasz ilosci blonnika.