Poniżej przedstawić chciałbym kolejne pięć mitów na temat spożywania białka i produktów białkowych. Mit nr 6. Posiłek składający się z samego białka jest najlepszą postacią kolacji. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na najlepszą kolację. Równie dobrze w godzinach wieczornych można spożyć posiłek zawierający węglowodany, tłuszcz, warzywa. [...]
Witam Od poniedziałku ruszam z dziennikiem. Dieta juz poprawiona, wrzucałem w dziale odżywianie. Pozostaje kwestia dogrania aktywności fizycznej i tu prośba o Waszą pomoc. Co byście polecali? Połączenie basenu 2-3xtydzień z bieganiem 2-3xtydzień, czy siłownia 2-3xtydzień z bieganiem 2-3xtydzień ? Mam przerwę już blisko 2 letnią od siłowni, więc [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam Wiek : 17 Waga : 69 Wzrost : 172 Obwód pasa 86 Uprawiany sport lub inne formy aktywności: gry drużynowe co najmniej 4 razy w tygodniu po 1h Ograniczenia żywieniowe : jedzenie stołówkowe (internat) Stan zdrowia: dobry Możliwosci finansowe: średnie Aktualnie robię pompki, brzuszki podciągam się na drążku. Mam dostęp na siłownie 2 razy w [...]
Witam, pomimo iż kiedyś wysłałem jakiegoś posta i od pewnego czasu przeglądam forum to mimo jednak wszystko nadal uważam się tu za ,,nowego''. Tak jak w temacie proszę o ocenę diety, która ma na celu pozbycie się tłuszczu z brzucha oprócz tego zamierzam ćwiczyć brzuch by powstała na nim już od dawna upragniona krata. Trochę o mnie: Wiek: 18 [...]
Co myślicie o robieniu pompek w dni nietreningowe? Ten brak większej aktywności fizycznej choć potrzebny (oczywiście spowodowany potrzebą regeneracji) jest jednak trochę przygnębiający, szczególnie kiedy ćwiczy się 3 dni a pozostałe 4 to właśnie owe dni nietreningowe. Jeśli w ogóle robić pompki to kiedy (pora dnia)?
Fenyloetyloamina (PEA) – organiczny związek chemiczny z grupy amin naturalnie występujący w żywności (np. czekoladzie), jak i syntetyzowany w organizmie ludzkim z aminokwasu l-fenyloalaniny. Pełni funkcję neuroprzekaźnika i neuromodulatora, zwiększa ilość dopaminy i noradrenaliny. Jej wpływ na układ nerwowy może objawiać się w niejednorodny sposób [...]
FOS - fruktooligosacharydy , są to zazwyczaj rozgałęzione polimery glukozy pokarmowe, niewrażliwe na działanie enzymów trawiennych wytwarzanych przez organizm człowieka, wykazują pomimo tego pewien pro-zdrowotny potencjał. Ich korzystne działanie polega na stymulacji aktywności i rozwoju probiotycznej mikroflory jelitowej. fruktooligosacharydy [...]
Ginsenozydy –główne substancje biologicznie czynne występujące w żeń-szeniu, należące do grupy saponin triterpenowych. Wyróżnia się w tej grupie około 30 różnych związków, które naturalnie występują w korzeniach, liściach i organach generatywnych żeń-szenia. Ginsenozydy zwiększają powinowactwo hemoglobiny do tlenu, a w konsekwencji poprawiają [...]
Green tea extract / ekstrakt z zielonej herbaty – jak sama nazwa wskazuje jest to skoncentrowany, standaryzowany na obecność związków aktywnych takich jak polifenole, w tym katechiny, gdzie za najważniejszy związek uważa się EGCG, czyli galusan epigalokatechiny. Właściwości w/w związku opisane zostały w osobnym temacie, wspomnieć po krótce warto [...]
Guma guarowa – ma postać mączki i uzyskiwana jest poprzez mielenie bielma ziaren rośliny, której łacińska nazwa brzmi Cyamoposis tetragonolobus. Gatunek ten należy do grupy roślin motylkowych i z jego uprawy znane są takie kraje jak np.: Indie, Stany Zjednoczone oraz Pakistan. Guma guarowa posiada w składzie około 80% polisacharydu – mannozy z [...]
HCA/ kwas hydroksycytrynowy – organiczny związek chemiczny, kwas organiczny naturalnie występujący w roślinach Tamarindus i Garcinia (źrodłem może być skórka jak i cały owoc) i z nich pozyskiwany na skalę przemysłową. Kwas hydroksycytrynowy jest jest inhibitorem liazy cytrynianowej, przez co ogranicza dostępność acetylo-CoA do syntezy kwasów [...]
Johimbina, yohimbine – alkaloid indolowy naturalnie występujący w korze drzewa johimbiny lekarskiej, (Corynathe yohimbe). Powszechnie znana jako afrodyzjak i środek na potencję. Johimbina pobudza ośrodkowy układ nerwowy i ośrodki nerwowe w rdzeniu kręgowym poprzez blokowanie receptorów adrenergicznych alfa-2. Odpowiednio dawkowana i przyjmowana [...]
Poniżej przedstawić chciałbym kolejne pięć mitów na temat spożywania białka i produktów białkowych. Mit nr 6. Posiłek składający się z samego białka jest najlepszą postacią kolacji. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na najlepszą kolację. Równie dobrze w godzinach wieczornych można spożyć posiłek zawierający węglowodany, tłuszcz, warzywa. [...]
Kapsaicyna – organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w owocach chilli. Papryka chili wykorzystywana była w dawnych czasach do krótkotrwałego oślepiania wrogów, a rdzenni amerykanie żuli ją aby uśmierzyć ból zębów. Jako ciekawostkę należy dodać, że kapsaicyna stanowi składnik gazów pieprzowych. Receptor, na który oddziałuje kapsaicyna [...]
Kwas orotowy – znany również pod nazwą witamina B13, jest substancją, która pod względem chemicznym stanowi pochodną uracylu (zasada pirymidynowa wchodząca w skład RNA). Syntetyzowany jest w organizmie ludzkim przy udziale mikroflory jelitowej z karbomylofosforanu oraz kwasu asparaginowego. Główną funkcją kwasu orotowego jest udział w procesach [...]
Witam, mam 15 lat i chciałbym się dowiedzieć jakie ćwiczenia wykonywać i co jeść by zejść jak najwięcej z wagi i potem zacząć trening na przyrost mięśni. do dyspozycji w domu mam orbitrek, ławeczkę skośną, ławeczkę do ćwiczeń z motylami stojakiem na hantle i prasą do nóg (do tego 60kg nakładu) i małą hantle o wadze 12,5kg. Wiek : 15 Waga : 81 [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, mam 15 lat i chciałbym się dowiedzieć jakie ćwiczenia wykonywać i co jeść by zejść jak najwięcej z wagi i potem zacząć trening na przyrost mięśni. do dyspozycji w domu mam orbitrek, ławeczkę skośną, ławeczkę do ćwiczeń z motylami stojakiem na hantle i prasą do nóg (do tego 60kg nakładu) i małą hantle o wadze 12,5kg. Poziom tkanki [...]
II MISTRZOSTWA DOLNEGO ŚLĄSKA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W WYCISKANU SZTANGI LEŻĄC REGULAMIN Zawody zostaną przeprowadzone dnia 16.12.2011r. (PIĄTEK) o godz.11.00 w Kłodzkiej Szkole Przedsiębiorczości - ul. Szkolna 8. Cel : • popularyzacja i upowszechnianie aktywności ruchowej jako formy zdrowego stylu życia i spędzania czasu wolnego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
http://imageshack.us/photo/my-images/265/bokw.jpg/ lat 18 waga 84 kg wzrost 180 cm staż ~ 2 miesiące nie mam miarki ale problem jest łatwy do zauważenia:P poza siłownia brak aktywności brak ograniczeń żywnościowych zdrowie bez problemów do tej pory nie ułożyłem diety- jak byłem głodny, jadłem. do szkoły oczywiście pojemnik z ryżem, [...]
Laktaza – enzym trawienny zawarty w soku jelitowym, produkowany w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego, biorący udział w trawieniu cukru mlecznego - laktozy. Utrzymanie aktywności tego enzymu w wieku dorosłym –charakterystyczne m.in. dla mieszkańców Europy Północnej, to cecha uwarunkowana genetycznie, wywołana mutacjami w obrębie genu MCM6. S W [...]