[...] prezentacji tego tematu różnice w jakości oleju. Wszystkie tłuszcze składają się zarówno z nasyconych, mononienasyconych jak również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce zawierają około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych i są w temperaturze pokojowej stałe. Oleje roślinne z zimnych stref klimatycznych zawierają większość [...]
a to bardzo ciekawy art Etap I Dni 1-13 Dni 1-5: Przyspieszamy spalanie tłuszczu Punkt 1: Zmniejszyć o połowę spożycie węglowodanów. Dla naszego kulturysty oznacza to zejście do 175g dzinnie. Zmniejszenie spożycia węglowodanów powoduje zmniejszenie rezerw glikogenu w mięśniach i w wątrobie, co z kolei pobudza organizm do spalania tłuszczu. [...]
1Spożywajmy sześć-siedem posiłków dziennie, ponieważ przyspiesza to naszą przemianę materii oraz zwiększa przyswajanie przez organizm substancji odżywczych. 2Posiłki planuj tak aby zachować następujące proporcje między składnikami odżywczymi: węglowodany 60 [...]
[...] że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni. 7.Tłuszcze i białko - opóźniają procesy trawienne, a zatem opóźniają również wejście węglowodanów do krwiobiegu. Tabela przedstawia wartość IG najbardziej znanych, bogatych w [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Czy można być zarówno kulturystą i wegetarianinem? Pomiędzy wielkimi znawcami kulturystyki nie ma w zasadzie zgodności, czy jedzenie mięsa jest absolutnie zdrowe i niezbędne dla treningu, czy też nie ( chodzi przede wszystkim o obecność tłuszczów nasyconych, które stanowią zagrożenie dla serca). W zasadzie sytuacja przedstawia się tak, że kilku [...]
Sztuczne słodziki kontra cukier Sacharyna jest blisko 700 razy słodsza od cukru, ale pozostawia w ustach posmak. Nie ulega metabolizmowi w organizmie. Średnio ludzie spożywają 50 mg sacharyny dziennie... Obecnie coraz większą popularnością cieszą się słodziki - substancje nadające spożywanym płynom słodki smak, ale zawierające bardzo mało kalorii. [...]
[...] salcesony Ryby, konserwy rybne Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do [...]
Moc warzyw Warzywa nie zawsze mają idealny smak, ale zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, podobnie jak białka jaj, czy znane wszystkim piersi z kurczaka. Jedząc zieleninkę, także dostarczamy sobie wielu cennych maro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym [...]
[...] Optymalne spożycie powinno wynosić 25 - 40g dziennie ( 5 - 8g błonnika nierozpuszczalnego, reszta jako błonnik rozpuszczalny ) i pochodzić z różnych produktów. TŁUSZCZE Tłuszcze są to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny. Są także składnikami każdej żywej komórki, gromadzi się w różnych częściach organizmu i odgrywają ważna rola [...]
[...] większy przyrost mineralnej gęstości kości niż grupa, która spożywała go mniej. Prawidłowość ta – choć w mniejszym stopniu – dotyczy również mężczyzn. Tłuszcze – ważny składnik diety Tłuszcze możemy podzielić na bezpieczne i mniej bezpieczne dla naszego organizmu. Dobre tłuszcze charakteryzują się tym, że w [...]
[...] więcej przy bardzo dużym zapotrzebowaniu na białko. Pamiętajcie jednak – to nie jest najlepszy moment na krwisty stek, bo na jego strawienie potrzeba dużo czasu. Tłuszcze Dieta kulturysty powinna w zasadzie możliwie ograniczać tłuszcze – te same zasady stosują się do posiłku bezpośrednio poprzedzającego ćwiczenia. Czas [...]
[...] i ciasteczka: oprócz cukru dostarczają dużej ilości tłuszczu, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego (masło) lub utwardzonego tłuszczu roślinnego, często nie najlepszej jakości. Tłuszcze te są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans niekorzystnie wpływających na poziom cholesterolu we krwi. Zwiększają więc ryzyko rozwoju [...]
Zioła odchudzają Naturalnym bodźcem skłaniającym człowieka do jedzenia jest uczu-cie głodu. W mózgu, w podwzgórzu znajduje się prawdopodobnie ośrodek kontroli apetytu. Organizm większość pożywienia przeznacza na wytworzenie energii potrzebnej do procesów życiowych. Gdy w organizmie pokarmu jest za dużo, magazynuje on rezerwy. A naj-trwalej [...]
Sofija88, broń Boże chleb+ tłuszcze, zresztą otwórzcie proszę ten adres, to jest świetna ściąga, pomocna szczególnie dla nowicjuszy, wymyślona przez uczestniczkę innego forum poświęconego MM. Uwaga!Ściąga jest w ACROBACIE http://student.uci.agh.edu.pl/~koleszyn/MM/sciagafaza1.pdf
witam ... otoz mam za pare dni maturke i potrzebuje troche sie skupic ... po treningach jestem wypompowany na maxa i nie wiem czy mam je przerwac na okres matury czy zmniejszyc treningi czy co ... szukalem czegos na koncentracje , wiem ze ten temat byl poruszany miliony razy ... ale nie udalo mi sie nic znalesc o tych "napojach" interesuje mnie [...]
diete na mase to sobie mozesz ulozyc samemu ... wiedzac ze musisz dostarczyc 2,5 g bialka na 1 kg masy , wegli ok 5/6 g na 1 kg masy i tluszcze roslinne ok 1 g na 1 kg masy ... A co do produktow TANICH .. to : PUSZKI TUNCZYKA - bogactwo bialka dobrej jakosci SER bialy CHUDY - j/w JAJA - j/w RYBY wedzone -j/w + tluszcz Piersi z Kurczaka - [...]
Mozesz stosowac olej mct, ale polecam rowniez spozywac oliwe oraz tluste ryby, gdzie kwasy omega 3 sa bardzo wazne przy rzezbieniu Po za tym jak bedzie naprawde duzo tego mct, to mozesz rozregulowac metabolizm.Olej mct inaczej sie wchlania niz normalne tluszcze, wiec najlepiej stosowac w rozsadnych dawkach.Np. 4-5 porcji po ok. 10 g - rano [...]