Chodzi o smażenie ziemniaków, śmiałbym twierdzić nawet iż, są wartościowszym źródłem węglowodanów niż ryż, ponieważ są jednym z nie licznych źrodeł skrobii o potencjale zasadotwórczym, ale nie ma co gdybać, dieta powinna być urozmaicana.
tak kujawski czy inny rzepak zwykły, np z biedry. Ja natomiast używam do smażenia wszystkiego tłuszczu zwierzęcego (smalec wieprzowy) uważam, że taki tłuszcz był od zawsze w diecie człowieka (mięso) i taki powinno się używać, a już szczególnie do smażenia mięs. Wyciskanie ze zbóż oleju nie jest "naturalne" dla człowieka i to niepotrzebne [...]
Myślę, że jedząc tłuszcz zwierzęcy jesz tak jak jedli ludzie zanim zaczął się mniej lub bardziej rozwinięty przemysł spożywczy (i zanim powstało wiele zbędnych i negatywnych nawyków - używanie mleka i jego produktów, używanie zboża, używanie produktów skrobiowych itd), jesz to samo co jest w mięsie, jedząc olej jesz dodatkowy, zbędny składnik, [...]
grekar, dzięki za odpowiedź, poszukam gdzieś go w miarę możliwości. A rozmowa dalej się nie potoczy, nie chce mi się tłumaczyć :) On wie swoje, ja też. Nie mniej jednak nie uważam, że jedzenie wieprza, który będąc mały ma robione zastrzyki ze sterydami żeby rósł szybciej, czy kurczaczek, który każdy wie jak jest hodowany :) Także pozdro, każdy ma [...]
Płatki, które poprzednio zostaną poddane obróbce termicznej są lepiej przyswajalne, bo mają skleikowaną skrobię. Smażenie więc jest już obróbką, także bym nie zalewał :)
w jaki sposob zjadajac 200g karkowki + jajka + orzechy liczysz ze miales mniej niz 46 g fatu? orzechy: ok 10g jajka: ok 10g karkowka: ok 40g suma: ~60g Zmieniony przez - matt4mvp w dniu 2014-08-13 15:12:10 licze na oko nie licze co do grama czy kcal na pewno 40g będzie miała karkówka? wszelkie wartości w tabelach to wartości średnie kupisz [...]
zależy jakie smażenie, na oliwie można smażyć ale KRÓTKO do 10 minut, wtedy kwasy tłuszczowe nie ulegną uwodornieniu. Możesz zrobić tak , że kurczaka podsmażasz lekko, a potem podlewasz wodą, żeby się dusił
Nie jest najgorsze :) do takie krótkiego smażenia świetnie się nada do krótkiego i owszem, ale to wyższych temperatur raczej nie bardzo, no chyba że zależy nam na pogorszeniu zdrowia (of kors po latach). Ja gdy robię placka z płatków owsianych to smażę go co najmniej z 5-6 minut z jednej strony i na drugiej kolejne 2-3 mi. w przybliżeniu daje mi [...]
ale ogólnie smażenie nie jest polecaną formą obróbki kulinarnej to na pewno, jednak trochę smażenia, trochę gotowania, trochę pieczenia i wszystko się równoważy, jak w przyrodzie :-)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tez o tym myślałem lecz niezbyt mi sie uśmiecha kupno patelni oliwy i smażenie . A po za tym tyle osób i jedna kuchnia . Więc nawet mogę nie mieć dostępu do niej . A taki ser w miskę dodać słodzika i zalać troszke wodą i da rade
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tez o tym myślałem lecz niezbyt mi sie uśmiecha kupno patelni oliwy i smażenie . A po za tym tyle osób i jedna kuchnia . Więc nawet mogę nie mieć dostępu do niej . A taki ser w miskę dodać słodzika i zalać troszke wodą i da rade tez kiedyś mieszkałem w akademiku, też była jedna kuchnia - był to okres najlepszej diety w moim zyciu, ponieważ nie [...]
smażenie na patelni to nie problem ;) , bo pryskasz PAM który nie ma praktycznie kcal.. cebulka puści własne soki , i jest git :) ogolnie pozostaje chyba tylko patrzeć na wage i notować progres bo wydaje mi sie , że wszystko gra.. reszta przyjdzie z czasem..:-))
Tłuszcze nasycone. : ) Dla doprecyzowania chodziło mi o wieprzowinę w formie schabowych --> dochodzi tam panierka, smażenie (często na oleju słonecznikowym/kukurydzianym), a to nie do końca zdrowy wybór.
Tłuszcze nasycone. : ) Dla doprecyzowania chodziło mi o wieprzowinę w formie schabowych --> dochodzi tam panierka, smażenie (często na oleju słonecznikowym/kukurydzianym), a to nie do końca zdrowy wybór. Tłuszcze nasycone są praktycznie wszędzie, czy to nabiał, jaja, kakao, o wiórkach kokosowych to już nie wspomne. Fakt "kotlet schabowy" nie jest [...]
Gotowanie, pieczenie, smazenie i grillowanie nie zwiększy wagi mięsa. Tu mogę się założyć o wszystko, a innego rodzaju obróbki termicznej ni ma, chyba że moja szkoła była słaba ale w to śmię wątpić ;-) Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-28 16:50:03
nie, jako stały elment diety ani paluszki ani ryby puszkowane nie są pożądane może być na smalcu smażenie, e. oleju kokosowym, GHEE Zmieniony przez - popuri w dniu 2014-08-29 15:25:06