Ciekawy jestem ile tygodniowo godzin poswiecacie robieniu sylwetki i czy uwazacie, ze to za malo czy za duzo Licze tu nie tylko trening, ale i aeroby, dojazdy na silownie, gotowanie czy smazenie posilkow (jesli wymagaja stania nad garami) i inne tam takie. Chcialbym wyciagnac potem srednia i obliczyc ile dni rocznie spedza dzial doping na [...]
Dlaczego osoby pragnące schudnąć powinny unikac potraw smażonych ? Podczas procesu smażenia tłuszcz, na którym smażymy jest wchłaniany przez smażony produkt, a następnie wraz z nim spożywany. Oczywiście ilość wchłoniętego tłuszczu jest uzależniona od rodzaju smażenia oraz od produktu.( Najwięcej tłuszczu chłoną produkty [...]
Nie wiem czy to bajka czy prawda, ale ktoś mi powiedział, że smażenie nawet bez tłuszczu na np. teflonie jest niezdrowe (szkoda tylko że ten ktosiu nie sprecyzował dlaczego), czy ktoś wie?? Czy może po prostu dlatego, że teflon jest niezdrowy?? Na forum wyczytałam że najlepszy chleb jest bez drożdży, dlaczego?? Ja czasem piekę chlebuś z mąki 2000 [...]
w jaki sposob spozywac oliwe z oliwek?? pisze zeby sporzyc ja w czasie obiadu!! ale czy chodzi o smazenie na niej czy spozycie jej w jakims innym czasie??
Wiemy że smażenie i spożywanie niektórych pokarmów powoduje wytwarzanie wolnych rodników w organizmie , co to jest ? , czemu to grozi , dlaczego ? , czy stres , papierosy i alkohol wytwarzają wolne rodniki ?zapraszam do lektury Wolne rodniki: Wolne rodniki są to substancje chemiczne, które charakteryzują się bardzo dużą aktywnością chemiczną. Z [...]
Ostatnio wspominales, ze ziemniaki po ugotowaniu, ochlodzeniu ich a nastepnie ponowym zagrzaniu zamieniaja sie w skrobie....(no wlasnie nazwy tez nie pamietam) mozesz cos wiecej o tym po tym calym procesie sa nieprzyswajalne w 100%? cos jak blonnik? na jakies ot zasadzie dziala? o jakie podgrzenie chodzi? (mikrofala/smazenie?)
Prosze nie odsylac do wyszukiwarki poniewaz internet mam do dyspozycji przez chwile co jakis czas. Jakie negatywne skutki moze powodowac smazenie piersi z kurczaka. Duzo lepiej jest gotowac czy upiec? Z góry dziękuje za fachowe wypowiedzi.
Witam, Nurtuje mnie pewna kwestia odnośnie jajek i zawartych w nich tłuszczy O-3. Jak wiadomo tluszcze o-3 są bardzo wrażliwe na cieplo, np. tran trzeba trzymać w lodówce, żeby o-3 się nie rozpadły. Najczęstszą formą spożywania jajek jest ich gotowanie albo smażenie, zatem ile początkowej ilości o-3 po przyżądzeniu jajka pozostaje nadal w nim? [...]
Witam wszystkich. Przeglądam forum sfd już kilka ładnych lat i w końcu postanowiłem założyć swój temat. Wiąże się on z programem treningowym i dietą, które rozpocząłem miesiąc temu. Bardzo prosiłbym o krytykę. Na koniec wprowadzajacych informacji dodam, że twarz pojawiająca sie na zdjeciu przykladowym zostala dodana pod przymusem kumpli z [...]
Witaminy i minerały Syntetyczne czy naturalne? Które są lepsze? Jakie są miedzy nimi różnice? Jakie będą konsekwencje wyboru? Czy istnieje możliwość przedawkowania? Co to są normy spożycia? Jakże często sami stajemy przed takim wyborem? Z jednej strony chcielibyśmy dostarczać [...]
szukałam jakiś przepisów na potrawy z soji(dietetyczne), ale nie znalazłam, może ktoś jakieś zna..bo chętnie włączyłabym ją do diety, a typowe kotlety sojowe mają mnóstwo kalorii.no chyba, ze jest jakiś inny sposób na ich przyrządzanie niż smażenie i panierowanie..będe wdzięczna za przepisy..pozdrawiam
Witam!! Ostatnio słyszałem że smażenie potraw właśnie na tym oleju z pestek winogron jest o wiele zdrowsze od smażenia na normalnym oleju ( porównanie cen: ten pierwszy za 1l kosztuje ok 20 zł ten 2 za półtorej litra kosztuje do 5 zł), i że ma nawet tłuszcze potrzebne dla człowieka, więc można sobie spokojnie na tym smażyć.. ktoś wie więcej na ten [...]
Witam takie pytanie : czy tuńczyk traci swoje białko i własciwości w momencie gdy np jest dodany na spód tostów i pieczony przez 5 minut? nie jest bezpośrednio wystawiony na smażęnie,bo jest w środku,przykryty serkiem i szynką ,ale jest pod wysoką temperaturą ,czy to mu szkodzi?
Witaminy i minerały czyli solidne podstawy Z ogromną skrupulatnością obliczasz zawartość składników pokarmowych w diecie, odmierzasz, z wręcz aptekarską dokładnością, wagę produktów. Czynisz to wszystko, bo wiesz, że dieta to równorzędny kompan treningu i bez niej nigdy nie osiągniesz wymarzonego kształtu sylwetki. Mimo to czujesz się często [...]
Witam A więc dieta po przerwie i ćwiczeniu rekreacyjnym : B 2/kg w 4/kg t 0.7/kg waga 82kg omlet(2 białka i całe jajo) 100g owsianych B.30 W.64 T.16 2 posiłek wołowina 150g -B.30 makaron razowy ew. kasza(jaka najlepsza?)-ok.54g wegli warzywa (jakie ile?) (acha żeby zmieścić się w tłuszczach nie daje tu żadnego(czy to dobrze) B.30 W.54 T.12 3 [...]
Proste pytanie: Spożywając mięso bierzecie pod uwagę jego wagę przed, czy po obróbce termicznej (gotowanie smażenie) Chcąc przygotować sobie 6 posiłków z kurzego cycka, przed ugotowaniem było go 1530g. (6 posiłków po 250g.) po wycięciu różnego rodzaju shitu w postaci tłuszczu i chrząstek zostało ok. 1450g. Ale po ugotowaniu zostało tylko 700g.! [...]
Smażenie, gotowanie, pieczenie, grilowanie... A nikt nie pisze o blanszowaniu Jest to bardzo dobra forma obróbki dzięki której ubytki substancji regulujących jest dużo mniejszych. Blanszowanie można przeprowadzać na wodzie bądź na parze. Polega ono na zanurzeniu produktu we wrzątku na kilka sekund/minut bądź parzenie produktu. Przykładem [...]
Rola białka w organizmie Ciało dorosłego człowieka zawiera ok. 10kg białka. Ok. 3% tego białka podlega w organizmie wymianie. Podstawową rolą spożywanego białka jest dostarczenie organizmowi w odpowiednich ilościach i proporcjach aminokwasów do wymiany białek tkankowych u organizmów dorosłych oraz wymiany i budowy nowych tkanek u organizmów [...]
witam od pond 6 miesięcy chodzę na siłownie, ponieważ chciałam poprawić ogólnie wygląd i kondycję, nie zależy mi na jakiejś szczególnej redukcji, chociaż dopuszczam schudnąć max. 5kg. ponad 2 lata temu schudłam prawie 20kg i od tamtego czasu zmieniłam kompletnie swoje nawyki żywieniowe i styl życia. Mój problem polega na tym, że jedyny efekt jaki [...]