Dziwię Wam się ską bierzecie czas na robienie sosów, smażenie itd. Przy 6-7 posiłkach dziennie mnie tylko starcza na wysypanie ryzu z worka od wczoraj, wyciągnięcie z garnka zimnego fileta z lodówki, pokrojenie pomidora albo wrzucenie łyzki surówki. Więc albo umiecie lepiej zagospodarować swój czas albo cierpi na tym ilość posiłków. Moderator [...]
Pelne znaczenie slowa dieta ponizej.Milego czytania DIETA , oparty na zasadach → dietetyki sposób żywienia się człowieka, o ustalonym doborze pokarmów pod względem jakości, ilości i urozmaicenia, dostosowanym do potrzeb organizmu; dieta człowieka zdrowego — dieta normalna zapewnia właściwą (zabezpieczającą przed niedoborami i [...]
A więc zarówno kwasy omega-3 pochodzenia roslinnego jak i DHA i EPA są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które ulegają utlenianiu z wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego np.zabronione jest smażenie na tłuszczach będących ich źródłem. Natomiast spozywane w postaci surowej nie są niebezpieczne, jednak zaleca się by zwiększyć wówczas spożycie [...]
oliwa z oliwek to jedyny tluszcz na ktorym mozna smazyc bez problemow i nie tworza sie szkodliwe zwiazki, jak w przypadku innych T. mozesz tez uzywac patelni teflonowej, lub beztluszczowego smazyka PAM smazenie jako metoda obrobki termicznej zdecydowanie powinna ustepowac gotowaniu/duszeniu/zapiekaniu/grillowaniu mod działu ODŻYWIANIE
Cześć!Ponownie pare pytań, a mianowicie: *czy smażenie, bądź zapiekanie białego sera lub białek z jajka wpływa destrukcyjnie na wartości pokarmowe w nich zawarte?*Czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) że skóra z białego pieczywa jest bezpieczna (w sensie jej wpływu na odkładanie się tkanki tłuszczowej)-poproszę o komentarz* Czy w diecie [...]
smażenie białego sera..??? Coż to za nowy przepis kulinarny? Szczerze mówiąc nie próbowałem tego . Nie ma obaw, możesz tak pichcić, jednak z tym smażeniem za bardzo oczywiście nie przesadzaj. Jeżeli wieczorem masz trening o charakterze silowym to oczywiście węglowdany są zalecane. jezeli natomiast tylko "spacerek" to oczywiście lepiej [...]
piotruś, te dwa oleje różnią się między sobą skąldem kwasów tłuszczowych - kazdy z nich ma inne działanie na organizm, więc warto spożywac oba. jeżeli chodzi o smażenie to oliwa z oliwek jest do tego idealnym tłuszczem. Natomiast absolutnie nie nalezy smazyć na oleju lnianym. szukala
A jaj ma inne pytanie: czy jajecznica z 3 pelnych jaj + 2 bialek bedzie miala te powiedzmy 35 g bialka. Czy smazenie nie zniszczy protein zawartych w jajkach?
a ja dodam dla zdrowia : "Ale ja tłuszcz spożywam głównie w formie oleju rzepakowego na jakim smażę pierś z kurczaka" SMAZ NIE NA OLEJU - TYLKO NA TLUSZCZACH WYSYCONYCH. SMALEC CZY MASLO BEDA TUTAJ NAJLEPSZYM WYJSCIEM. SMAZENIE - SZCZEGOLNIE NA TAK ZLYM OLEJU JAK RZEPAKOWY - STWARZA RYZYKO POJAWINIA SIE TLUSZCZY TRANS - KTORE SA ZABOJCA [...]
Slabeusz zgadzam sie z Toba, prawdopodobnie bral cos innego i to ukryl, ale widzisz, ktora firma Ci napisze o ewentualnym zagrozeniu nie wynikajacym ze skladu ale ze sposobu przygotowania danego produktu, frytki sie okazaly rakotworcze po tylu latach:) i to nie one same ale smazenie, ale to zly przyklad, w kazdym razie wszystko jest mozliwe, [...]
Nie mówie ze zawsze popijam białkiem :) Ziki chodzilo mi o to ze Fuc.kmaster napisal ze student nie ma kasy na odzywki dlatego je tam obiady. Ja na szczescie mam troche tych supli i tez tam jem , wiec to nie jest tak jak mysli ****master. Ziki a jakie masz gwarancje ze w innych lokalach nie podają nie wiadomo czego... Z tego by wynikało ze tylko [...]
Co do planu treningowego to popytaj w dziale Trening. Osobiscie inaczej polaczylbym grupy np. klatka + triceps, grzbiet + biceps i zdecydowanie dodalbym nogi. Nawet jak sa masywne to zawsze mozesz trenowac na sile lub wytrzymalosc. Poza tym ulozylbym cwiczenia w innej kolejnosci. Co do diety... Na czczo ok. 6.30 odżywka wysokobiałkowa (nie wiem [...]
Mc...skad te wiadomosci ? zapewne chodzi Ci o zwiazki majarda ktore sie tworza z bialka i weglowodanow...ale to po pierwsze pod wplywem wysokiej temp...a po drugie przewaznie dopiero po karmelizacji coorkoow...czyli coa jak pieczenie czy smazenie...a wiec...%) misOO Dozorca w dziale OLIMP Portier in s0Ople
Generalnie lepsze są gotowane a następnie polane zdrowym wielonienasyconym tłuszczem (np oliwą z oliwek). Tłuszcz w wyniku smażenia traci wiele ze swojej wartości. Niektóre z tłuszczy w procesie smażenia (np olej kukurydziany) mogą się stać nawet toksyczne i szkodliwe. Ale od czasu do czasu zjedzenie czegoś smażonego nie jest czymś niewybaczalnym [...]
Byku krotka obrobka cieplna napewno nie zaszkodzi.Duzo osob poleca wlasnie oliwe do smazenia. A dluzsze (w sensie zbyt dlugie) smazenie jest nie ekonomiczne przynajmnie z kilku wzgledow: 1) pogarsza sie jakosc oleju 2) pogarasza sie przyswajalnosc bialka 3) marnuje sie gaz Niemniej nieco smazenia jest potrzebne.Wplywa pozytywnie na niszczenie [...]
bialko moze nie ale samo smazenie jest niezdrowe jesli juz smazyc to na smalcu... polecam piers z piekarnika - wlasnie jadlem mmmmniaaaam <<< Wszystko zaczyna się w umyśle... >>>
nie odpowiedziałeś w jakiej postaci mogą być te białka?Mogą być np smażone? // LEPIEJ GOTOWANE, SMAŻENIE TO WYŻSZA TEMPERATURA WIĘC I WIĘKSZA DENATURACJA BIAŁKA No i na Glukozę albo Carbo(czyli ogólnie na odżywki)niemam kasy.//GLUKOZA KOSZTUJE 2.50 PLN ZA 250g Wafle Ryzowe sa tanie i slyszalem ze sa bardzo dobre jesli sie jest na diecie!//DOBRE [...]