Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
Witamina E znana jest ze swoich właściwości wspomagających utrzymanie dobrej kondycji skóry, gdzie przez kosmetologów nazywana jest “witaminą młodości”. Ale to nie wszystko. Dość często nazywana jest również “witaminą płodności” z tego względu, że jej obecność w diecie jest niezbędna do jej zachowania. Witamina E - jakie [...]
Czy można zastąpić chleb razowy właśnie chlebem z soją? Chleb o którym mówie jest równiez ciemny i jest nafaszerowany soją (bardzo smaczny) czy jest to to samo co chleb razowy?
Prosze o ocene mojej diety. Mam 190 cm wzrostu waże 73 kg. Trenuje 3x w tygodniu na siłce i 3x kick-boxing.Chciałbym przybrać troche na masie. PONIEDZIAŁEK I:kefir,musli,orzechy włoskie,sienie laniane II:chleb razowy z szynką, jabłko, banan III:pierś z kurczaka,kasza,warzywa polane oliwą z oliwek IV:Pierś z kurczaka z białym ryżem WTOREK I:3 jajka [...]
Witam wszystkich jestem tu nową osobą, słyszałem dużo dobrego o tym forum i wraz z waszą pomocą chciałbym dowiedzieć się czy moja dieta i plan treningowy są odpowiednie aby zgubić kilka zbędnych kilogramów głownie z brzucha. Na siłownię chodzę od czterech miesięcy więc nie za długo na razie co zauważyłem to przyrost masy mięśniowej ale bardziej [...]
[...] płatki owsiane (albo musli z owocami, czy tez platki jeczmienne, zalezy od dnia), mleko 2%, siemie lniane (ewentualnie orzechy, zalezy do dnia) II posilek (w szkole): Chleb razowy z soja i slonecznkiem, szynka z piersi kurczaka, banan III posilek (tez jeszcze w szkole): chleb razowy z soja i slonecznikiem, ser edamski tlusty, jabłko przed [...]
Cześć, nie wiem który raz się za to biorę ale tym razem zrobię wszystko, żeby się udało:p Na początek jakieś dane: - rocznik 1988 - wzrost ok 191cm - waga dzisiaj rano na czczo 89kg Dieta jaką sobie ułożyłem wygląda mniej więcej tak: Tzn. to jest dieta po poprawce, która nastąpiła w czasie pisania tego postu. Na różni się: - usunąłem 10g musli - w [...]
Siema wszysytkim mam pytanie czy moja dieta jest dobra (oto jej skład): Bede jadł ok.3800-4000 tys kcal dziennie, wszystko pozaokraglałem do całkowitych liczb: białko: 130g = ~520 kcal tłuszcze: 120g = ~1040 kcal weglowodany: 1400g = ~1400kcal Oczywiscie do tego dodatni bilans 500kcal , w sumie to powinienem jesc troche mniej, tak naprawde [...]
Witam ! Opracowałem dla Was przykładowy jadłospis o charakterze anabolicznym z uwzględnieniem wybranych suplementów firmy OLIMP. Jadłospis został opracowany dla mężczyzny między 19-23 rokiem zycia, o wadze 70kg, 175 cm wzrostu i szczupłej budowie ciała, który ćwiczy na siłowni 4x w tygodniu ok. 60min. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS 45 min przed śniadaniem [...]
[...] zazwyczaj ok 10 zaraz po I posiłku wtedy, potreningowy posiłek jest ryz+piers a w zamian niego wchodzi posiłek nr II. godzina 7-8 zalezy jak mam do szkoły Jaja kurze całe Chleb razowy z soją Rodzynki suszone ŁĄCZNIE: 36 30 49 611 ok.10-10,30 Ser półtłusty Jogu natural 2% tłuszczu Słonecznik, nasiona Rodzynki suszone carbo ŁĄCZNIE: 33 [...]
POZYTYWNY WPŁYW ŻYWIENIA NA NASTRÓJ Lis 16, 2004 Autor: Bożena Formella Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to częstsze oczekiwania coraz liczniejszych grup konsumentów. Zaspokojenie tych oczekiwań ułatwia m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Żywność [...]
[...] by byla dobra PON: Rodzynki suszone 30 g Jaja kurze całe 100 g Białko jaja kurzego 100 g FRUTINA 100 g B 31,79 T 12,45 WW 94,66 kcal 613,7 Chleb żytni razowy z soją i słonecznik 80g Polędwica Sopocka 25g Masło wyborowe EKSTRA 5g 11,33 9,36 40,66 275,4 Tuńczyk w oleju 100g Chleb żytni razowy z soją i słonecznik [...]
[...] Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, najlepiej w postaci całych ziaren: pęczak, jęczmienna, gryczana czy rzadko już [...]