Poprawka, ostatnio piekłam 65min, ale myślę, że to zależy od piekarnika też... Dobre pytanie k_rol_k, chyba najlepiej piec z żytniej ale są dwa typy żytniej przecież: 2000 i ta typowo chlebowa 720. Zdarzało mi się mieszać i takie- w równych proporcjach. Smakowo -bardzo dobre a jak ze zdrowotnością takiego chleba to już mądrzejsi się muszą [...]
[...] przy wypieku chleba to możecie pytać piekę chleby od kilku lat, mogę się podzielić dojrzałym zakwasem a dla chętnych zostawię przepis na mój ulubiony chleb z maki żytniej 2000, na zakwasie, nie jest trudny, wymaga tylko ciepła i czasu Chleb radzieckiego żołnierza Składniki: 375 g zakwasu żytniego 100 % hydracji dokarmionego 10-12 h wcześniej [...]
Ta, nie znajdziesz ani indyka, ani mąki żytniej razowej 2000. Stołuję się tam i po takie produkty jeżdżę dalej. Od czasu do czasu rzucają do netto mąkę razową, ale pszenną.
[...] który może stać w lodówce nieruszany nawet 2 tygodnie. Jak znowu robię chleb, wyciągam to ciasto/zaczyn i mieszam składniki (mąka żytnia 3 części, pszenna 1 część - typ 2000 oczywiscie, siemię, słonecznik, sól, czasem suszone owoce). Odkładam tyle samo z gotowego ciasta i zostawiam w wyłożonej papierem blaszce do wyrośnięcia w ciepłym [...]
Mam ochotę na pierogi :-)robiłyście kiedyś z maki pszennej razowej? Jesli tak to jaki typ mąki-720 wystarczy? czy jednak trzeba wymieszać razową ze zwykła? ja robie z 2000 lub 1800, maka woda ...bez jajka ...wogole nie uzywam zwyklaj maki :-D
Właśnie, Ciotka jest SamoZło i musi dbać o wizerunek. Nie rozpieszczać! Zrób z mąki 2000, bez jakiegokolwiek dodatku słodyczy, za to dorzuć kozieradki i kurkumy %-)
Ja zawsze w lodówce mam zakwas i zawsze było ok, więc tym bardziej nie wiem dlaczego tak się dzieje, a ostatni wyszedł mi tak dobry, że miałam ochotę zjeść caly od razu. Mam żytnią typ 2000. Raz mi nie wyrósł wcale ale smakował dobrze, a tego nie da sie jeść
A ja mam pytanie o tę mąkę 2000. Czy można z niej coś zrobić innego np. dodać do omleta, albo zrobić naleśnika. Jak tak, czy można na redukcji. No i polecam dla tych, co nie mogą bez słodkiego w święta, beziki z białka, wiórek kokosowych (takie kokosanki) i można dać słodzika.
porandojin - zmiel płatki owsiane i będzie mąka owsiana, naleśniki śmiało możesz z niej robić. Osobiście też robiłam z żytniej 2000 i dawały radę (nawet małż zjadł a on wybredny jest ;-) ).
Cześć dziewczyny mam takie pytanie, czy ciasto na pierogi z mąki żytniej razowej typ 2000 + zwykła mąka pszenna, jest okej?:> Ostatnio staram się kombinować z samą razową, ale ciężka ta mąka do działania. Spora większość przepisów to mieszanki razowej + innej.
[...] go jakoś uratować? ja dzisiaj tez piekłam po pierwsze zakwas żytni miał już na pewno tydzień nie pamiętam kiedy z nim zaczynałam i do tego mąka żytnia ja robiłam na typ 2000 ...i najpierw zrobiłam zaczyn który leżał 14h potem dopiero wymieszałam znowu składniki i do wyrośnięcia na 2-3h znowu mieszkałam i dopiero formowałam chleb i rósł mi 2h [...]
[...] lub trudniej je upilnować. Smaczny chleb wychodzi, gdy zakwas i mąka są w proporcjach pół na pół, np. 300g / 300g (patrz w kuchni: Oveja). Ja robię razowy zakwas z mąki 2000, a dosypuję białą mąkę, też żytnią. Ciasto rośnie różnie – nawet 5-6 godzin, ale następne chlebki będą gotowe znacznie szybciej. Nie wyrzucajcie zakwasu, jeśli nie [...]
A ta mąka orkiszowa jest w ogóle wartościowa? To samo chciałam spytać o pełnoziarnistą pszenną. Bo pszenna mi się ogólnie źle kojarzy, ale skoro jest pełnoziarnista (typ 2000), to może jest równie dobra co żytnia? Czy może jednak typ nie ma takiego znaczenia jak rodzaj zboża?
Podbijam pytanie Agi o mąki, bo czasami miałabym ochotę upiec coś i dużo łatwiej współpracowałoby się z mąką pszenną pełnoziarnistą 2000 niż z żytnią. Oczywiście od czasu do czasu, np. do pizzy czy jakiegoś ciacha.