[...] w diecie warto zawrzeć zarówno aminokwasy egzogenne, jak i endogenne, ponieważ ich połączenie jest najkorzystniejsze, dostarczając nam pełnej gamy aminokwasów. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
[...] urozmaiceniu treningu. Pamiętaj by większość rzeczy dostarczać z wartościowych źródeł, ale możesz sobie pozwolić na odstępstwa ze źródeł mniej preferowanych ;-) Preferowane źródła białka: mięso, ryby, jaja, twarogi, sery, odżywki białkowe, mniej preferowane źródła białka to przetwory mięsne (szynki, mielonki itp) Preferowane źródła tłuszczu: [...]
stąd właśnie jajka w śniadaniu w dzień treningowy, jako źródła białka zwierzęcego (w dni nietreningowe nie jem jajek do śniadania tylko same płatki z mlekiem i miodem) a co do węgli to wystarczy płatki i łyżka miodu czy coś innego lub dodatkowego dać? Zmieniony przez - manthor89 w dniu 2012-04-10 23:47:07
[...] stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm. Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
[...] na kolację?". W rzeczywistości nie ma to znaczenia. Każde z tych dań jest po prostu posiłkiem, takim samym jak inny. Posiłki powinny być pełnowartościowe, składające się ze źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Oczywiście jak najlepszej jakości. Z tego też względu warto, abyś nie tylko w kolacji, ale również w innych posiłkach bazował na [...]
[...] kalorii pochodząca z węglowodanów. Pamiętać należy o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Znając te założenia, wybieramy najlepszej jakości źródła makroskładników, komponując posiłki. Będą to: 1. Źródła tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html 2. Źródła [...]
Trening siłowy samym hantlami nie jest szczególnie dobrym pomysłem, szczególnie w sytuacji, gdy masz maksymalnie 20 kg i do tego ławeczkę. Oczywiście możesz w ten sposób coś tam poćwiczyć, ale niestety efektów z tego nie będzie zbyt dobrym. Stracisz sporo czasu, w ciągu którego mógłbyś zrobić o wiele więcej na dobrej siłowni. Szczególnie gdy [...]
Żywienie w sporcie nie jest wcale takie ciężkie, jak większości osób się wydaje. Wystarczy poznać pewne podstawy, aby później trzymać się rozpiski i kontrolować efekty w postaci zmian obwodów ciała. Bez wątpienia kalorie, jakie spożywamy w ciągu dnia, a nawet w perspektywie tygodnia, mają istotne znaczenie w tym, jakie osiągniemy efekty. Ilość ich [...]
[...] efektów kształtowania sylwetki zauważył, że niezmiernie istotna jest w tym przypadku nasza dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Składają się na to różnego rodzaju źródła składników odżywczych: białka, tłuszczów i węglowodanów, czyli ogólnie ilość energii w postaci kalorii. Ważne jest to, aby opierać swoją dietę o jak najlepsze jakości [...]
Witaj> Czy nadmiar białka może wpływać negatywnie na cerę (wypryski, zaskórniki) oraz na trawienie? tak, nadmiar bialka moze miec wplyw na to, jak wyglada cera, jednak nie tylko jego ilosc ma znaczenie, ale przede wszystkim skad pochodzi. zrodla bialka, np. mleczne, moga dawac u wielu osob reakcje alergiczna, ktora da znac o sobie poprzez [...]
Tkanka tłuszczowa niestety dręczy nas od zawsze i zawsze będziemy musieli z nią walczyć. W walce tej warto pamiętać o tym, co jest podstawową pomocą. Są to bez wątpienia treningi siłowe i odpowiednia dieta. Sama to zauważyłaś, po stwierdzeniu, że byłaś nieaktywna i źle się odżywiałaś. Kwestia jednak tego, aby te treningi i dieta były odpowiednie, [...]
[...] stanowią resztę puli kcal. W takiej sytuacji warto pamiętać o tym, że 1 g białka i węglowodanów wynosi 4 kcal, a 1 g tłuszczów 9 kcal. Poznać powinieneś również zalecane źródła makroskładników, a są to: - źródła tłuszczów: https://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html - źródła białka: [...]
[...] i zdrowia. Warto jednak wiedzieć, co powinno znaleźć się w takiej diecie. Niestety nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Podstawą diety zbilansowanej powinny być odpowiednie źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Im mniejsze przetworzenie produktu, tym lepsza jest jego jakość. Warto więc zwracać na to uwagę. Do zalecanych źródeł składników [...]
Spróbuj może sam ulozyc , to nie jest aż tak ciężkie Tutaj możesz przeczytać o podstawach: http://potreningu.pl/articles/290/jakzabrac-sie-za-ukladanie-diety Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła [...]
Przejzalem stronke www.nutritiondata.com w poszukiwaniu zrodel bialka roslinnego przekraczajacego wynik 100. Z tego co wyczytalem ta wartosc jest dosc umowna, wiec produkt, ktory ma wynik np 80-90 ma co prawda mniejsza wartosc biologiczna ( glownie lizyny )lecz nie jest bialkiem zupelnie bezwartosciowym. W kazdym razie znalezienie bialek [...]
[...] Następnie od otrzymanego wyniku odjąć około 300 kcal. Wynik z kolei podzielić na zalecane ilości makroskładników: - 1,6-2 g białka na kg masy ciała (źródła białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html), - 1 g tłuszczów (źródła tłuszczów: [...]
[...] na makroskładniki: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Następnie podzielić na ilość posiłków, która nam odpowiada. Spożywać z kolei należy źródła makroskładników z zalecanych źródeł: - źródła białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - źródła tłuszczów: [...]
[...] wyniku odejmujemy około 300 kcal. Mając ujemny bilans kaloryczny, rozkładamy go na zalecane ilości makroskładników. Będą to: - białko w ilości 2 g/kg masy ciała (zalecane źródła białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html, - tłuszcze 1-1,3 g ( źródła tłuszczów: [...]