SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prawda i mity o szkodliwości jajek.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 48177

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
Jest wiele artykułów o jajkach, wiele przestarzałych , pytania wciąż te same, więc odnawiam temat o mitach szkodliwości jajek tymbardziej, że zbliżają się święta wielkanocne i jajka będę górowały na naszych stołach.


Wielkanocne śniadanie to jajeczna uczta. Jednak rola jajek w naszym jadłospisie jest kontrowersyjna



Jajka są one źródłem najcenniejszych substancji, a jednak niektórzy winią je za problemy z sercem i miażdżycę. Jajo kurze jest kompletnym materiałem potrzebnym do życia przyszłego organizmu. Oznacza to, że w żółtku i białku mamy wszystkie wysokowartościowe substancje niezbędnych dla życia kurczęcia, w tym także cholesterol.

Czym jest cholesterol
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu. Bez niego nie może rozwijać się mózg i układ nerwowy. Związek ten jest bowiem głównym składnikiem mieliny osłaniającej włókna nerwowe i zapewniającej prawidłowe przewodzenie bodźców. Przy niedostatku cholesterolu kuleje też gospodarka hormonalna, spada synteza hormonów steroidowych (takich jak kortyzol - hormon stresu, aldosteron - regulujący ciśnienie krwi, oraz żeńskie i męskie hormony płciowe). Słabnie również produkcja witaminy D3, która „utwardza" kości. Cholesterol jest też konieczny do prawidłowego trawienia. Jest przetwarzany w kwasy żółciowe, dzięki którym przyswajamy tłuszcze pokarmowe.

Cholesterol krąży we krwi i wiąże się ze specjalnymi białkami zwanymi lipoproteinami. Jedne, zwane „złym" cholesterolem (tzw. lipoproteiny o niskiej gęstości - LDL), roznoszą go z krwią do wątroby, a także - co gorsza - do innych tkanek, w tym także do ścian tętnic. Drugie - lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL), popularnie zwane „dobrym" cholesterolem, zabierają nadmiar tego związku z tkanek obwodowych oraz krwi i transportują go do wątroby, gdzie może zostać m.in. przekształcony w kwasy żółciowe i usunięty z kałem. Zapobiegają tym samym gromadzeniu się cholesterolu w ścianach naczyń. Im więcej HDL krąży we krwi, tym mniejsze jest ryzyko choroby wieńcowej i zawału.
Każde jajo (a konkretnie żółtko) to istna bomba cholesterolowa. Zawiera go przeciętnie ok. 200 mg. Jednak poziom cholesterolu w żyłach tylko w niewielkim stopniu zależy od tego, ile go zjemy. Prawie 80% cholesterolu (ok.700-800mg) produkujemy sami, głównie w wątrobie (50%), skórze (30%), jelitach (15%), a także w nadnerczach, mięśniach szkieletowych i mózgu (5%). Oprócz tego cholesterol jest dostarczany z pokarmem, z czego w europejskiej diecie ok. 1/3 przypada na jaja. Jednak ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu wiąże się nie z samym cholesterolem, lecz ze stężeniem - a dokładniej stosunkiem stężeń - wiążących go białek. Te zaś zależą nie od ilości zjedzonego cholesterolu, ale od spożywanych tłuszczów. Te nienasycone (z oliwy, oliwek, olejów, orzechów, awokado oraz ryb) obniżają stężenie LDL, podwyższają zaś HDL. Chronią zatem serce i naczynia. Te nasycone (z masła, mleka, serów, lodów, czerwonego mięsa, czekolady i orzechów kokosowych) podwyższają stężenie zarówno jednych, jak i drugich białek.

Najgorsze są tzw. tłuszcze powstające w procesie utwardzania olejów. Znajdują się w margarynach (im twardsze, tym więcej) i tłuszczach do smażenia, we frytkach, smażonych daniach gotowych i większości wypiekanych przemysłowo ciast. Podwyższają tylko poziom niezdrowych lipoprotein LDL, a z nim ryzyko zawału, udaru i nadciśnienia.

Co za dużo to niezdrowo
Gdy we krwi jest za dużo LDL, organizm próbuje pozbyć się tych związków. Najpierw zwiększa produkcję kwasów żółciowych i usuwa cholesterol z kałem. Gdy ten sposób zawodzi, próbuje zmagazynować nadmiar tam, gdzie jest on mało szkodliwy - w skórze (w postaci tzw. żółtaków), w błonach krwinek czerwonych i wreszcie - w ścianach naczyń krwionośnych. Ten ostatni proces prowadzi do zmniejszenia elastyczności naczyń i zwężenia ich światła, czyli do miażdżycy. I tu pojawia się „jajeczny" problem.
Ten cholesterol też trzeba jakoś z ustroju usunąć, inaczej zacznie szkodzić. Paradoksalnie badania epidemiologiczne nie potwierdziły, by usunięcie jaj z diety miało wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Naukowcy wykazali, że cholesterol zawarty w jajach nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, gdyż towarzyszący mu związek - fosfatydylocholina - zmniejsza jego wchłanianie w jelicie. Tylko niewielka część cholesterolu z jajka zostaje wchłonięta do krwi. Ale i ona jest niegroźna dla ścian naczyń krwionośnych, gdyż wchłonięta wraz z nim lecytyna działa jak emulgator. Łączy się z cząsteczkami cholesterolu, nie pozwalając im przyczepić się do ścian naczynia, a nawet usuwa część tych, które przykleiły się tam wcześniej. Można więc powiedzieć, że jajka działają przeciwmiażdżycowo.

Jeść czy nie jeść?
Dane naukowe dotyczące szkodliwości jajek są często rozbieżne. Choć większość naukowców twierdzi, że jedzenie jajek podnosi ryzyko chorób serca, to badania opublikowane w „Journal of the American Medical Association" podważyły to dotychczas powszechne przekonanie. Przez długi czas badano ok. 40 tysięcy mężczyzn w wieku 40-75 lat i 80 tysięcy kobiet w wieku 34-59 lat. Osoby poddane badaniu nie były obciążone żadnymi ciężkimi schorzeniami, takimi jak cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia. Stwierdzono, że osoby względnie zdrowe, zjadające 1 jajko dziennie, nie są szczególnie zagrożone chorobą naczyń wieńcowych. W ten sposób po raz kolejny zanegowano dotychczasową opinię, że jajka są głównym winowajcą w powstawaniu tzw. złego cholesterolu i że wyeliminowanie ich z diety stanowi najskuteczniejszy sposób unikania miażdżycy i chorób układu krążenia.
Jajko stanowi skarbnicę substancji odżywczych, witamin, minerałów i mikroelementów, w tym tych działających przeciwmiażdżycowo (witaminy D i B12, ryboflawina, kwas foliowy). Dlatego bez obaw możemy pozwolić sobie na jedno jajko dziennie. Tylko osoby, które już mają podwyższony cholesterol albo inne kłopoty ze zdrowiem (cukrzycę lub nadciśnienie), powinny ograniczyć się do dwóch żółtek w tygodniu (białka można jeść bez ograniczeń).

RAMKA
Jajko a tradycja
*) Jajko to przede wszystkim symbol życia.
*)Według tradycji Koranu młoda para podczas ceremonii zaślubin musi zjeść po połówce jajka. Dzięki temu młodych nie opuści szczęście i zdrowie.
*) Stary żydowski obyczaj każe pannie młodej schować do kredensu świeże jajko. Będzie wówczas tak łatwo rodzić dzieci, jak kura znosi jaja.
*) Choć wiele osób boi się jedzenia jajek ze względu na cholesterol, to jednak nic tak nie rozbudzi kochanka, jak kogel-mogel. W żółtku jest bowiem witamina młodości (czyli E), niacyna (dodaje energii i poprawia humor), lecytyna (zwiększająca męską płodność), cynk i selen.
*) Kiedyś wierzono, że skuteczniejszym afrodyzjakiem są jądra byka, ale i jajka miały swoich miłośników. Karol Wielki zjadał ich codziennie 12, a Bismarck aż 16 na śniadanie.




źródło : http://www.mojawyspa.co.uk/



zdr.



Zmieniony przez - Rothen w dniu 2008-03-19 12:16:22
2

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 177 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 925
Stary temat ale wciąż pomocny :) wielkie dzięki hehe. Słyszałem o tym że jak jesz dużo jajek to masz nadpobudliwość, ale jakoś w to nie wierzę :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 5491 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 48118
nie ma to jak jajo

z okazji świąt wielkiej nocy ... sog4you
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
wzajemnie odbijam


Zmieniony przez - Rothen w dniu 2008-03-19 12:23:54

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 2643 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 24308
kto tam będzie się ograniczał do jednego jajka dziennie

Wojownicza dusza, więc po swoje ruszaj
na ławę nie zejdę nawet gdy dostanę karę, rezerwowy ze mnie żaden, ja rasowym napastnikiem !! Czuję w sobie straszną parę, widzisz mnie na piedestale? I słusznie się chwalę, cudze znam lecz swoje walę.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
hehe no ba, ja swego czasu jadałem 8 dziennie, i tak przez pół roku skrzydła nie urosły, ptaszek nie odleciał, laska zadowolona, badania w normie, nawet Cholesterol nieco spadł .

więc bez obaw panowie.




Zmieniony przez - Rothen w dniu 2008-03-19 12:30:38

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 731 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11986
Jajek nigdy dość

Sog leci.

No one likes us.. we don't care

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 5491 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 48118
8 jajek dziennie ... no pierdzenie musiałeś mieć mistrzowskie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6421


Haha właśnie sobie ugotowałem jajko żeby coś przegryżć i na taki miły art trafilem.
Zawsze uważałem, że jajka są ok i tylko bardziej się w tym utwierdziłem.

SOG

"spokojny sen, rodzinne życie bez scen i przyjaźnie bez ściem - to sobie w życiu ceń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 480 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16628
ja jem 3 cale rano,wieczorem 2 cale i 3 bialka,poki co zyje,czuje sie dobrze

SOG poszedl

Zmieniony przez - bobbybobby w dniu 2008-03-19 14:16:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 92 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2980
dobre sog poleciał
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1016 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7338
Sog już nie wszedł, ale dobry art

Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

20 kg mniej ??

Następny temat

Drzemka- jej zbawienne działanie

WHEY premium