Szacuny
7
Napisanych postów
604
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
2468
czesc wszytskim. mam pytanko. czy slodycze sprzyjaja powstawaniu pryszczy? slyszalem ze tak a szczegolnie czekolada, kakao. w sumie tak z ciekawosci przez kilka dni ograniczylem do zera slodycze(normalnie jem ich olbrzymie ilosci ) i zauwazylem ze pryszcze nie wychodza. wiec czy slodycze maja taki wplyw na nasza cere?
Szacuny
26
Napisanych postów
4636
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
22462
Nadmiar slodyczy i potraw tlustych wplywa na wzrost produkcji DHT ktory jest bezposrednio odpowiedzialny za tradzik, oczywiscie wyeliminowanie slodyczy nie wyelimuje problemu...
Szacuny
2
Napisanych postów
98
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
1469
Ale to chyba sprawa indywidualna... moja koleżanka z klasy, wystarczy że zje troche słodyczy a już jej wyskakuje tu i uwdzie "coś". A mi np nic się nie dzieje, choćbym niewiem ile zjadła czekolady.
Szacuny
26
Napisanych postów
4636
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
22462
Tu chodzi o wrazliwosc na hormon, jak ktos ma wszystko ok to sie nic nie dzieje, jak ktos natomiast ma problem z tradzikiem to musi uwazac, normalne. To tak jak np. z uczulonym na czekolade zje batona i ma lipe, a czlowiek nie uczulony nie bedzie mial z tym problemow, czlowiek "chory" musi kierowac sie troszke innymi zasadmi jesli chodzi o zywienie niz czlowiek "zdrowy".Pozdro.
Szacuny
7
Napisanych postów
442
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
893
1. Czy czekolada powoduje powstawanie pryszczy?
Nie. Czekolada szkodzi wprawdzie Twojej figurze i zębom, ale nie jest przyczyną powstawania pryszczy. Może ona jedynie nasilać trądzik u osób, które go już mają.
https://www.sfd.pl/temat178705/