Cześć,
Z Wtorku na Środę w nocy robiliśmy z dziewczyną Naleśniki z Żurawina według przepisu Katarzyny Matelli z gazety Rebel Magazine
http://magazine.rebel-mag.eu/
Składniki:
- 13 białek jaj
- 2 żółtka jaj
- 100 ml odtłuszczonego mleka
- ok 100 ml wody mineralnej gazowanej
- 150 gram mąki razowej pszennej
- 400 gram chudego twarogu
- 100 gram suszonej żurawiny
- 400 gram jogurtu naturalnego bez cukru
Przepis :
- Ubij białka jaj (niezupełnie na sztywno)
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z żółtkiem, mlekiem i wodą (dodaj wody tyle, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego)
- Do miski z mąką dodaj ubitą pianę z białek
- Wszystko dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby dodaj wody mineralnej), dodaj
słodzik bez aspartamu
- Sporządź farsz naleśnikowy: wymieszaj zmielony (lub rozgnieciony widelcem) twaróg, jogurt, słodzik, żurawinę
- Naleśniki smaż na patelni TEFLONOWEJ BEZ UŻYCIA TŁUSZCZU (patelnia musi być rozgrzana, smaż na bardzo małym ogniu)
- Gdy naleśnik sam będzie odchodził od powierzchni patelni, przerzuć go na drugą stronę
- Naleśniki nadziewasz przygotowanym farszem i zawijasz w ruloniki
Polewa:
- Naleśniki możesz polać sosem sporządzonym z jogurtu, cynamonu i słodzika
Wartość Odżywcza :
Białko = 148 Gram
Tłuszcz = 19 Gram
Węglowodany = 165 Gram
Przepis : Katarzyna Matella - "matelka"
MOJE RADY :
- Uważajcie na dodawaną ilość wody, bo może Wam wyjść za rzadkie ciasto
- Polewę/Sos możecie zrobić z :
Jogurt + IsoLate (jabłko z cynamonem, owoce leśne)
Jogurt + Słodzik + Gorzkie Kakao
lub posmarować Dżemem bez cukru
- Placki róbcie cienkie , po wlaniu na patelnie pomachajcie nia na boki, żeby ciasto rozlało się po całej patelni
- Po całej akcji w kuchni (wygląda jak po zrzucie bomby) powiedzcie wszystkim w domu, że ich kochacie i są Super, szczególnie swojej dziewczynie, a po kilku minutach (jak już spróbuje waszych naleśników) możecie poprosić swoją ukochaną
, żeby posprzątała w kuchni
Ps. W końcu się do czegoś przyda
Analizowanie Przepisu
Sprzęt do naleśników + dżem bez cukru
Pojadanie ów dżemu
Oddzielanie żółtek od białka