SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Indeks Glikemiczny - o czym tak naprawdę świadczy?

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13150

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Fajny art, z tym iż osoibiscie nie widze powodu by specjalnie przejmować się indeksem gliemicznym produktu. Jest to pewna informacja, ale nie tak istotna jak powszechnie się sądzi. Gdybysmy mieli sugerować się ig - swietnym cukrem byłaby furktoza (ig 19), jest tez sporo wyrobow cukierniczych któe indeks mają poniżej 50 (np czekolady)... Gdyby zbadac ig produktu o roznych porach dnia, okazaloby sie iz inny indeks ma bułka z dżemem jedzona na śniadania, a inny na obiad...

Wspomniany przy okazji ładunek glikemiczny - to kwestia którą już prędzej należałoby wziąć pod uwagę w ogólnym rozrachunku. Jest on trochę bardziej uniwersalny, warto zauważyć iż czesto wartosci łg i ig dla danego produktu są rozbieżne. Np wposmniana gotowana marchew będzie miec wysoki indeks glikemiczny, ale niski - ładunek glikemiczny. Wynika to z faktu iż marchew zawiera ok 7 - 9% weglowodanów. Aktualnie diabetolodzy radzą raczej sugerowac się ładunkiem niż indeksem glikemicznym pokarmów.

Indeks insulinowy to kolejny parametr, który w moim przekonaniu jest czynnikiem istotniejszym niż 2 w/w. O tyle jest to zagadnienie ciekawe, że czesto produkty o niskim indeksie glikemicznym - dają sporą odpowiedz insulinową, np mięso, wiele produktów białkowych. Nie sposob jednak zgodzic się z sugestią Luccaci'a, (na przykladzie jogurtu), iz związane jest to ze wzrostem poziomu glukozy we krwi - nie jest, gdyby było - wysoki byłby rowniez ig. Sa pewne mechanizmy odzialywania na sekrecje insuliny które nie są związane z podażą glukozy, czy nawet glukoneogenezą. Insulinomimetycznie mogą działac pewne aminokwasy (np leucyna), czy potencjalnie tauryna (choc na ludziach nikt tego nie udowodnił, ale jako dawca grup sulfonowych - powinna miec takie własciwosci).

Osobiscie indeks glikemiczny uważam za parametr obiegowy, zdecydowanie przeceniany wskaznik jakosci produktu. Jego zastosowanie jest mocno ograniczone, sposob wyznaczania - dość pretensjonalny. Zdecydowanie istotniejsza jest ilośc przyjętych węgli, a jeszcze wazniejszy całosciowy skład posiłku, stopien przetworzenia pokarmów. IG jest w tym sensie przydtany, że dośc często produkty o niższym ig - to produkty mniej przetworzone (białe pieczywo/razowe pieczyw; biały ryz/dziki ryż itp...), stąd też ich spozywanie jest korzystniejsze. Sam w sobie w tym konetscie ma więc wartośc posrednią.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-06-20 22:55:52
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Referencji nie podaję, bo z głowy piałem, ale są to informacje ogólnodostepne nawet w wikipedii

Mysle też że warto w przejrzeć sobie pewne opracowanie na temat samego ig:


Glycemic index and disease1,2,3,4
F Xavier Pi-Sunyer

1 From the Obesity Research Center, St Luke's–Roosevelt Hospital Center, Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York.

2 Presented at a symposium held at Experimental Biology 2001, Orlando, FL, 1 April 2001.

3 Supported by the National Institutes of Health (grant P 30 DK 26687).

4 Address reprint requests to F Xavier Pi-Sunyer, Obesity Research Center, St. Luke's–Roosevelt Hospital Center, 1111 Amsterdam Avenue, New York, NY 10025. E-mail: [email protected].


It has been suggested that foods with a high glycemic index are detrimental to health and that healthy people should be told to avoid these foods. This paper takes the position that not enough valid scientific data are available to launch a public health campaign to disseminate such a recommendation. This paper explores the glycemic index and its validity and discusses the effect of postprandial glucose and insulin responses on food intake, obesity, type 1 diabetes, and cardiovascular disease. Presented herein are the reasons why it is premature to recommend that the general population avoid foods with a high glycemic index.


i pełen tekst:

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/290S 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115952
Cześć faf!

Wyczerpałeś temat

Też zawsze podkreślam, że IG jest ważne przede wszystkim pod kątem przetworzenia żywności. Poza tym nie ma sensu się tym aż tak bardzo przejmować.

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Cześć King

racja. ale nawet w kwestii przetworzenia żywnosci - nie zawsze jest dobrym pomyslem, vide: wyr cukiernicze, fruktoza.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115952
No fakt, wszystko trzeba rozpatrywać odrębnie

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12077 Napisanych postów 160535 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234798
w ktoryms z nr MD byl poruszany rowniez temat IG.
bardzo ciekawy.
tez rozchodzilo sie o to, ze nie jest az tak istotny

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Matellka Trec Team
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 191 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 560
Nie popadajcie w skrajności. Nie można mówić że GI jest nieważny. trzeba brać pod uwagę ososbniczą wrażliwość na węglowodany. robiłam badania glikemii na Obozie Kadry w Kulturystyce 2 lata temu i one potwierdzają, że to jest b. ważny parametr. Nie będę podować linków do amerykańskich badań bo sama takie robiłam i tym mogę potwierdzić swoje racje. Jednak gadanie że GI jest do dupy jest ogromnym uproszczeniem.
Diety kulturystyczne od kilku lat uwzględniają GI. Oczywiście to nie jest jedyny wyznacznik i kazdy mądry kulturysta wie, że fruktoza, mimo, że ma niski GI, nie jest dobrym węglowodanem, szczególnie w kontekście uzupełniani potreningowego glikogenu.
Przedrukowany art z amerykańskiej prasy w MD nie jest dla mnie wyznacznikiem prawdy.
Sorry za uszczypliowść ale taka ma natura
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jeśli powyższa wypowiedz ma korespondować z moją, to chyba doszło do nieporozumienia. Nie napisałem, że ig jest zupełnie nieistotne, tylko że jest zdecydowanie przeceniane, odniosłem się do jego wartości w sposób przekrojowy, wskazując na ważniejsze aspekty. Moim zdaniem indeks glikemiczny moze byc istotny np gdy podajemy, czy tez porównujemy koknretną ilosc węglowodanów i najelepiej spożytych bez dodatku innych pokramów, np: 75g ryżu dzikiego v.s 75g białego pieczywa spożyte po przebudzeniu. Gdy szacujemy jakośc żywnosci w kontakscie całego menu - ten parametr mocno się dewaluuje.

Zwracam też uwagę iż nie bazuję absolutnie na wiedzy z kolorowej prasy typu MD, a jak powyżej widać na publikacjach naukowych. Ich lektura jest dośc ciekawa, jeszcze ciekawsza - bibliografia, ale oczywiśćie nie jest obowiązkowa

Oczywiście z chęcią zapoznałbym się z badaniami które przeprowadzałas, więc myslę iż wzbogaci temat choćby abstrakt z któregoś z badań.

pzdr


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-06-21 12:29:50

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-06-21 12:41:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Matellka Trec Team
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 191 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 560
Niedługo to uczynię. Badania miały ukazać sie w książce, ale pan wydawca wydał tylko część z przepisami kulinarnymi("Supersylwetka" - tytuł głupawy, ale tak podobało się wydawcy - miało być "Sylwetka na Talerzu"), część teoretyczna jest złożnona ale leży i czeka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Matellka Trec Team
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 191 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 560
tak odnośnie Twojego podpisu " Jedz żelki będziesz wielki" - niedawno podszedł do mnie w siłowni młody chłopak, opowiadam mu, że ma jeść węgle po treningu, na co on, że słyszał, że żelki są doskonałe w tej porze.... hehehehe
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dawkowanie N2+cm3+Hard mass

Następny temat

pomocy w suplementacji!

WHEY premium