SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kasza gryczana - jak liczyć wartości odżywcze?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 34939

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1346
Właśnie kupiłem sobie kaszę gryczaną firmy Kupiec i zaniepokoił mnie pewien fakt.

Otóż w 100g kaszy surowej są następujące wartości:
- Wartość energetyczna 336 kcal
- Białko 12,6g
- Węglowodany 69,3g
- Tłuszcz 3,1g

Natomiast zaraz obok widnieje informacja na temat wartości odżywczych, które znajdują się w jednej porcji kaszy po ugotowaniu (jedna porcja stanowi 50g przed ugotowaniem lub 160g kaszy po ugotowaniu):
- Wartość energetyczna 101 kcal
- Białko 4,1g
- Węglowodany 21,1g
- Tłuszcz 0,82g

Wynika z tego, że podczas gotowania kasza traci część wartości odżywczych, więc należy zupełnie inaczej zaplanować swoją dietę. Ja zawsze liczyłem wartości kaszy przed ugotowaniem.

Zatem jeśli w ciągu dnia zjadłem 100g kaszy, to wychodziło mi, że zjadłem w sumie:
- Wartość energetyczna 336 kcal
- Białko 12,6g
- Węglowodany 69,3g
- Tłuszcz 3,1g

A tu się okazuje, że tylko tyle:
- Wartość energetyczna 202 kcal
- Białko 8,2g
- Węglowodany 42,2g
- Tłuszcz 1,64g

134 kcal mniej, 4,4g białka mniej, 27,1g węglowodanów mniej oraz 1,46g tłuszczu mniej. Jeśli chodzi o kcal to jest to już dosyć znaczna różnica.

I tu do was pytanie. Jaką tabelą mam się sugerować, planując swoją dietę? Wydaje mi się, że ta druga jest niestety bardziej wiarygodna. A co z innymi produktami, takimi jak makaron, ryż? Zwykle jest podawana tylko jedna tabela z produktem w postaci suchej, która jak widać nie odzwierciedla dokładnie stanu faktycznego bezpośrednio po ugotowaniu.

Z góry dzięki za pomoc.
1

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76043 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754908
Kasza gryczana jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów do jakich mamy łatwy dostęp w naszej diecie. Jej zaletą są:

- krótki czas gotowania (około 10 minut),
- cena (około 2,5 zł za 400 g),
- dostępność praktycznie w każdym sklepie,
- smak (jednak to kwestia gustu),
- wartości odżywcze (świetne źródło magnezu, sporo białka pochodzenia roślinnego, błonnik).

Obłuskiwana jest ona z nasion gryki zwyczajnej. Spotkać można ją pod postacią paloną lub białą. Obie są jak najbardziej wartościowe.

Pamiętać warto o tym, że wszystkie produkty ważymy przed ich obróbką. Dlatego też nie ma znaczenia, ile produkt nabierze wody w czasie gotowania. Ilości kalorii, białek, tłuszczów i węglowodanów zawsze będą takie same. Wynika to z tego, że woda nie zawiera kalorii.

Kasza gryczana ma około 346 kcal. Białko 11,7 g, tłuszcze 2,7 g, węglowodany 74,9 g. Aby dokładnie policzyć, ile czego jadamy, zapraszam do dziennika żywieniowego potreningu.pl. Za jego pomocą policzymy w prosty sposób ilość składników odżywczych w naszej diecie.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1243 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15610
Kasza przecież podczas gotowania nasiąka wodą więc jak odmierzysz kasze po ugotowaniu i będzie jej 100g to część tego to będzie woda więc logiczne, że będzie mniej kalorii, licz przed obróbką czyli jeżeli zjadasz woreczek kaszy to dostarczasz 70g ww.
2

Eee... Lubię placki ^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1346
Widzę, że mnie nie zrozumiałeś.

"Jedna porcja (50g) stanowi 160g produktu po ugotowaniu"

"W jednej porcji kaszy ugotowanej:"

Jak widać jest napisane "w jednej porcji kaszy ugotowanej", czyli chodzi o porcję 50g suchej kaszy, która po ugotowaniu waży już 160g. Po pomnożeniu wartości x2 i porównaniu z pierwszą tabelą wychodzi sporo mniej kcal, białka, węgli i tłuszczów. A w obu wypadkach są rozpatrywane wartości odżywcze kaszy suchej o wadze 100g.

Węgli dostarczasz tylko 42,2g, a nie 70g!

Wniosek z tego taki, że podczas gotowania kasza traci część wartości odżywczych.

Czekam na więcej opinii.

Zmieniony przez - Tra87 w dniu 2010-04-29 15:20:58
1

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2010-04-29 15:30:09

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1346
http://img693.imageshack.us/img693/5485/kaszagryczanaprazona450.jpg
http://img571.imageshack.us/img571/35/dsc00785.jpg

Zmieniony przez - Tra87 w dniu 2010-04-29 15:34:24
1

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1243 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15610
Tam jest to tak głupio napisane ale można zrozumieć. Producent liczy porcję jako 50g nie ważne czy ugotowanej czy nie, dla niego porcja to zawsze 50g. Opakowanie zawiera 8 porcji kaszy ( 50g ) ale zawiera też porcje kaszy ugotowanej ( porcja kaszy ugotowanej to też 50g ). Myślę, że zrozumiałeś :).

Eee... Lubię placki ^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
Tzn, że 50 gram kaszy po ugotowaniu waży 160g bo nasiąkła wodą. Wartości liczysz dla 50g bo przecież woda ma ich 0.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1346
Myślę, że to ty dalej nie rozumiesz. :D Przecież producent jasno podkreśla, że porcja 50g to porcja sucha 50g lub 160g po ugotowaniu... Heh, czytajcie ze zrozumieniem :D
1

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1346
No tak, ale wartości odżywcze kaszy po ugotowaniu zmalały i to jest dla mnie niejasne...

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1243 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15610
Tra87 przecież Ci wytłumaczyłem. Dla producenta porcja to 50g, nie ważne czy ugotowana czy nie, przypatrz się dobrze porcja przed ugotowaniem to 70 ww a po ugotowaniu to 20 ww. Porcja po ugotowaniu to 50g a nie 160 tak jak piszesz, napisał tylko, że 50g przed = 160 po ale on nie liczy tego jako porcja, tylko dzieli na 3. Nie wiem jak mam to łatwiej wytłumaczyć.

Producent chce powiedzieć, że kasza zawiera 24 porcje po ugotowaniu może teraz zrozumiesz.

Zmieniony przez - _Boston_ w dniu 2010-04-29 15:53:27

Eee... Lubię placki ^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 138 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1346
Jedna porcja kaszy ugotowanej 160g: 101 kcal (odpowiednik 50g kaszy suchej)
Jedna porcja (50g) kaszy przed gotowaniem: 336/2 = 168 kcal

Nadal nie widzicie różnicy?

Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja pod lupę

Następny temat

POSIŁEK SZKOLNY (MIX Z JOGURTEM)

WHEY premium