Otóż w 100g kaszy surowej są następujące wartości:
- Wartość energetyczna 336 kcal
- Białko 12,6g
- Węglowodany 69,3g
- Tłuszcz 3,1g
Natomiast zaraz obok widnieje informacja na temat wartości odżywczych, które znajdują się w jednej porcji kaszy po ugotowaniu (jedna porcja stanowi 50g przed ugotowaniem lub 160g kaszy po ugotowaniu):
- Wartość energetyczna 101 kcal
- Białko 4,1g
- Węglowodany 21,1g
- Tłuszcz 0,82g
Wynika z tego, że podczas gotowania kasza traci część wartości odżywczych, więc należy zupełnie inaczej zaplanować swoją dietę. Ja zawsze liczyłem wartości kaszy przed ugotowaniem.
Zatem jeśli w ciągu dnia zjadłem 100g kaszy, to wychodziło mi, że zjadłem w sumie:
- Wartość energetyczna 336 kcal
- Białko 12,6g
- Węglowodany 69,3g
- Tłuszcz 3,1g
A tu się okazuje, że tylko tyle:
- Wartość energetyczna 202 kcal
- Białko 8,2g
- Węglowodany 42,2g
- Tłuszcz 1,64g
134 kcal mniej, 4,4g białka mniej, 27,1g węglowodanów mniej oraz 1,46g tłuszczu mniej. Jeśli chodzi o kcal to jest to już dosyć znaczna różnica.
I tu do was pytanie. Jaką tabelą mam się sugerować, planując swoją dietę? Wydaje mi się, że ta druga jest niestety bardziej wiarygodna. A co z innymi produktami, takimi jak makaron, ryż? Zwykle jest podawana tylko jedna tabela z produktem w postaci suchej, która jak widać nie odzwierciedla dokładnie stanu faktycznego bezpośrednio po ugotowaniu.
Z góry dzięki za pomoc.
Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.