Szacuny
7
Napisanych postów
1240
Wiek
34 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
8570
Witaj s.m.p.a skoro juz sie udzielasz to ponawiam swoje pytanie, ktore najwidoczniej pominales:
ogórki zawierają enzym askorbinazę poza tym enzym ten znajduje się on również w warzywach dyniowatych co ona robi niszczy witaminę C zawartą w pomidorach jednak jeśli dodacie ogórki kwaszone będzie ok gdyż askorbinaza niszczy się w kwaśnym środowisku 1. Czy to zjawisko nastepuje od razu przy styknieciu ogorka z pomidorem czy po jakims czasie?
2. Czy zatem przy dodaniu jogurtu nat. czy tez oliwek ten enzym jest nmniej skuteczny i nie niszczy wit C z pomidora?
Don't be afraid to be weak,
don't be too proud to be strong.
Szacuny
0
Napisanych postów
41
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
341
s.m.p.a no i o to mi chodzilo dzieki wielkie
ale piszesz o duzych ilosciach tluszczy, ale czy podczas smazenia dajmy na to: piersi z kurczaka w panierce na patelni, jest na nim az taka duza ich ilosc?
Szacuny
2
Napisanych postów
265
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
5067
kiedyś sprawdzałem i jeden średni kotlecik panierowany wciąga około 20g tego dziadostwa ( margaryny czy oleju), przynajmniej robiony sposobem mojej mamy :P