Przejzalem stronke
www.nutritiondata.com w poszukiwaniu zrodel bialka roslinnego przekraczajacego wynik 100. Z tego co wyczytalem ta wartosc jest dosc umowna, wiec produkt, ktory ma wynik np 80-90 ma co prawda mniejsza wartosc biologiczna ( glownie lizyny )lecz nie jest bialkiem zupelnie bezwartosciowym.
W kazdym razie znalezienie bialek roslinnych z wynikiem powyzej 100 nie stanowilo wiekszego problemu.
Zrodlami pelnowartosciowego bialka roslinnego wg. danych na stronie
www.nutritiondata.com sa:
- orzechy pistacjowe
- czerwona fasola
- kukurydza
- peski dyni ( tutaj wartosc bialka pestek z dyni jest bliska 140 co przewyzsza bialko mleka, jajek i kurczaka. )
- soja i produkty z niej zrobione ( w tym przypadku warto zwrocic uwage na make sojowa, z ktorej wyrabia sie popularne kotlety sojowe "schabowe". Taka maka jest odtluszczona, a zawartosc bialka w 100g jest na poziomie 50g. Tutaj juz tylko izolaty bialkowe maja wiecej)
- owoc avokado ( swietny wynik 129 jednak bialka bardzo malo )
- siemie lniane ( wynik 92 czyli bardzo blisko, wykresy aminokwasow w calosci pelne )
- orzechy nerkowce ( wynik 100 )
- orzechy laskowe ( wynik 106 )
- soczewica ( wynik 86, czyli calkiem calkiem ale taki sam wynik ma np. ser mozzarella. Dosc dziwne bo inne sery maja bardzo wysoki wynik )
- i reszty narazie nie chce mi sie szukac...
Jesli chodzi o zrodla bialka zwierzecego to wiekszosc z nich bez problemu przekracza wynik 100 choc sa wyjatki.
Zdziwil mnie sredni wynik mleka z zawartoscia 3.25% tluszczu.
Generalnie najwyzsza jakosc znalazlem w rybach oraz podrobach takich jak np. watroba ktore maja wynik nawet 148
Opierajac sie na danych z ze strony
www.nutritiondata.com mozna podsumowac, ze bialka roslinne sa bialkami pelnowartosciowymi. Co prawda typowych przykladow nie jest tak wiele jak zrodla bialka zwierzecgo jednak twierdzenie jakoby kazde bialko roslinne bylo niepelnowartosciowe jest nieprawda. Niektore ze zrodel roslinnych oferuje nawet wyzsze wyniki jakosci bialka od zrodel zwierzecych choc prawda jest, ze sa to wybrane wyjatki.
Ogolnie rzecz biorac nie ma mozliwosci niedostarczenia potrzebnych aminokwasow stosujac wylacznie bialko roslinne. Bialko soji jest bialkiem bardzo wysokiej jakosci, z duza przyswajalnoscia. Zatem zwykla, zroznicowana dieta oparta na produktach roslinnych oferuje naszemu organizmowi wszystkie
aminokwasy egzogenne.
Moze od teraz warto wliczac bialko roslinne do calego bilansu bialek w naszej diecie?