ostatnio czytałem dość sporo na temat tego sposobu odżywiania. Zastanawia mnie kilka kwestii i mam nadzieję, że odpowiecie mi na nurtujące mnie pytania:
1. mój plan tygodnia jest b różnorodny. Nie mogę pogodzić posiłków o stałej porze. Jaka może być różnica w jedzeniu posiłku każdego dnia? Czy jeżeli mam porę jedzenia o 13:00 jednego dnia, to mogę w inny dzień zjeść wcześniej lub później (do ilu minut). Co zrobić z kolejnymi posiłkami? czy należy je jeść równo 3h później czy np. mając plan posiłków 14:00 i 17:00 zjeść np 13:30-14:20 i 17:00?
2. Zetknąłem się z dwiema koncepcjami pór posiłków w okresie 2-3h oraz 3-4h. Który z nich jest lepszy?
3. czytałem, że Montignac poleca mleko 0.5% oraz chudy twaróg do posiłków z węglami. Jak to przekłada się na zdrowie? Podobno im bardziej odtłuszczony produkt, tym jest mniej zdrowy. Co o tym sądzicie?
4. Zastanawia mnie fakt mieszania węglowodanów z tłuszczami. Jak wygląda reakcja tychże substancji w organizmie? czy to wygląda tak, że jedząc posiłek tłuszczowy, wszystko rozkłada się bezproblemowo, ale jeżeli zjemy go z węglowodanami typu ryż, albo brutalniej- cukier, to cały posiłek pójdzie nam w boki?
5. Montignac zaleca jedzenie 3 posiłków. Słyszałem wiele opinii, że należy jeść minimalnie 5 itd. Co powinienem "podjadać" pomiędzy tymi trzema posiłkami?
6. Jak duże powinny być te posiłki? Jakoś trudno mi uwierzyć w filozofię "jedz tyle ile chcesz". Mogę zjeść np. 300g makaronu z warzywami a za 3h jeszcze coś innego. Trudno mi uwierzyć, że nie będzie mi się to odkładać.
a teraz pytania natury chemicznej ;)
1. jakim cudem gotowana marchewka ma tak ogromny IG, a np. gotowana fasola już nie?
2. dlaczego makaron typu spaghetti jest lepszy od innych typu penne czy fusilli?
Pozdrawiam :)