SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

co kupujesz???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4836

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349859
ło Jezu

Ryż basmati - 3 kartony(4x 100g) - raz w miesiącu
Suszone owoce, nasiona - raz na 2 tygodnie
Przyprawy, sosy do sałatek w proszku - raz na 2 tygodnie z 10-15 paczek.
jajka - raz w tygodniu 30 sztuk
Oliwa - raz w tygodniu 0,7-1 litr
Woda mineralna - zgrzewka raz w tygodniu
Twaróg - raz na 3 dni - 3 kostki, by mieć świeże na bieżąco
Mięso, warzywa - codziennie/co 2 dni (1-2kg tego i tego) - uwaga jak wyżej.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ryby - spożyć do 2 dni po zakupie najlepiej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Ja nie robie takich zakupow, tzn czasami sie wybiore do hipermarketu na jakies wieksze zakupy, ale najczesciej kupuje co 2 dni jak wracam z silowni/uczelni czy pracy w lidlu/biedronce/netto czy na rynku.

Ryz/Kasza/Makaron - raz na 2 tyg po kilka opakowan
Piersi z kurczaka/Indyka/Ryby/Wołowina/Krewetki - wiekszy zakup jak jest promocja i mroze
Twarog/Kefir - co 2 dni
Warzywa mrozone/swieze - co 2 dni
Orzechy/Pestki z dyni/nasiona - raz na miesiac wieksza ilosc
Woda - raz na miesiac wieksza ilosc
Oliwa - wieksza ilosc jak jest promocja
Lniany - przez net
Jaja - co tydzien pakiet

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja robię większe zakupy raz w tygodniu, w zależności od tego co potrzebuję:

Kasza/ryż/makaron - raz na 2 tygodnie
Krowa/kura/świnia - raz na tydzień - porcjuję i wrzucam do zamrażarki.
Ryby - od okazji - kilometr ode mnie jest osada rybacka, kupuję od nich dorsza za 15zł - świeżynka sztuka złowiona , jeśli jest to kupuję zapas na tydzień
Warzywa - co 2-3 dni, czasem dostaję od rodziców z działki
Woda - zgrzewka jednorazowo - mam pod nosem biedronkę
Oliwa - kupuję flaszkę raz na 2-3 tygodnie
Olej lniany/rzepakowy - mam pod nosem sklep gdzie go zamawiam
Jajka - co piątek pod drzwi przychodzi miła pani i kupuję od niej 40 na tydzień.
Twaróg - co 2-3 dni
Orzechy i nasiona - zawsze większa ilość, np 10 opakowań.
Suszone owoce - po kilka paczek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
ja jestem w lidlu 3 - 4 x na tydzien

zakupy mam improwizowane czesto, a nieraz ide - bo mam na jakąs potrawe ochotę.

w ciagu ostatniego tygodnia nabylem:

- 1,5 - 2kg piersi z kurczaka
- ok 1kg udek z kurczaka
- pól kilo halibuta
- z 10 serków wiejskich
- 300g migdałów
- 500g muesli
- jedna paczke ryzu
- dwie tacki marchewek
- włoszczyznę
- tacke pietruszki
- dwa selery
- 2 - 3 brokuły swieze
- jedna mrozonke wielowarzywną
- ze 2 kg jabłek
- pol kilo winogron krajowych
- kilo bananów
- kurkume, imbir, cynamon
- pol kilo cytryn
- ok 12 litrów wody mineralnej
- zielona herbate z opuncją
- ok 30 - 40 jajek

- pomidory, cebule, czosnek mam z dzialki od ciotki

to tak mniej wiecej. wyszlo pewnie gdzies 120 - 140zl

ale dziele sie z dziewczyną jedzeniem

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-09-15 12:03:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 11027 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 72188
A co wy tyle tych jaj zjadacie?W jakiej postaci je pochłaniacie?jakie potrawy i czy wywalacie żółtka? Morales widze sie nieźle ustawił wszystko dograne co do joty.

"Musisz świecić przykładem odwagi, honoru, żarliwej dla Narodu służby"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja zjadam jaja na różne sposoby:
- jajecznica z przyprawami
- jajecznica ze szczypiorkiem
- jajecznica z pomidorem
- jajecznica z pieczarkami
- jajecznica z cebulą
- jajecznica z przyprawami i szczypiorkiem
- jajecznica z przyprawami i pomidorem
- jajecznica z przyprawami i cebulą
- jajecznica z przyprawami i pieczarkami
...

etc. Od dziecka jadam jajecznicę na śniadanie i nigdy mi się nie znudziła.
A jak nie mam czasu to wrzucam do szejkera 4 surowe jaja, dodaję kakao, olej lniany i miód - roztrzepać i wypić
Pod żadnym pozorem nie wolno wyrzucać żółtek. To bomba witaminowo-mineralna. A LDL możesz obniżyć przez oleje, orzechy i tran. Z resztą żółtko ma lecytynę która neutralizuje cholesterol
Jak widzisz jest całkiem sporo sposobów na zjadanie jaj.

Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2009-09-15 20:53:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Morales_37 zapomniał dodać że nie polecam jeść surowych jaj
a jajecznicę uwielbiam jem codziennie a idzie od 4 do 8 jaj
i j/w wywalanie żółtek to marnotrastwo
mięso staram się kupować raz na tydzień i mrożę
jaja u chłopa na targu raz 2 razy w tyg
wiejskie 2 razy na tydzień
a warzywa na bieżąco
to tak żeby nie spamować

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51565 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jadam surowe jajka od dziecka, nie trafiłem na salmonellę nigdy. A kogiel-mogiel jest za***isty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
nie chciało mi się pisać skopiowałem przepraszam

"pomijając aspekt salmonelli - białko jaja zawiera awidynę - substancję wiążącą biotynę (witaminę H). Kompleks awidyny z biotyną jest odporny na działanie enzymów - trypsyny i chymotrypsyny. Z punktu widzenia żywienia człowieka awidyna jest traktowana jako substancja antyodżywcza. Z tego tytułu nie zaleca sie spożywania surowych jaj, gdyż może to prowadzic do znacznych niedoborów tej witaminy. W jaju gotowanym, awidyna ulega denaturacji i przestaje wykazywać swoje groźne działanie dla biotyny. Biotyna wchodzi w skład enzymówbiorących udziała w neoglukogenezie, syntezie kwasów tłuszczowych, katabolizmie aminokwasów rozgałęzionych. Niedobór biotyny może powodować znuzenie, brak apetytu, łuszczenie sie skóry, wypadanie włosów. Pamietam jak na studiach prowadziłem badania na szczurach które były zywione tylko i wyłacznie białkiem jaja. Wszystkie po 4 dniach zdechły Sytuacja taka nie wydarzyła sie po żadnym innym produkcie. Białko po ugotowaniu ( w wyniku denaturacji) jest lepiej przyswajalne. Nie ma właściwe żadnych czynników, któe przemawiały by na korzysć surowych jaj. Chyba że ktoś taka formę podania lubi...

szukala"

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Optymalna ilość b/t/w dieta masowa

Następny temat

Moja luźna dieta po przemyśleniach

WHEY premium