SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kotlety rybne

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 20998

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 595 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21261
00g pangi + 2 jaja + duza cebula i pol wiadra bulki tartej

Czytalem kilka razy opinie, ze panga to straszny syf.
Jej skladniki odzywcze sa mizerne.
Jej coraz popularniejsza ze wzgledu na swoja atrykcyjna cene. I zastepuje nawet karpia na świeta
To mi akurat zwisa, bo ja go nie jadam, gdyz karp smierdzi szlamem

More human than human.

Red Sox Nation

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 595 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21261
Dokladnie :)

Dlatego ja pangi nie tykam. Zjadlem dwa czy trzy razy, ale sama ryba nie powalila mnie na kolana

Oczywiscie inne hodowlane ryby tez pewnie sa z niezlymi dodatkami, ale to wlasnie panga jest najwiekszym syfem.

Ciekawy art byl jeszcze we Wprost :)

http://www.wprost.pl/ar/147376/Rybka-zwana-panga/ 

More human than human.

Red Sox Nation

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 789
zrobiłem te kotleciki, z rozmrożonegi i wyciśniętego z wody mintaja :P
smakowało.
zasłużony sog!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2380 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 49888
ryby bardzo zdrowie sa kwasy omega 3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2380 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 49888
ryby bardzo zdrowe sa kwasy omega 3

sory dubel

Zmieniony przez - Turysta16 w dniu 2009-09-07 22:16:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
co proponujecie zamiast bułki tartej?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Np. mielone otreby,mielone zarodki pszenne. wiadomo ze w smaku szalu nie bedzie ale napewno mniej wegli

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ok spróbuje z otrebami orkiszowymi ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 89 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5310
A jaką rybkę byście do tego kotleta polecili ? Z jaką wy jedliście i czy wam smakowało ? Bo w ciemno nie chcę kupować [marnować kasy na rybę, a w dodatku się męczyć nad zjedzeniem jej :P]

Rośnie biceps, rosną bary, nie poznaje mnie już stary

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Smaczne kluseczki twarogowe

Następny temat

Ryż smażony z dynia by malinowa

WHEY premium