...
Napisał(a)
Zrobiłem właśnie to masło. Wyszło świetne ! ;)
Dałem:
Ok 100g orzechów ziemnych
30g migdałów
60g pestek dyni
40g słonecznika
2 łyżki miodu
kieliszek oliwy
Dałem:
Ok 100g orzechów ziemnych
30g migdałów
60g pestek dyni
40g słonecznika
2 łyżki miodu
kieliszek oliwy
Morsik :D
...
Napisał(a)
zrobiłem wczoraj to masło i bardzo dobre w smaku:)
a zrobiłem z:
100g orzechów ziemnych
100g orzechów włoskich
100g słonecznika
3łyzeczki miodu
szczypta soli
a zrobiłem z:
100g orzechów ziemnych
100g orzechów włoskich
100g słonecznika
3łyzeczki miodu
szczypta soli
Aktualny dziennik:
http://www.sfd.pl/Mariusz_Żaba:_MPJ_2015_str_34,_Kłodzko_44-t1089000.html
Galeria zdjęc:
http://www.sfd.pl/Marian_rocznik_92-t628047.html
DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ!
...
Napisał(a)
Masło wyszlo naprawde gites, kupilem specjalnie rozne orzechy itp do tego. Pierwsza proba byla taka:
-50g orzechow lekko solonych
-50g slonecznika
-10ml miodu
-10ml oliwy / oleju rzepakowego (z tego co wiem jest tak samo dobry jak oliwa z oliwek)
Smak super, nie za slodkie, w sam raz. Mozna lajtowo jesc kromke chleba + 50-100g takiego maselka dziennie jako uzupelnienie tluszczy.
-50g orzechow lekko solonych
-50g slonecznika
-10ml miodu
-10ml oliwy / oleju rzepakowego (z tego co wiem jest tak samo dobry jak oliwa z oliwek)
Smak super, nie za slodkie, w sam raz. Mozna lajtowo jesc kromke chleba + 50-100g takiego maselka dziennie jako uzupelnienie tluszczy.
...
Napisał(a)
zrobiłem z włoskich orzechów, żeby to zjeść z chlebem musiałem dodatkowo smarować dżemem :P co nie zmienia tego że takie masełko jest bardzo zdrowe :]
...
Napisał(a)
a ja mam problem. zmielilem w malakserze 200g orzechow ziemnych i 200g slonecznika. zmieszalem to razem. pozniej dodalem 2 lyzki miodu domowego(nie byla to postac ciekla tylko taka lepiaca sie) i dodalem 4 lyzki oliwy. mieszalem i nic sie nie polaczylo tylko dalej mam proszek taki jaki byl po zmieleniu. co zrobic ? jak robic by bylo dobrze?
...
Napisał(a)
Moim zdaniem malo miodu, na taka ilosc dal bym 40ml. Poza tym tego sie nie miesza tylko ugniata, wtedy wciskasz miod w to co zmieniles i sie ladnie laczy :P
Zmieniony przez - mariuszowy w dniu 2009-08-22 20:10:09
Zmieniony przez - mariuszowy w dniu 2009-08-22 20:10:09
...
Napisał(a)
jak mozecie to podajcie mi dokladny przepis jak co robic krok po kroku bo jak robilem ostatnio to mi nie wyszlo. mam 100 g wloskich orzechow 100 g slonecznika miod sol oliwa z oliwek. napiszcie krok po kroku co robic i ile g miodu i lyzek oliwy dodac. z gory dzieki
...
Napisał(a)
a) po niektorych wypowiedziach wnioskuje, ze spokojnie mozna nie dawac miodu, tylko wylacznie sam olej, i tez cos z tego wyjdzie?
bardzo brak miodu spieprzy konsystencje?
bo planuje dac samo mct (zamiast oliwy);D
ewentualnie na ladowanie (ckd) zrobie wersje z miodem spadziowym (bo podobno najzdrowszy lol) ;D
b) zrobie chyba mieszanke wloskie + laskowe + migdaly
i ewentualnie pestki dyni i/lub siemie lniane, ale zobacze jak to sie bedzie komponowac z pozostalymi skladnikami, bo moze sie okazac bez sensu:/
z czegos zrezygnowac / cos innego dodac?
bo taka idealna mieszanke tluszczowa chce uzyskac;D
c)jak z tym sezamem jesli chodzi o prozdrowotnosc, stosunek tluszczy itd?
bo strasznie malo info o sezamie pod tym wzgledem znalazlem, a do tego mieszane opinie:/
dawac czy nie dawac;D
bardzo brak miodu spieprzy konsystencje?
bo planuje dac samo mct (zamiast oliwy);D
ewentualnie na ladowanie (ckd) zrobie wersje z miodem spadziowym (bo podobno najzdrowszy lol) ;D
b) zrobie chyba mieszanke wloskie + laskowe + migdaly
i ewentualnie pestki dyni i/lub siemie lniane, ale zobacze jak to sie bedzie komponowac z pozostalymi skladnikami, bo moze sie okazac bez sensu:/
z czegos zrezygnowac / cos innego dodac?
bo taka idealna mieszanke tluszczowa chce uzyskac;D
c)jak z tym sezamem jesli chodzi o prozdrowotnosc, stosunek tluszczy itd?
bo strasznie malo info o sezamie pod tym wzgledem znalazlem, a do tego mieszane opinie:/
dawac czy nie dawac;D
...
Napisał(a)
ja tez sie pokusilem :
200 g włoskich
200 g. migdałow
5 lyzek oliwy z oliwek
1.5 lyezki miodu
Wyszlo bardzo fajnie , smakowo troche slabsze niz z orzechow ziemnych ale za to jakosciowo lepsze ;) pozdr
200 g włoskich
200 g. migdałow
5 lyzek oliwy z oliwek
1.5 lyezki miodu
Wyszlo bardzo fajnie , smakowo troche slabsze niz z orzechow ziemnych ale za to jakosciowo lepsze ;) pozdr
Jeszcze będzie czas - by odpoczywać ... YESSSS
Poprzedni temat
jabłka faszerowane
Następny temat
Cyc z warzywami z ryżem curry - by NTJ
Polecane artykuły