SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Masło orzechowe by life_styl

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 48546

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 253
sog :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zrobiłem

słonecznik
orzechy niesolone
olej lniany

za***iste

Zmieniony przez - davidooo w dniu 2011-03-06 19:26:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 18755 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 86927
Ile takie coś może stać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 58 Wiek 12 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1213
Również się pokusiłem o zrobienie masła orzechowego :)

Użyłem:
-125g oliwy z oliwek
-200g orzechów ziemnych
-100g orzechów włoskich
-50g wiórek kokosowych
-50g płatków migdałów
-50g słonecznika
-50g sezamu
-sól

CAŁOŚĆ

4034.0 kcal
97.8 białka
375.1 tłuszczy
74.3 węglowodanów

PORCJA ~50G
310.3 kcal
7.5 białka
28.85 tłuszczy
5.7 węglowodanów

Nie powiem, całkiem, całkiem, no i niestety wciąga - na szczęście się ogarnąłem w porę :)

Jeśli według mnie mam na redukcji niedobór zarówno kalorii, jak i tłuszczy (34,2g tłuszczu na dzień - mało, bo kompletnie odzwyczajam się od smażenia, a większość potraw w mojej diecie faktycznie jest niskotłuszczowa), mógłbym dorzucić do każdego śniadania porcję takiego masła orzechowego?


Zmieniony przez - frisko w dniu 2011-04-30 19:40:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3288 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22932
Kurcze nieźle, koniecznie trzeba spróbować:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1087 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13949


witam.

100gr-orzechów laskowych(ciężko szło czego efektem są pozostałosci w masie)
100gr-słonecznika
100gr-migdałów
3 łyżeczki miodu(musiałem ręką to mieszczać, nastepnym razem zrobię z oliwą)

sog dla autora za przepis i młynek mam 2 jeszcze takie

***Nikt Nie mówił, że będzie Łatwo!***
*** W Treningu liczy się SYSTEMATYCZNOŚĆ!***
http://www.youtube.com/watch?v=_ieSbXFh6d4

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Może nie na temat , ale czego dodają do masła orzechowego ze sklepu że jest takie ciągnące i jasno brązowe.
Wiem że jakąś chemie , ale są jakieś niby zdrowe masła orzechowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
nie ma raczej chemii, po prostu maja urzadzenia, ktore miela orzechy na mega uber miazge, w normalnym mlynku tego nie zrobisz, kolejna sprawa to na dodatek dodaja troche oleju i wychodzi emulsja.

takie maslo jakie masz w sloiku mozna miec z samego zmieniela orzechow, tylko trzeba posiadac do tego mega dobry sprzet, olej w produkcyjnych maslach jest dodawany, zeby po jakims czasie nie zbilo sie wszystko (jakbys wymieszal to znowu byloby plynne).

orzechy badz co badz to 70% tluszczu, wiec jak mowilem dobry sprzet do mielenia na mikroskopijne kawaleczki i masz maslo jak z fabryki (to samo z kolorem - wszystko jest tak male, ze az jednolite)

masz to wytlumaczone w tym filmiku (od 2:35 masz jaka maszyna robi paste z orzechow, w domu tego raczej nie masz), na dodatek oslonki orzechow sa wywalane dzieki czemu maslo jest mniej zbite.





Zmieniony przez - Precedens w dniu 2011-06-13 16:01:50

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 41 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1936
właśnie zrobiłem sobie ten specjał chyba jednak troche przesadziłem z ilościa NIE WIEM KTO TO ZJE WSZYSTKO XDDDD
żeby była łatwiejsza konsystencja dodałem troszke masła bo wg tego przepisu wyszło strzanie sucho

KREW I POT!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 441 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11278
Muszę spróbować z migdałów zrobić,podobno bardzo smaczne wychodzi.
a kupiłem właśnie już zmielone to tylko oliwy dodać i powinno być cacy.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jabłka faszerowane

Następny temat

Cyc z warzywami z ryżem curry - by NTJ

WHEY premium