...
Napisał(a)
zrobiłem
słonecznik
orzechy niesolone
olej lniany
za***iste
Zmieniony przez - davidooo w dniu 2011-03-06 19:26:19
słonecznik
orzechy niesolone
olej lniany
za***iste
Zmieniony przez - davidooo w dniu 2011-03-06 19:26:19
...
Napisał(a)
Również się pokusiłem o zrobienie masła orzechowego :)
Użyłem:
-125g oliwy z oliwek
-200g orzechów ziemnych
-100g orzechów włoskich
-50g wiórek kokosowych
-50g płatków migdałów
-50g słonecznika
-50g sezamu
-sól
CAŁOŚĆ
4034.0 kcal
97.8 białka
375.1 tłuszczy
74.3 węglowodanów
PORCJA ~50G
310.3 kcal
7.5 białka
28.85 tłuszczy
5.7 węglowodanów
Nie powiem, całkiem, całkiem, no i niestety wciąga - na szczęście się ogarnąłem w porę :)
Jeśli według mnie mam na redukcji niedobór zarówno kalorii, jak i tłuszczy (34,2g tłuszczu na dzień - mało, bo kompletnie odzwyczajam się od smażenia, a większość potraw w mojej diecie faktycznie jest niskotłuszczowa), mógłbym dorzucić do każdego śniadania porcję takiego masła orzechowego?
Zmieniony przez - frisko w dniu 2011-04-30 19:40:35
Użyłem:
-125g oliwy z oliwek
-200g orzechów ziemnych
-100g orzechów włoskich
-50g wiórek kokosowych
-50g płatków migdałów
-50g słonecznika
-50g sezamu
-sól
CAŁOŚĆ
4034.0 kcal
97.8 białka
375.1 tłuszczy
74.3 węglowodanów
PORCJA ~50G
310.3 kcal
7.5 białka
28.85 tłuszczy
5.7 węglowodanów
Nie powiem, całkiem, całkiem, no i niestety wciąga - na szczęście się ogarnąłem w porę :)
Jeśli według mnie mam na redukcji niedobór zarówno kalorii, jak i tłuszczy (34,2g tłuszczu na dzień - mało, bo kompletnie odzwyczajam się od smażenia, a większość potraw w mojej diecie faktycznie jest niskotłuszczowa), mógłbym dorzucić do każdego śniadania porcję takiego masła orzechowego?
Zmieniony przez - frisko w dniu 2011-04-30 19:40:35
...
Napisał(a)
witam.
100gr-orzechów laskowych(ciężko szło czego efektem są pozostałosci w masie)
100gr-słonecznika
100gr-migdałów
3 łyżeczki miodu(musiałem ręką to mieszczać, nastepnym razem zrobię z oliwą)
sog dla autora za przepis i młynek mam 2 jeszcze takie
***Nikt Nie mówił, że będzie Łatwo!***
*** W Treningu liczy się SYSTEMATYCZNOŚĆ!***
http://www.youtube.com/watch?v=_ieSbXFh6d4
...
Napisał(a)
Może nie na temat , ale czego dodają do masła orzechowego ze sklepu że jest takie ciągnące i jasno brązowe.
Wiem że jakąś chemie , ale są jakieś niby zdrowe masła orzechowe
Wiem że jakąś chemie , ale są jakieś niby zdrowe masła orzechowe
...
Napisał(a)
nie ma raczej chemii, po prostu maja urzadzenia, ktore miela orzechy na mega uber miazge, w normalnym mlynku tego nie zrobisz, kolejna sprawa to na dodatek dodaja troche oleju i wychodzi emulsja.
takie maslo jakie masz w sloiku mozna miec z samego zmieniela orzechow, tylko trzeba posiadac do tego mega dobry sprzet, olej w produkcyjnych maslach jest dodawany, zeby po jakims czasie nie zbilo sie wszystko (jakbys wymieszal to znowu byloby plynne).
orzechy badz co badz to 70% tluszczu, wiec jak mowilem dobry sprzet do mielenia na mikroskopijne kawaleczki i masz maslo jak z fabryki (to samo z kolorem - wszystko jest tak male, ze az jednolite)
masz to wytlumaczone w tym filmiku (od 2:35 masz jaka maszyna robi paste z orzechow, w domu tego raczej nie masz), na dodatek oslonki orzechow sa wywalane dzieki czemu maslo jest mniej zbite.
Zmieniony przez - Precedens w dniu 2011-06-13 16:01:50
takie maslo jakie masz w sloiku mozna miec z samego zmieniela orzechow, tylko trzeba posiadac do tego mega dobry sprzet, olej w produkcyjnych maslach jest dodawany, zeby po jakims czasie nie zbilo sie wszystko (jakbys wymieszal to znowu byloby plynne).
orzechy badz co badz to 70% tluszczu, wiec jak mowilem dobry sprzet do mielenia na mikroskopijne kawaleczki i masz maslo jak z fabryki (to samo z kolorem - wszystko jest tak male, ze az jednolite)
masz to wytlumaczone w tym filmiku (od 2:35 masz jaka maszyna robi paste z orzechow, w domu tego raczej nie masz), na dodatek oslonki orzechow sa wywalane dzieki czemu maslo jest mniej zbite.
Zmieniony przez - Precedens w dniu 2011-06-13 16:01:50
"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."
...
Napisał(a)
właśnie zrobiłem sobie ten specjał chyba jednak troche przesadziłem z ilościa NIE WIEM KTO TO ZJE WSZYSTKO XDDDD
żeby była łatwiejsza konsystencja dodałem troszke masła bo wg tego przepisu wyszło strzanie sucho
żeby była łatwiejsza konsystencja dodałem troszke masła bo wg tego przepisu wyszło strzanie sucho
KREW I POT!
...
Napisał(a)
Muszę spróbować z migdałów zrobić,podobno bardzo smaczne wychodzi.
a kupiłem właśnie już zmielone to tylko oliwy dodać i powinno być cacy.
a kupiłem właśnie już zmielone to tylko oliwy dodać i powinno być cacy.
Poprzedni temat
jabłka faszerowane
Następny temat
Cyc z warzywami z ryżem curry - by NTJ
Polecane artykuły