Szacuny
3
Napisanych postów
461
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4208
Szukałem na forum odpowiedzi na nurtujące mnie od niedawna pytanie, ale nie znalazłem. Mianowicie chodzi mi o zagadnienie mieszania w jednym posiłku źródeł ww o różnym IG.
Załóżmy, że mamy posiłek składający się z:
50g ryżu brązowego - niskie IG
50g ryżu białego -wysokie IG
Teraz, chciałbym się dowiedzieć jak zareaguje nasz organizm na to. Wysnułem dwa przypuszczenia:
PRZYPUSZCZENIE NR 1 :d
Jako, że dostarczamy węgli o wysokim IG, dostajemy wystrzał insuliny i zabiera się ona za transport ww JEDYNIE z ryżu białego, a ww z ryżu brązowego przyswajają się jeszcze długi czas po posiłku, powodując stężenie insuliny we krwi w stopniu odwrotnie proporcjonalnym do czasu.
PRZYPUSZCZENIE NR 2 :d
Jako, że dostarczamy węgli o wysokim IG, dostajemy wystrzał insuliny i zabiera się ona za transport WSZYSTKICH ww z posiłku - bo nie robi jej to różnicy, a węgle o niższym IG mogą skorzystać z "furtki" jaką pozostawia im większe stężenie insuliny spowodowane ryżem białym i przyswoić się równie szybko.
Możecie mi powiedzieć, które przypuszczenie jest słuszne? Ma to dla mnie duże znaczenie, bo w jednym dniu w tygodniu mam lżejszy trening i nie potrzebuję tyle ww o wysokim IG i dałem właśnie taki posiłek jak napisałem wyżej, żeby troszkę zapanować nad insuliną.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51569
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ponadto, IG nie jest i nie powinien być wyznacznikiem produktu węglowodanowego.
Zwróć uwagę na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, błonnik możesz zanadto dostarczać z warzyw/owoców, nie obawiając się jego niedoborów jedząc np. ryż biały, czy makaron biały (przy przewadze kwasów w diecie).
Szacuny
734
Napisanych postów
31016
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94344
Dokładniejszym instrumentem jest jednak indeks insulinowy ;)
Co do równowagi kwasowo zasadowej, to produkty zasadowe to głównie warzywa i owoce(spora dają suszone) dlatego zawsze stanowią operator zasadowy w naszej diecie, bonusowo dostarczając błonnika i witamin ;)
Szacuny
3
Napisanych postów
461
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4208
Co do równowagi kwasowo-zasadowej, to w moim przypadku jest jak najbardziej ok. Ciekawiło mnie tylko to, jak wpłynie na posiłek taka mieszanka.
Czyli z tego co mówicie, na jedno wyjdzie czy mieszam te dwa ryże, czy daję sam ryż brązowy, tak?
Czy przy takim posiłku (załóżmy, te równe proporcje) IG całości, to średnia arytmetyczna?
Jeżeli ma być to posiłek po lżejszym treningu, to dać taki sam skład jak po normalnym?
Zmieniony przez - macko910 w dniu 2009-06-25 21:33:05
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6280
Napisanych postów
76091
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755138
Z fizjologicznego punktu widzenia taki przelicznik bedzie ok. Niestety malo kto z osob cwiczacych na silowni sie do tego stosuje a pozniej sa problemy.
Szacuny
3
Napisanych postów
461
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4208
Dziękuję za odpowiedzi, ale jeszcze wracając do moich trzech pytań... :D
Czy na jedno wyjdzie czy mieszam te dwa ryże, czy daję sam ryż brązowy?
Czy przy takim posiłku (załóżmy, te równe proporcje) IG całości, to średnia arytmetyczna?
Jeżeli ma być to posiłek po lżejszym treningu, to dać taki sam skład jak po normalnym?
Co do kwestii warzyw i równowagi kwasowo-zasadowej, to dziennie wyjdzie mi około:
5 średnich/dużych pomidorów i około 250g kapusty pekińskiej - czy to jest wystarczająco? Bazuję na pomidorach ze względu na potas.