"
Nieżyt żołądka i wrzody
Ograniczenie węglowodanów w diecie leczy nieżyt żołądka i wrzody. Nieżyt żołądka to jego zapalenie, a zwłaszcza zapalenie śluzówki żołądka. Wrzody przypominają nieżyt, ale są zwykle niewielkimi uszkodzeniami śluzówki. Nadkwasota,
refluks gastryczny i zgaga mogą, jak już powiedzieliśmy, zostać wyleczone dietą niskowęglowodanową, podobnie jak wrzody dwunastnicy. Wrzody te tworzą się w pierwszej części jelita cienkiego, nazywanej dwunastnicą. Wiadomo, że niektóre z nich powstają pod wpływem bakterii Helicobacter pylon - leczonych dość skutecznie
antybiotykami. Dieta zbyt węglowodanowa oznacza zazwyczaj za małe spożycie tłuszczów. Wiele tłuszczów przejawia silne właściwości przeciw-bakteryjne, dlatego ich brak w dietach niskotłuszczowych może być przyczyną namnożenia bakterii w żołądku i jelitach. Nasuwa się wniosek, że wprowadzenie diety niskowęglowodanowej zmniejsza zakażenie żołądka bakteriami z gatunku H. pylon.
Inne rodzaje wrzodów, takie jak modzelowaty wrzód żołądka, nie powinny być wskazaniem do natychmiastowego ograniczenia węglowodanów. Są to wrzody wywołane stresem, a przestawienie się na nową dietę może wywołać nasilenie dolegliwości. Wrzody modzelowate należy wpierw wyleczyć małymi dawkami kortyzonu, a gdy znikną, trzeba powoli wprowadzić nowy sposób odżywiania.
Dlaczego węglowodany wywołują problemy żołądkowe
Wspomnieliśmy już, że częste dolegliwości, takie jak gazy i wzdęcie, są wynikiem fermentacji węglowodanów, którą przeprowadza jelitowa flora bakteryjna. To wygodny punkt wyjścia do rozważań nad znacznie po ważniejszą kwestią, a mianowicie w jaki właściwie sposób węglowodany wpływają na żołądek. Podobnie jak w wypadku innych chorób metabolicznych, w których mają swój udział węglowodany, również i przy dolegliwościach żołądkowych mamy do czynienia z nadmiarem hormonów. Nadprodukcja insuliny, będąca wynikiem diety wysokowęglowodanowej, może pobudzać trzustkę, co prowadzi do nadmiernego wytwarzania gastryny przez żołądek. Gastryna to polipeptydowy hormon, który pobudza wydzielanie kwasu
żołądkowego. Nadmiar gastryny powoduje zbytnie wydzielanie kwasu żołądkowego, a co za tym idzie wrzody, nadkwasotę,
refluks gastryczny i inne pospolite dolegliwości żołądkowe.
Ponieważ gastryna powstaje w przewodzie trzustkowym, czyli w zasadzie tam, gdzie insulina, doktor Lutz nazywa opisany stan syndromem przewodu trzustkowego. Nadmierna stymulacja trzustki może też sprowokować wydzielanie wielu innych
hormonów trzustkowych. Na przykład serotonina to hormon odpowiedzialny za uderzenia gorąca i bóle głowy po zjedzeniu posiłku. Objawy te znikają natychmiast po rozpoczęciu diety niskowęglowodanowej. A zatem można wnioskować, że nadmierne pobudzenie trzustki wskutek konieczności ciągłego wytwarzania insuliny prowadzi do wydzielania innych hormonów trzustkowych. Syndrom przewodu trzustkowego wyjaśnia praktycznie wszystkie podobne stany spotykane u ludzi z problemami żołądkowo-jelitowymi."
z książki 'życie bez pieczywa'
a więc low carb!
dobry na wszystko
tutaj masz całą książkę jeśli chcesz
http://odsiebie.com/pokaz/1762114---20da.html
Zmieniony przez - Volcanodon w dniu 2009-03-08 12:52:31