SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[art] Czekolada

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12371

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 780 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11142
Kakao, a także czekolada, której podstawowym surowcem jest przecież kakao, zawiera flawonoidy, które mają silne właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki), wspierają walkę z rakiem oraz chorobami serca.Ponadto zmniejsza poziom złego cholesterolu (tzw LDL) i polepsza funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Dwa główne związki flawonoidowe, odpowiedzialne za te dobroczynne właściwości to epikatechina oraz katechina. Kakao jest najbogatszym źródłem tych flawonoidów.
Badania pokazują, że kakao odznacza się nawet wyższą aktywnością epikatechiny niż czerwone wino oraz czarna i zielona herbata, które to produkty również są znane z właściwości antyoksydacyjnych. Dokonano nawet obliczeń porównawczych, z których wynika, że kakao ma dwukrotnie wyższą moc uzdrowicielską od wina, trzykrotnie od herbaty zielonej i pięciokrotnie większa od herbaty czarnej.
Teraz czas na na rozważania, ile cennych składników zawiera to samo kakao w kontekście budowania masy mięśniowej. Czy w ogóle jest o czym mówić ?
Okazuje się, że owszem. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego ogłosili niedawno, że regularne picie kakao jest w stanie podnieś poziom tlenku azotu (NO) w organizmie. Tlenek azotu ma swój udział w licznych procesach organicznych, wśród których na szczególną uwagę zasługuje tak ważne działanie, jakim jest rozszerzanie naczyń krwionośnych. Na pewno już każdy kulturysta wie, że istnieją w sprzedaży suplementy, które inspirują ten proces, ze stosuje się je przed treningiem, aby organizm zaadaptował się do wysiłku i wreszcie - że dzięki poszerzonym naczyniom dochodzi do mięśni więcej tlenu, hormonów oraz składników przyczyniających się do nabierania masy mięśniowej.
Okazuję się, że epikatechina zawarta w kakao jest w takim samym stopniu odpowiedzialna za rozszerzający efekt tlenku azotu. Badacze odkryli, że gdy kulturysta pije kakao z wysoką koncentracją epikatechiny, dochodzi wówczas do poszerzenia jego naczyń krwionośnych, co stało się dzięki aktywizowaniu w ten sposób tlenku azotu.
Niestety, nie wszystkie produkty zawierające kakao oddziałują podobnie, czyli z dobrym skutkiem. Na przykład czekolady mleczne zawierają dużą porcję tłuszczu, natomiast zawartość flawonoidów, nie jest w nim imponująca. Dzięki porównawczym badaniom nad czekoladą (różne wersje zastosowania kakao) udało się stwierdzić, że najwyższy poziom cennych składników występuje w ciemnych odmianach czekolady (w Polsce czekolada gorzka).
W praktyce należy więc pić gorące kakao mieszane z mlekiem zupełnie odtłuszczonym albo tez dodawać kakaowy proszek do mieszanki proteinowej, byleby taką porcję wypić przed treningiem. W USA istnieje jeszcze jedna opcja, pozostająca poza granicami smaku, ale chyba najkorzystniejsza dla organizmu - ekstrakt kakao w kapsułkach!
A póki co uzupełniamy nasz szejki proteinowe proszkiem kakao - z prezentacji tematu wynika, że na pewno nie stracimy na takiej mieszance.

Źródło: KIF wrzesień 2008
P.S. Myślę, że się przyda

"Ten, kto nie jest wystarczająco odważny by podjąć ryzyko, niczego w życiu nie osiągnie" - Muhammad Ali

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
Hm ciekawy art, tylko, że mało kto pije prawdziwe kakao, tudzież je gorzką czekoladę, jak widać szkoda. Ja zawsze do owsianki z rana dodaję kakao i nie dość, że jest smaczniejsza to jak widać i zdrowsza.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 11895 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 164753
Okazuje się, że owszem. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego ogłosili oni często zajmują się rzeczami błachymi do większości ich opini podchodze z dystansem. Kwestia czekolady i obecności kakao to kwestia ceny niestety dobra czekolada się ceni 7 zł/ 100g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 780 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11142
chucknoris masz rację co do jej ceny

"Ten, kto nie jest wystarczająco odważny by podjąć ryzyko, niczego w życiu nie osiągnie" - Muhammad Ali

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Kakao, a także czekolada, której podstawowym surowcem jest przecież kakao, zawiera flawonoidy, które mają silne właściwości antyoksydacyjne (zwalczają wolne rodniki),

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego ogłosili niedawno, że regularne picie kakao jest w stanie podnieś poziom tlenku azotu (NO) w organizmie

chcialbym zapytac na jakiej zasadzie kakao podnosi poziom NO w organizmie , ktory jest wolnym rodnikiem . kakao ma funkcje antyoksydacyjna , wiec powinno usuwac nadmiar wolnych rodnikow.

takze jak to wyglada pod wzg biochemicznym?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 780 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11142
Ten artykuł jest przepisany z KIF i tyle wiem co się z niego dowiedziałem z tego artykułu. Przepisałem go ponieważ nie wszyscy czytają KIF i choć trochę się dowiedzą że czekolada ma te dobre jak i złe strony

"Ten, kto nie jest wystarczająco odważny by podjąć ryzyko, niczego w życiu nie osiągnie" - Muhammad Ali

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
spoko ale jak ktos wie to bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie.
co powoduje ze synteza NO jest wieksza mimo wlasciwosci antyoksydacyjnych. (dla pzypomnienia)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
ciekawy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 780 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11142
Mam nadzieje że jakieś Sogi za pracę wejdą ;]

Zmieniony przez - PatryKoX w dniu 2008-12-27 14:19:27

"Ten, kto nie jest wystarczająco odważny by podjąć ryzyko, niczego w życiu nie osiągnie" - Muhammad Ali

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Odświeżę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1062 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 9919
Ja słyszałem natomiast że owszem srowe kako jest bogatym źródłem (antyoksydantów i innych pierwiastków) ale podczas produkcji czekoladay nie zostaje praktycznie nic (zostaje zniszczone podczas obróbki termicznej itd)

Wogóle czekolada to słodki tłuszcz więc ...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jaki chleb w czasie redukcji ?

Następny temat

Dieta do oceny

WHEY premium