...
Napisał(a)
Prosze o opisanie powyrzszych prodoktow. tzn. pozytywny - negatywny skład. Skladniki pozytywne negatywne oraz wplyw na organizm. Madre wypowiedzi nagradzam sogiem.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Temat wyglada jak faktycznie interesowalo by Cie to zagadnienie, ale niechceac samemu szukac w necie liczysz na gotowa odpowiedz tutaj.
...
Napisał(a)
o mleku było już bardzo dużo
jeżeli masz mleko prosto od krowy to samo zdrowie
niestety sklepowe mleko które kupujemy w kartonach przechodzi wiele procesów między innymi pasteryzacji gdzie poddawane jest wysokim temperaturom i traci wartości odżywcze. Dlatego białko z mleka sklepowego uznajemy za niepełnowartościowe. Do tego zawiera laktozę, a ostatnio czytałem tutaj na forum, że wspomaga wydzielanie śluzu co z kolei prowadzi do częstszych przeziębień.
Serki wiejskie są też nie pewne, znajomy mi pisał jakie 'sztuczki' stosują producenci dlatego obstawiałbym zwykły twaróg w którym ciężko coś spiepszyć.
Jogurty? Ja jem tylko naturalne
Co do produktów zbożowych to wiadomo:
ryż kasza chleb żytni i chyba tyle, wszystkich białych bułek i produktów z mąki pszennej bym unikał
jeżeli masz mleko prosto od krowy to samo zdrowie
niestety sklepowe mleko które kupujemy w kartonach przechodzi wiele procesów między innymi pasteryzacji gdzie poddawane jest wysokim temperaturom i traci wartości odżywcze. Dlatego białko z mleka sklepowego uznajemy za niepełnowartościowe. Do tego zawiera laktozę, a ostatnio czytałem tutaj na forum, że wspomaga wydzielanie śluzu co z kolei prowadzi do częstszych przeziębień.
Serki wiejskie są też nie pewne, znajomy mi pisał jakie 'sztuczki' stosują producenci dlatego obstawiałbym zwykły twaróg w którym ciężko coś spiepszyć.
Jogurty? Ja jem tylko naturalne
Co do produktów zbożowych to wiadomo:
ryż kasza chleb żytni i chyba tyle, wszystkich białych bułek i produktów z mąki pszennej bym unikał
...
Napisał(a)
tak jak kleks napisal, dodalbym tylko, zebys szczegolnie uwazal na mleka UHT.
...
Napisał(a)
Płatki owsiane
Wytwarzane są z owsa najwyższej jakości. Jest to produkt naturalny, bez konserwantów.
Dostarczają witaminy B6, która poprawia pamięc i koncentracje, B1 i kwas pantotenowy.
Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.
Zawierają rozpuszczalny błonnik beta-glukagen, który obniża poziom złego cholesterolu, kwas oleinowy chroniący przed nowotworami, błonnik działający na przewód pokarmowy jak szczotka.
Na surowo są ciężko strawne.
Kasza
Jest bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E.
Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Makaron
Jest źródłem węglowodanów złożonych., witamin B1, B6 oraz PP, ponadto zawiera magnez.
Najzdrowsze i jednocześnie najłatwiejsze do przyrządzenia są makarony z oliwą i dodatkami: suszone pomidory, świeże zioła, np. bazylia, kolendra, rozmaryn, natka, podprażone na patelni pestki dyni i nasiona słonecznika, zmiażdżony czosnek.
Pieczywo
Pieczywo to jest uzyskiwane z maki pełnego przemiału ziarna. Produkt taki bogaty jest w magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz antyutleniacze, które gromadzą się w skórce chleba. Jest to pieczywo ciężkostrawne ale najzdrowsze spośród innych rodzajów wypieków.
Pominąłem taki badziew jak białe pieczywo etc. Jeśli ktoś chce to może napisać właśnie te "złe" odnośnie takiego rodzaju wypieku.
Korzystałem z różnych stron internetowych (wiadomo ze nie pisałem tego z pamięci ;) )
Może jak mi się zachce to wspomne co nie co o nabiale.
Wytwarzane są z owsa najwyższej jakości. Jest to produkt naturalny, bez konserwantów.
Dostarczają witaminy B6, która poprawia pamięc i koncentracje, B1 i kwas pantotenowy.
Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.
Zawierają rozpuszczalny błonnik beta-glukagen, który obniża poziom złego cholesterolu, kwas oleinowy chroniący przed nowotworami, błonnik działający na przewód pokarmowy jak szczotka.
Na surowo są ciężko strawne.
Kasza
Jest bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę.
W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E.
Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Makaron
Jest źródłem węglowodanów złożonych., witamin B1, B6 oraz PP, ponadto zawiera magnez.
Najzdrowsze i jednocześnie najłatwiejsze do przyrządzenia są makarony z oliwą i dodatkami: suszone pomidory, świeże zioła, np. bazylia, kolendra, rozmaryn, natka, podprażone na patelni pestki dyni i nasiona słonecznika, zmiażdżony czosnek.
Pieczywo
Pieczywo to jest uzyskiwane z maki pełnego przemiału ziarna. Produkt taki bogaty jest w magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz antyutleniacze, które gromadzą się w skórce chleba. Jest to pieczywo ciężkostrawne ale najzdrowsze spośród innych rodzajów wypieków.
Pominąłem taki badziew jak białe pieczywo etc. Jeśli ktoś chce to może napisać właśnie te "złe" odnośnie takiego rodzaju wypieku.
Korzystałem z różnych stron internetowych (wiadomo ze nie pisałem tego z pamięci ;) )
Może jak mi się zachce to wspomne co nie co o nabiale.
...
Napisał(a)
Makaron z pszenicy durum też jest ok. No i jest też makaron graham czy jakoś tak, ale mi nie smakuje... może komuś będzie
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
Napisał(a)
Nabiał
Mleko
Zawiera spore ilości wapnia, białka, fosforu, magnezu (sprzyja przyswajaniu wapnia) i witamin.
Jest pomocne w leczeniu schorzeń układu krążenia a także redukuje nieprawidłowości metabolizmu.
Najzdrowsze jest mleko chude ze względu na niską zawartość tłuszczu zwierzęcego, ale to powoduje ze jest tez w nim mniej witamin A, D i E. Obniża ciśnienie krwi i redukuje cholesterol.
Obróbka termiczna mleka ma niewielki wpływ na zawartość witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy: A, D, E, K, C, B12 i B6, a także enzymów, hormonów i cukrów.
Jogurt
Produkt ten pomaga w odtworzeniu w przewodzie pokarmowym korzystnych dla organizmu bakterii. Jest to szczególnie istotne w czasie kuracji antybiotykowej, kiedy naturalna mikroflora jest niszczona przez leki. Jogurt wzmaga działąnie systemu immunologicznego, pomaga w trawieniu, może chronić przed nieswieżym oddechem,zaparciami i biedunką. Kiedyś jogurt traktowano wyłącznie jako produkt leczniczy. Jest dobrym źródłem wapnia i fosforu, oprócz tego zawiera jeszcze witaminę B2 i B12
Kefir
Podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład białek, tłuszczu, laktozy, wzrost zawartości witamin B1 i B6 oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergicznością w porównaniu do mleka słodkiego.
Napoje fermentowane trawione są 2 - 3 razy szybciej niż mleko słodkie. Korzystnie wpływają na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit.
Maślanka
Maślanka naturalna stanowi cenny i powszechnie lubiany produkt spożywczy.
Nie należy zapominać o jej zdrowotnych właściwościach.
Ze względu na zawartość prawie całej lecytyny mleka, maślanka naturalna posiada właściwości dietetyczne i odżywcze.
W jej skład wchodzą witaminy z grupy B. Maślanka jest trawiona 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie.
Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaktykę jelit.
Jajka
Najwięcej składników odżywczych zawiera żółtko jaja. To w nim właśnie znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, która poprawia wzrok i cerę oraz wzmacnia włosy, D, która bierze udział w budowie kości i zębów, E będącą przeciwutleniaczem, spowalniającym procesy starzenia i rozwój raka, a także K – potrzebna do utrzymania właściwej krzepliwości krwi.
Zawarte w jajach tłuszcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ponieważ składają się na nie głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza oleinowy i linolowy).
Co do nabialu to narosło tyle kontrowersji ze szok.
Mleko
Zawiera spore ilości wapnia, białka, fosforu, magnezu (sprzyja przyswajaniu wapnia) i witamin.
Jest pomocne w leczeniu schorzeń układu krążenia a także redukuje nieprawidłowości metabolizmu.
Najzdrowsze jest mleko chude ze względu na niską zawartość tłuszczu zwierzęcego, ale to powoduje ze jest tez w nim mniej witamin A, D i E. Obniża ciśnienie krwi i redukuje cholesterol.
Obróbka termiczna mleka ma niewielki wpływ na zawartość witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy: A, D, E, K, C, B12 i B6, a także enzymów, hormonów i cukrów.
Jogurt
Produkt ten pomaga w odtworzeniu w przewodzie pokarmowym korzystnych dla organizmu bakterii. Jest to szczególnie istotne w czasie kuracji antybiotykowej, kiedy naturalna mikroflora jest niszczona przez leki. Jogurt wzmaga działąnie systemu immunologicznego, pomaga w trawieniu, może chronić przed nieswieżym oddechem,zaparciami i biedunką. Kiedyś jogurt traktowano wyłącznie jako produkt leczniczy. Jest dobrym źródłem wapnia i fosforu, oprócz tego zawiera jeszcze witaminę B2 i B12
Kefir
Podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład białek, tłuszczu, laktozy, wzrost zawartości witamin B1 i B6 oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergicznością w porównaniu do mleka słodkiego.
Napoje fermentowane trawione są 2 - 3 razy szybciej niż mleko słodkie. Korzystnie wpływają na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit.
Maślanka
Maślanka naturalna stanowi cenny i powszechnie lubiany produkt spożywczy.
Nie należy zapominać o jej zdrowotnych właściwościach.
Ze względu na zawartość prawie całej lecytyny mleka, maślanka naturalna posiada właściwości dietetyczne i odżywcze.
W jej skład wchodzą witaminy z grupy B. Maślanka jest trawiona 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie.
Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaktykę jelit.
Jajka
Najwięcej składników odżywczych zawiera żółtko jaja. To w nim właśnie znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak: A, która poprawia wzrok i cerę oraz wzmacnia włosy, D, która bierze udział w budowie kości i zębów, E będącą przeciwutleniaczem, spowalniającym procesy starzenia i rozwój raka, a także K – potrzebna do utrzymania właściwej krzepliwości krwi.
Zawarte w jajach tłuszcze pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ponieważ składają się na nie głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza oleinowy i linolowy).
Co do nabialu to narosło tyle kontrowersji ze szok.
...
Napisał(a)
dzieki wielkie, jezeli macie cos jeszcze to wrzucajcie na pewno sie przyda ;]
...
Napisał(a)
moze ktos opisać twarogi, serki, serki topione?? z gory bardzo dziekuje ;]
Polecane artykuły