Szacuny
18
Napisanych postów
405
Wiek
42 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
9353
Jako, że jestem na diecie od dłuższego czasu często uwzględniam łososia w swoim menu ze względu na jego właściwości.
Przeważnie kupowałem surowy filet z łososia po 34zł/kg.
Ostatnio odkryłem w jednym ze sklepów wędzone podbrzusze po 22zł/kg.
Normalnie pycha.
Zastanawiam się jednak, nad tym, gdyż to podbrzusze ma więcej tłuszczu niż sam filet.
Czy ten tłuszcz jest zdrowy i jak go uwzględniać w diecie?
Czy to też jest Omega3?
Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
podbrzusze to glownie tluszcz. jest zdrowy, bo z ryb morskich, wiec NNKT. co do omega-3 to jest tam obecna, ale w jakich ilosciach to juz zalezy od pochodzenia ryby, no i po usmazeniu/uwedzeniu takiej rybki to juz Ci nie powiem ile jej zostaje (omegi-3) ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Wiek
44 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
734
Wg mnie nie ma co porównywać filetu ryby do podbrzusza (to tak jak piersi drobiowe postawić na równi ze skrzydełkami).Filet to chudziutkie pełnowartościowe mięsko, a podbrzusze nie dość,że bardzo tłuste to na dodatek bardzo słone(zanim zostanie uwędzone, leży kilka godzin jak nie dni w bardzo silnej, niezdrowej solance). Od czasu do czasu jeżeli ci smakuje, to nie ma sprawy ale nie możesz tego stosować na co dzień zamiast fileta rybnego.
Piersi też są droższe od skrzydełek i to prawie trzykrotnie.
A z tłustych ryb dużo tańszy jest śledź, makrela i flądra, więc łososia wybieraj od święta :)
Szacuny
3
Napisanych postów
280
Wiek
38 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
6520
Po pierwsze w kg mrozonej ryby jest ok. 30% tzw. glazury czyli poprostu zamrozonej wody, a po drugie nie sądze byś znalazł mrozone filety z łososia za 9zł/kg (no chyba, że w jakiejś promocji).
Zmieniony przez - Batis w dniu 2008-12-13 03:21:32
"...maglować, maglować - do bólu do granic wytrzymałości..."
Mariusz P.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
u mnie kostki z łososia są droższe to wpakowane w kupkę jakieś chyba gorsze kawałki mięsa ale całkiem dobre robie w folii aluminiowej tymiankiem i cytryną polecam
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
jeśli znajdziesz świeże to można by było porównywać ale na pewno masz na myśli wędzoną makrele i śledzie w oleju czy w śmietanie więc nie ma co porównywać
Szacuny
7
Napisanych postów
192
Wiek
32 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
2186
no wlasnie, ehh ale znowu losos to kolosalny wydatek przy obecnych cenach jelsi liczyc go do codziennej diety, coz makrela tez zla nie jest, dziek iza odp pzdr :)