Dlaczego kielbasa uznawana jest za bardzo marny pokarm?
Przecież jest to zwykłe zmielone mięso wieprzowe upchane w świńską kiche (mniam ).
Przeglądałem tabele kaloryczne i zdziwiła mnie pewna kwestia.
Il białka w różnego rodzaju kiełbasach wacha się od 16 do 26 gr na 100 gr. Tłuszczu od 5 do 30 a wegli od 0 do 5.
Dlaczego więc większość odradza spożywanie jej?
Rozumiem że można mieć wątpliwość co tak na prawdę jest w tej kiełbasie. Ale co z wyrobami swojskimi?
Weźmy np taką:
Kiełbasa krakowska sucha (domowej roboty)
kcal. 326
białko 25,6
Tłuszcz 24,8
węgle0
Nie jest chyba źle. Warto by to uwzględnić w jadłospisie?
Podkreślam kiełbacha pewna bez żadnej chemii.
Zmieniony przez - Sadomaczo w dniu 2008-09-19 11:54:58
Kiedy zadasz pierwszy cios wiedz ,że o życie grasz...
Gdy zobaczysz pierwszą krew, mocno uderz jeszcze raz...