SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Żółć jest ZŁA !!!

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 24920

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 18 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15
Znalazłem jeszcze coś ciekawego, na temat trawienia (min. do ciebie Ginomen :

NASZ ŻOŁĄDEK(jak wielka betoniarka), do którego wpada przemielone jedzenie zmieszane ze śliną, z dwóch bocznych „studzienek", jest 3razy bardziej unerwiony niż nasza twarz. Zanim ktoś zauważy, żeśmy się zdenerwowali, to już żołądek ze złości stracił kolor różowy, zrobił się biały jak prześcieradło i skurczył się o 2/3. Niech tylko żołądek przez chwilę będzie pusty, wytwarza się w nim pompa ssąca, która wysysa z woreczka żółciowego żółć i wsysa ją do wnętrza żołądka. Żółci ani kropelki nie powinno być w żołądku, ponieważ utrudnia ona procesy trawienia. I tragedia!!! Żołądek wypycha nie strawione kawałki jedzenia wraz z żółcią do kiszek, kiszki podrażnione żółcią i niestrawionymi kawałkami pokarmu, nie wymieszanymi z kwasami trawiennymi, wyrzucają to jak najprędzej do ostatniej fabryki przemiany - jelita grubego. I tam dopiero kłopot. Jelito przestaje pracować jak należy, wszystko tam leży zbyt długo, temperatura wzrasta i zaczyna się proces gnilny, zamiast trawienny. A biedni „mali robotnicy" krwinki czerwone, których Pan Bóg nam podarował aż 4,5 miliona przeciętnie, zamiast wyszukać z pożywienia w cienkim i grubym jelicie i w wątrobie, to co nam jest potrzebne, aby zanieść tam gdzie potrzeba, nic nie mogą znaleźć. Same są poparzone żółcią, kurczą się i zaczyna się dopiero tragedia. Człowiek traci siły i ma zaparcia. Gnilny proces grubego jelita zawsze kończy się zaparciem. Temperatura w tym jelicie jest ok.40 *C, wyparowują płyny i mamy problemy. Często tez się trafia, że dostanie się tam nadmiar silnie przekwaszonego pokarmu z powodu cukru(z przesłodzonej herbaty) lub kawy naturalnej.
Dlatego najlepiej jadać przynajmniej 6 razy dziennie, abyśmy byli zdrowsi. To nie musi być jakies konkretne jedzenie, wystarczy między normalnymi posiłkami jakiś sucharek, suche paluszki, kawałek żółtego sera. Żołądek musi być cały czas zajęty trawieniem. Wtedy nie ma czasu na skurczanie się i zasysanie żółci. (podkreślenie moje - żmijka) Ludzie jadający częściej, a w małych ilościach, nie tyją.
Wrzody żołądka - powstają wtedy, gdy żołądek nie umie się bronić przed nadmiarem żółci. Bo żółć, jak się dostanie do żołądka, wytwarza wtedy „dziki", dziwny gaz bezzapachowy. Następuje tzw.Odbijanie się i „podchodzenie pod serce". To właśnie wtedy żółć wytrawia śluzówkę. Nie kwas solny wyżera, tylko żółć wytrawia śluzówkę.Wtedy, gdy nie dbamy o częste jedzenie, to wiadomo, że skończyć się może tragicznie. Każdemu pacjentowi, oprócz ziółek, zalecam bezwarunkowo jadanie 8 razy dziennie(oczywiście po trochu) i często pić mleko(najlepiej jogurty naturalne lub kefir). Potrafią one oczyścić żołądek ze znajdującej się tam żółci i zneutralizować nadmiar kwasu solnego. Jeżeli zrobimy porządek z żółcią nie będziemy mieli nerwicy żołądka.
8
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Żółć jest płynną wydzieliną pochodzącą z hepatocytów wątroby wszystkich kręgowców, której podstawowym zadaniem jest trawienie i pomoc we wchłanianiu tłuszczów. Wspomaganie trawienia polega na emulgacji tłuszczów. Zapewnia ona optymalne pH dla enzymów jelitowych i trzustkowych. Ma ona żółtą barwę i gorzkawy smak.

Skład żółci prezentuje się w następujący sposób:

- kwasy żółciowe,
- fosfolipidy,
- pozostałości błony komórkowej,
- cholesterol,
- barwniki żółciowe (bilirubina),
- pozostałości metabolitów leków i toksyn,
- dwuwęglany,
- elektrolity,
- woda.

Żółć z wątroby przedostaje się do pęcherzyka żółciowego, gdzie poddawana jest odwodnieniu i magazynowana. Uwolnienie jej następuje w sytuacji spożycia tłuszczów w posiłku. Produkowana jest ona w ilości około 1,5 litra na dobę.

W organizmie człowieka dochodzić może do zaburzeń wytwarzania żółci, zwanych cholestazą. Polega ona na nieprawidłowym przepływie żółci. Objawem jej jest świąd skóry, a z czasem możliwa żółtaczka.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 51 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2304
krwinki czerwone [...] zamiast wyszukać z pożywienia w cienkim i grubym jelicie i w wątrobie, to co nam jest potrzebne, aby zanieść tam gdzie potrzeba, nic nie mogą znaleźć.
G*wno prawda, krwinki nie przenosza żadnych składników pokarmowych, robi to osocze. Erytrocyty są tylko od transportowania tlenu i po części CO2.
2

Nie bij!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To art Ojca Grande chyba, mam jego cały tomik artów, ciekawie starzec pisze
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
nop to wszystko prawda ale najprawdziwsza prawda jest ze nasz uklad pokarmowy ma problemy z trawieniem obrobionego termicznie pozywienia!kazdy wie co to tatar i moze sie sam przekonac,w poniedzialek zjedzcie sobie ugotowana,usmazona lub podduszona wolowiane np:400g na porcje,a we wtorek 400g ale tatara(lub na odwrot;))sami zobaczycie ze po obrobionym termicznie miesie bedziecie czuc na zoladku ze zjedliscie cos,po surowym poczujecie tylko uczucie sytosci,zadnego wypchanego zoladka,zadnych problemow...nic,oczywiscie raczej nie dacie rady zjesc na poczatek 400g surowego miesa,ale to tylko dlatego ze nie jestesmy do tego przyzwyczajeni i jest to dla oragnizmu nowosc,po za tym 200g surowego miesa dostarcza tyle skl.pokarmowych co 400g obrobionego termicznie z tym ze to termicznie obrobione jest juz zniszczone i niepelnowartosciowe,tak samo jest z jajkami,na surowo moge bez zadnego problemu zjesc (wypic)15 calych jaj,jak bym mial zjesc jajowe z 15 to bym ocipial:)surowe pozywienie jest trawione do konca i nie pozostaja zadne resztki ktore moglyby zalegac.
1

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 25 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 60
jak nie pozostaja resztki to czy to znaczy ze bys nie sral jak bys jadl tylko surowe ?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
troche zle sie wyrazilem,jak sie je surowo to nie ma niedotrawionych resztek ktore zalegaja w jelicie bo caly surowy pokarm jest trawiony do konca.Oczywiscie ze sie sraa czemu mialo by sie nie..

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 513 Wiek 5 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8595
fakt Grande pisał zawsze ciekawie podobnie jak Kwaśniewski, choć zawsze byli jakby swoimi antagonistami
2

nn

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

melatonina i GABA-GBH

Następny temat

do Marka C.mój test:jedz wszystko co chcesz i ile chcesz i zachowaj forme

WHEY premium