SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gotowane i smażone potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3161

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 57 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3082
Hej. Znalazłem na pewnej stronie kulturystycznej takie zdanie:
Przygotowując potrawy, poddając je obróbce termicznej należy pamiętać że ubywa ok. 40 % białka - przy gotowaniu, smarzenie zabiera nam 25 % białka.
Wie ktoś czy to prawda?? Bo wychodzi że z np.z piersi z kurczaka ubywa ok. 12g/100g kurczaka
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie prawda. Owszem, jak smażysz i przypalisz to białko przypalone nie będzie przyswojone, ale z tym gotowaniem to

Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-10 19:06:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 57 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3082
ok chciałem się tylko upewnić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 707 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 17214
Studensky, przez przypalone rozumiesz już czarny skwarek, czy zarumienienie lekkie też?

Dobrze, jestem brzydka. Prawie tak jak ty. Tym bardziej apeluję do Twojego sumienia. Bierzmy ślub!
Przecież to nieludzkie mieszać w to jeszcze dwie niewinne osoby...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Przyrumienione, a przypalone to różnica
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 707 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 17214
No niby tak, ale gdzie jest granica?

Dobrze, jestem brzydka. Prawie tak jak ty. Tym bardziej apeluję do Twojego sumienia. Bierzmy ślub!
Przecież to nieludzkie mieszać w to jeszcze dwie niewinne osoby...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
http://www.nutritiondata.com/topics/processing -tu jest troche o stratach wartosci odzywczych przy obrobce


Niechacy odkrylam,ze lekko przypalony omlet z samych jajek smakuje jakby w skladzie byla maka...
Kaniola-przyrumienione to leciutko brazowe,nie odbiegajace od skladu w pozostalej czesci jedzonka a spalone to ciemne i zaczynajace byc twardawe :P


W ogole mowi sie,ze co do jajek to najlepsza forma sa gotowane na miekko,a mi sie zdaje,ze bardziej wartosciowe sa gdy nie stosuje sie wrzenia,a jedynie temperature scinania bialka.



Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-06-10 20:49:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A temp ścinania białka to nie przypadkiem temp wrzenia wody ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Mnie uczyli,ze 50 stopni,ale jest napisane tak "Człowiek wytrzymuje temperaturę podwyższoną do 42-43 stopni Celsjusza.
Powyżej tej granicy występuje denaturacja, czyli ścinanie się białka w komórkach" czyli,ze wychodzi,ze juz 44 stopnie?

Mozna podgrzac wode w garnku i wrzucic jajko jak woda jeszcze nie wrze i bedzie sie scinac...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No ale jak wkłada się jajko np do do wody zagotowanej i bardzo gorącej, a nie wrzącej, żeby skorupke z syfów wyczyścić, to białko się nie ścina.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 536 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4756
a nie jest przypadkiem tak, że białko z jajka ugotowanego na miękko ma mniejszą przyswajalność od tego ugotowanego na twardo ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wiosła stacjonarne czy orbitrek??

Następny temat

Dieta do oceny_

WHEY premium