SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zimne a gorące:)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2453

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 111 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4150
Witam, czy temperatura posiłku (np. zimna a gorąca panga z ryżem) ma jakiś wpływ na metabolizm, przyswajanie białek, generalnie odżywianie, etc?? Pytam, bo kupilem parowar i mnie korci żeby sie nim bawic. Warzywa jem raczej surowe.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6261 Napisanych postów 76002 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754672
Nie ma wiekszego wplywu. To raczej od tradycji zalezy jak sie jada potrawy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 111 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4150
Dzieki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Przeciez jedzac zimne rzeczy pobierane sa kcal,zeby ogrzac je do 36 stopni.Nie wiem czy w odwrotna strone tak samo jest.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To jest naprawdę nie wielka ilość, ja Ci o tym wspomniałem by Ci coś wyjaśnić. Jednak tym bym się nie martwił. Co do zimnego/gorącego - ciepłe produkty szybciej się wchłoną, gdyż wyższa temperatura wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, ale nie zamartwiałym się takimi rzeczami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Generalnie chłodne produkty o wysokiej zawartości skrobii mają mniejsze IG niż produkty gorące. Tak samo jak wzrost temperatury produktu zazwyczaj zwiększa IG, obniżenie zmniejsza. W przypadku wzrostu temp. w obecności wody, proces nazywa się żelatynizacją i powoduje rozrywanie wiązań w skrobii, przez co dostęp do jej cząsteczek jest łatwiejszy i są szybciej trawione. Odwrotny proces to retrogradacja i jest stosowany na codzień w kuchnii, np. podczas hartowania ugotowanego makaronu; jak wsadzimy go pod zimną wodę, staje się trochę twardszy (mniejsze IG).

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja dziś zjadłem niedogotowaną kaszę, czyli dobrze wnioskuję, że miała niższy IG i będzie się dłużej trawić ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Tak jest.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 22 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 310
Wszystko wychodzi na 0 , ponieważ :
Przykład :
Usmaż sobie jajka , to te białko ścięte jest do niczego.
Dlatego też gotowanie , smażenie , pieczenie itd. zmiejsza wartość odżywczą posiłków .
Dlatego surowe jajko ma większą wartość odżywczą niż smażone.

Gotowanie warzyw też "zabija" w nich witaminy i inne białka , węglowodany.

Wyjątkiem jest skrobia . Dlatego nieradze jeść surowych ziemniaczków hehe. Skrobia dopiero po obróbce termicznej nadaje się do spożycia.

Wniosek:
Jesz na zimno = masz więcej wartości odżywczej w posiłkach lecz organizm potrzebuje więcej kalorii do wytworzenia ciepła.
Jesz na ciepło = masz mniej wartości odżywczej w posiłkach i organizm potrzebuje mniej/wogule kalorri do spalania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6261 Napisanych postów 76002 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754672
"Usmaż sobie jajka, to te białko ścięte jest do niczego."

Na szczescie tak nie jest. Pod wplywem wyskiej temperatury nastepuje denaturacja bialka, ktora nie wplywa negatywnie na jego ilosc. Zmianie ulegaja wlasciwosci reologiczne produktu itp, ale nie ilosc bialka. Natomiast zagrozeniem w surowym bialku jaja jest awidyna, ktora ma zdolnosc do wiazania biotyny w nierozpuszczalne polaczenia co moze doprowadzic do jej niedoborow.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 519 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3512
Ciepłe lepiej smakuje to Takie moje skromne zdanie

Nie zaznajesz szczęscia ? Ćwicz by być wielkim i odbierać je innym ! For OmiX

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rudukcja

Następny temat

Dietka do oceny

WHEY premium