...
Napisał(a)
To co się stanie z nadmiarem tego tłuszczu ktory sie spożyje? Na co zostanie on wykorzystany? Moim zdaniem są dwie mozliwosci, albo zostanie wykorzystany na biezace potrzeby energetyczne (i inne metaboliczne, budulcowe), albo zastanie zmagazynowany.
...
Napisał(a)
Człowiek to nie jest chomik zeby magazynowac to co zje. A po drugie nie da sie zjesc nadmiaru tłuszczu. Da sie zjesc nadmiar weglodowanow ktory zostanie zmagazynowany w postaci tłuszczu ale nie nadmiar tłuszczu!
...
Napisał(a)
Chomik moze nie, jednak panuje takie przekoananie, ze nadmiar kalorii moze byc jednak zmagazynowany, niektore procesy są proste i oplacalne (glukoza i inne wegle), niektore mniej (bialka i lipidy).
Mam pytanie: czyli co sie stanie z nadmiarem kalorii pochodzacych z tluszczu spozytego?
Z tego co pamietam: Spozyty tluszcz pokarmowy ------> monoacyloglicerole i diacyloglicerole ------> alkohole wielowodorotlenowe (przede wszystkim glicerol) i kwasy tluszczowe oraz chylomikrony. Czesc wczesniej wchlonietych tłuszczy rozlozonych na alkohole i kwasy tluszczowe podlega resyntezie do triglicerydow.
Co sie dzieje z nadmiarem triglicerydow czy glicerolu?
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2008-02-21 17:56:02
Mam pytanie: czyli co sie stanie z nadmiarem kalorii pochodzacych z tluszczu spozytego?
Z tego co pamietam: Spozyty tluszcz pokarmowy ------> monoacyloglicerole i diacyloglicerole ------> alkohole wielowodorotlenowe (przede wszystkim glicerol) i kwasy tluszczowe oraz chylomikrony. Czesc wczesniej wchlonietych tłuszczy rozlozonych na alkohole i kwasy tluszczowe podlega resyntezie do triglicerydow.
Co sie dzieje z nadmiarem triglicerydow czy glicerolu?
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2008-02-21 17:56:02
...
Napisał(a)
Kwasow tłuszczowe nie przekształca sie w trójglicerydy tylko weglowodany spożyte wraz z tluszczem sie w nie przekształca i beda zalegac w scianie aorty tworzac poczatki miazdzycy. Ale dokładnie nie znam tego mechanizimu, wiem tylko napewno ze to nie tłuszcze bede temu winne.
...
Napisał(a)
też o tym czytałem, to bylo tak w badaniu, że podawaną glukozę oznaczyli jakimś markerem, który potem był widoczny chyba na zdjeciach i okazało się że caała zamarkerowana substancja (glukoza lub to w co się przekształciła -wyglada na to że to trojglicerydy) osiadała w tętnicach, zmniejszając jej swiatło
...
Napisał(a)
Powstałe kwasy tłuszczowe są gromadzone w komórkach w postaci estrów glicerolu. Estry powstają w wyniku reakcji z glicerofosforanem = 1-fosfoglicerolem (powstaje w wyniku fosforylacji glicerolu przy udziale ATP i kinazy glicerolowej). Kinaza glicerolowa występuje w wątrobie, ale brak jej w pozostałych organach. Tam gdzie go nie ma glicerofosforan powstaje w wyniku redukcji fosforanu dihydroksyacetonu.
Najpierw zachodzi estryfikacja glicerofosforanu (estryfikacja grup –OH) pod wpływem zaktywowanych kwasów tłuszczowych (acylokoenzym A). Powstają kwasy fosfatydowe – fosforany dwuglicerydowe (diglicerydowe), a koenzym A jest uwolniony. Kolejna przemiana polega na ich defosforylacji przy udziale fosfatazy. Diglicerydy wchodzą w reakcję z cząsteczką acylo-CoA przez co powstają trójglicerydy (tłuszcze).
Reasumując: biosynteza triglicerydów (tłuszczów) zachodzi w cytoplazmie i wymaga obecności 1-fosfoglicerolu. Przyłączenie dwóch acyli do grup wodorotlenowych –OH daje kwas fosfatydowy, który ulega defosforylacji (reszta fosforanowa jest odłączona) pod wpływem fosfatazy. Powstaje alfa, beta=digliceryd, do którego przyłączony zostaje trzeci acyl z acylo-CoA. W wyniku reakcji powstaje trigliceryd.
Dr Henryk Różański "Metabolizm tłuszczowców"
Najpierw zachodzi estryfikacja glicerofosforanu (estryfikacja grup –OH) pod wpływem zaktywowanych kwasów tłuszczowych (acylokoenzym A). Powstają kwasy fosfatydowe – fosforany dwuglicerydowe (diglicerydowe), a koenzym A jest uwolniony. Kolejna przemiana polega na ich defosforylacji przy udziale fosfatazy. Diglicerydy wchodzą w reakcję z cząsteczką acylo-CoA przez co powstają trójglicerydy (tłuszcze).
Reasumując: biosynteza triglicerydów (tłuszczów) zachodzi w cytoplazmie i wymaga obecności 1-fosfoglicerolu. Przyłączenie dwóch acyli do grup wodorotlenowych –OH daje kwas fosfatydowy, który ulega defosforylacji (reszta fosforanowa jest odłączona) pod wpływem fosfatazy. Powstaje alfa, beta=digliceryd, do którego przyłączony zostaje trzeci acyl z acylo-CoA. W wyniku reakcji powstaje trigliceryd.
Dr Henryk Różański "Metabolizm tłuszczowców"
...
Napisał(a)
Witam,
po pierwsze jedząc tłuszcz nie ma możliwości, aby został on zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. To czysta biochemia. Tkanka tłuszczowa w ciele człowieka (którą ma każdy, w większej lub mniejszej ilości) nie zawiera enzymu kinazy glicerolu, który jest niezbędny do odkładania się tłuszczu.
Zdarza się, że zbyt duża ilość spożywanego białka powoduje tycie. Część białek jest wtedy przetwarzana na węglowodany, a te z kolei na tłuszcz.
Jeżeli kogoś fascynuje dieta low carb to polecam zapoznać się z podstawowymi zasadami diety lek. med. Kwaśniewskiego, lub dr Atkinsa. Ewentualnie - dr Lutza ("Życie bez pieczywa"), która wydaje mi się bardziej "cywilna" :)
Pozdrawiam.
po pierwsze jedząc tłuszcz nie ma możliwości, aby został on zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. To czysta biochemia. Tkanka tłuszczowa w ciele człowieka (którą ma każdy, w większej lub mniejszej ilości) nie zawiera enzymu kinazy glicerolu, który jest niezbędny do odkładania się tłuszczu.
Zdarza się, że zbyt duża ilość spożywanego białka powoduje tycie. Część białek jest wtedy przetwarzana na węglowodany, a te z kolei na tłuszcz.
Jeżeli kogoś fascynuje dieta low carb to polecam zapoznać się z podstawowymi zasadami diety lek. med. Kwaśniewskiego, lub dr Atkinsa. Ewentualnie - dr Lutza ("Życie bez pieczywa"), która wydaje mi się bardziej "cywilna" :)
Pozdrawiam.
lowcarb:)
...
Napisał(a)
c.d.
Znowu biochemia :) zaś nadmiar spozywanych tłuszczów objawia się...odbijaniem "mydłem" :) jedliście kiedyś w przedszkolu kawałek mydła? ;) po prostu zbyt duża ilość tłuszczy, sprawia że organizm je zmydla.
Pozdro 4 all.
Znowu biochemia :) zaś nadmiar spozywanych tłuszczów objawia się...odbijaniem "mydłem" :) jedliście kiedyś w przedszkolu kawałek mydła? ;) po prostu zbyt duża ilość tłuszczy, sprawia że organizm je zmydla.
Pozdro 4 all.
lowcarb:)
...
Napisał(a)
DelBan-czytałem Kwaśniewskiego, Atkinsa i Lutza, zgadza się to co opisujesz, a mydłem to mi się odbijało, jak np zjadlem sobie karkóweczkę pieczoną w głębokim smalcu i zapiłem musującym magnezem, albo wapniem. A masz jakieś info o "zmydlaniu" które opisujesz?? tzn z przejedzenia tłuszczem?np skąd organizm w takiej reakcji czerpie jony metali (wapnia, magnezu, sodu i potasu)? a może jakieś inne pierwiastki sa do tego potrzebne? pytam w kontekscie ewentualnych niedoborów tym spowodowanych..
...
Napisał(a)
hmm jesli tluszcz sie nie przetwarza w tkanke tluszczowa to po co go liczymy do bilansu. Zalozmy ze jutro na sniadanie wsadze sobe rurke w gardlo i wleje 1 l oleju wiadomo ze cesc kalori pojdzie na funkcjonowanie organizmu a co z reszta ? zostanie wydalona ?
Polecane artykuły