W koncu znalazlem fragment podrecznika do medycyny
![](https://bundles.sfd.pl/Content/buziaki/1.gif)
Wiedzialem, ze to widzialem gdzies
Białko pokarmowe ulega w procesie trawienia hydrolizie enzymatycznej do aminokwasów. Wchłonięte w jelicie
aminokwasy zostają z krwią żyły wrotnej przetransportowane do wątroby, gdzie ulegają przemianom.
Aminokwasy mogą ulegać:
- reakcjom dezaminacji (deaminacji)
- reakciom transaminacji
- reakciom dekarboksylacji
Część aminokwasów jest wykorzystywana do syntezy białek budulcowych; kolejne do budowy hormonów, enzymów i barwników. Nadmiar aminokwasów ulega w wątrobie dezaminacji (odłączenie grupy aminowej -NH2 od aminokwasu) i przemianie na glukozę lub ketokwasy, które z kolei mogą być utlenione do CO2 i H2O z wyzwoleniem energii,
lub też zamienione na tłuszcz. Odłączone od aminokwasów grupy -NH2 zostają przekształcone do amoniaku lub mocznika i wydalone z ustroju wraz z moczem i potem. Zatem w procesie dezaminacji aminokwasu wydzielony zostaje amoniak i powstaje alfa-ketokwas lub kwas nienasycony. Wyróżniamy dezaminację oksydacyjną i deazminację nieoksydacyjną.
Zatem im wiecej bialka - tym wiecej potencjalnej energii, ktora gdy nie zostanie zuzyta, powoduje powstanie tkanki tluszczowej... A kazeina powoduje to, ze skrzep powstaly pod jej wplywem w zoladku - rozklada sie gdy spisz i nie masz jak palic, a nie szybko i sprawnie gdy jeszcze jestes na nogach i sie ruszasz (stad ten odstep pomiedzy ostatnim posilkiem ,a snem...)
Zmieniony przez - wixayo w dniu 2007-12-22 14:16:21