...
Napisał(a)
nie no, chyba znaczyło - że no przecież, mleczan, cytrynian, glukonian, jabłczan, to chelaty, dlaczego wodoroasparaginian ma być od nich o wiele lepszy? ja bym natomiast jako karty przetargowej użył faktu, że magnez dojelitowy wchłaniac sie będzie lepiej....
...
Napisał(a)
"poza tym mleczan to chyba tez chelat"
Nurtowalo mnie to i troche pogrzebalem
Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia biopierwiastka z kwasami organicznymi-, tzw. chelaty.
Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.
Biopierwiastek - aby dostać się do krwiobiegu i zasilić organizm - musi przeniknąć przez pofałdowaną błonę jelita cienkiego pokrytą bardzo cieniutkimi 0,5–1,5 mm wypustkami zwanymi kosmkami. Komórki kosmków są tak zbudowane, że zewnętrzna strona ich błony (od strony światła jelita) ma ładunek dodatni. Jony magnezu też mają ładunek dodatni. A jak wiemy, jednoimienne ładunki powodują silne odpychanie się, toteż utrudniają biopierwiastkowi przenikanie do wnętrza komórki.
Magnez, aby ominąć barierę elektrostatycznego "odpychania" ścianek jelita znajduje substancję "maskującą" dodatni ładunek i ułatwiającą przenikanie.
W tym celu jony magnezu łączą się z innym związkiem, który nazwijmy umownie „przewoźnikiem”, czyli takim, który stosunkowo łatwo przenika przez błonę komórkową jelita. Taki związek powinien mieć ważną cechę – zdolność zobojętnienia dodatniego ładuneku elektryczny magnezu. Udowodniono, że rolę tę najlepiej pełnią niektóre słabe kwasy organiczne – mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy – związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu aspaginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych – podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6 i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia biopierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Na pytanie, jak zwiększyć przyswajalność magnezu – odpowiedź jest prosta
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu. Jest to możliwe, bowiem asparaginiany są związkami stosunkowo trwałymi. Nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym. I co najważniejsze - błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparaginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek „docelowych”.
Dopiero w narządach i tkankach docelowych biopierwiastek jest odłączany i użyty w określonych, specyficznych dla danej komórki procesach przemiany materii. A przypomnijmy, że ten szczególny biopierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania około 300 enzymów, specyficznych białek, bez których odpowiedniej ilości i jakości przemiana materii uległaby poważnym zaburzeniom.
oprac. mgr Edward Ozga Michalski
Drobna niescislosc
Udowodniono, że rolę tę najlepiej pełnią niektóre słabe kwasy organiczne – mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy – związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Chodzilo o to, ze slabe kwasy organiczne sa generalnie dobrymi transporterami, a aminokwasy najlepszymi.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu.
Z innego zrodla wiem, ze podanie magnezu w postaci chelatu zwieksza wchlaniania od 2 do 10 razy. Skoro najlepsza przyswajalnosc maja hydroasparaginiany to prosty wniosek, ze magnez z filomagu ( 4 wodny asparaginian tegoz pierwiastka ) wspomagany witaminka B6 wchlania sie pi razy oko 10 razy szybciej niz jakis tam tlenek magnezu i pewnie ze 2-3 razy szybciej niz taki mleczan.
Zmieniony przez - tsnm w dniu 2006-10-19 20:52:42
Nurtowalo mnie to i troche pogrzebalem
Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia biopierwiastka z kwasami organicznymi-, tzw. chelaty.
Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.
Biopierwiastek - aby dostać się do krwiobiegu i zasilić organizm - musi przeniknąć przez pofałdowaną błonę jelita cienkiego pokrytą bardzo cieniutkimi 0,5–1,5 mm wypustkami zwanymi kosmkami. Komórki kosmków są tak zbudowane, że zewnętrzna strona ich błony (od strony światła jelita) ma ładunek dodatni. Jony magnezu też mają ładunek dodatni. A jak wiemy, jednoimienne ładunki powodują silne odpychanie się, toteż utrudniają biopierwiastkowi przenikanie do wnętrza komórki.
Magnez, aby ominąć barierę elektrostatycznego "odpychania" ścianek jelita znajduje substancję "maskującą" dodatni ładunek i ułatwiającą przenikanie.
W tym celu jony magnezu łączą się z innym związkiem, który nazwijmy umownie „przewoźnikiem”, czyli takim, który stosunkowo łatwo przenika przez błonę komórkową jelita. Taki związek powinien mieć ważną cechę – zdolność zobojętnienia dodatniego ładuneku elektryczny magnezu. Udowodniono, że rolę tę najlepiej pełnią niektóre słabe kwasy organiczne – mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy – związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu aspaginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych – podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6 i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia biopierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Na pytanie, jak zwiększyć przyswajalność magnezu – odpowiedź jest prosta
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu. Jest to możliwe, bowiem asparaginiany są związkami stosunkowo trwałymi. Nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym. I co najważniejsze - błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparaginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek „docelowych”.
Dopiero w narządach i tkankach docelowych biopierwiastek jest odłączany i użyty w określonych, specyficznych dla danej komórki procesach przemiany materii. A przypomnijmy, że ten szczególny biopierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania około 300 enzymów, specyficznych białek, bez których odpowiedniej ilości i jakości przemiana materii uległaby poważnym zaburzeniom.
oprac. mgr Edward Ozga Michalski
Drobna niescislosc
Udowodniono, że rolę tę najlepiej pełnią niektóre słabe kwasy organiczne – mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy – związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Chodzilo o to, ze slabe kwasy organiczne sa generalnie dobrymi transporterami, a aminokwasy najlepszymi.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu.
Z innego zrodla wiem, ze podanie magnezu w postaci chelatu zwieksza wchlaniania od 2 do 10 razy. Skoro najlepsza przyswajalnosc maja hydroasparaginiany to prosty wniosek, ze magnez z filomagu ( 4 wodny asparaginian tegoz pierwiastka ) wspomagany witaminka B6 wchlania sie pi razy oko 10 razy szybciej niz jakis tam tlenek magnezu i pewnie ze 2-3 razy szybciej niz taki mleczan.
Zmieniony przez - tsnm w dniu 2006-10-19 20:52:42
-|||---sporo---|||-
...
Napisał(a)
no kurna gratulucje dla pana który to napisał . Własnie oto chodziło wielkie dzieki !!! czyli wynika z tego że MLECZAN JEST GORZEJ WCHłANIALNY NIZ magnez w filomagu b6 !/ Jeśli ktoś jeszcze posiada jakieś ciekawe info to dajcie Przede wsszytkim może wypowiedzą się pogrubieni bardzo na Was licze jeszcze raz wielkie dzieki za informacje sogi dla tego pana
Gęstość, proporcje ,pocięcie ,estetyka
...
Napisał(a)
Filomag jest oki. A co sadzicie o laktomagu b6? Ma znacznie wiecej jonow Mg w jednej tabletce niz filomag.
...
Napisał(a)
Laktomag bardzo dobry, tez ma wodoroasparginian tylko ze z 70mg jonow i po przeliczeniu wychodzi torche taniej niz filomag...
...
Napisał(a)
Co do powlekania tabletek. Obojętnie, czy tabletka jest powlekana, czy nie, magnez zawsze wchłania się w jelicie cienkim!!
Jeśli tabletka jest powlekana, łatwiejsze może być tylko przełykanie ze względu na gładkość powierzchni. A powlekanie tabletek to tylko tzw. "chwyt marketingowy".
Także to, czy tabletka z magnezem jest powlekana, czy nie, nie ma żadnej różnicy.
Jeśli tabletka jest powlekana, łatwiejsze może być tylko przełykanie ze względu na gładkość powierzchni. A powlekanie tabletek to tylko tzw. "chwyt marketingowy".
Także to, czy tabletka z magnezem jest powlekana, czy nie, nie ma żadnej różnicy.
...
Napisał(a)
czyli otoczka tabletki która ponoć ma być odporna na kwasy żołądkowe, a rozpuszczac się ma dopiero w jelicie cieńkim to kit?
...
Napisał(a)
Moze nie do konca sciema. Otoczka ma teoretycznie chronic zoladek przed podraznieniem zoladka magnezem, ale czytalem, ze tak naprawde magnez nie podraznia zbytnio zoladka, jesli w ogole to robi.
A jak pisalem magnez zawsze jest wchlaniany nie w zoladku, tylko w jelicie. Dlatego nie pisze o powlekaniu magnezu jako o kompletnym kicie, tylko o takim kicie, ze magnez musi byc powlekany, zeby sie odpowiednio wchlonal w organizmie. To na pewno jest kit. Zreszta inny argument, patrzcie na preparaty rozpuszczalne. Jest masa magnezow musujacych.
A jak pisalem magnez zawsze jest wchlaniany nie w zoladku, tylko w jelicie. Dlatego nie pisze o powlekaniu magnezu jako o kompletnym kicie, tylko o takim kicie, ze magnez musi byc powlekany, zeby sie odpowiednio wchlonal w organizmie. To na pewno jest kit. Zreszta inny argument, patrzcie na preparaty rozpuszczalne. Jest masa magnezow musujacych.
Poprzedni temat
nitro 2 - wypryski :)
Następny temat
Potrzebna pilna pomoc w doboże/poprawce supli
Polecane artykuły