Budujesz mięśnie - http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html
Redukujesz tkankę tłuszczową - http://www.sfd.pl/10_wskazówek_żywieniowych-t315293.html
Chcesz być zdrowy ? - http://www.sfd.pl/Równowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html
http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0
...
Napisał(a)
matti mam obiekcie czy te linki moga byc
...
Napisał(a)
fajny artykuł. ide po omege bo sie skonczyła :)
i jeszcze fajny niesmiertelny filmik z pysznym jedzonkiem
i jeszcze fajny niesmiertelny filmik z pysznym jedzonkiem
Sounds Like A Melody
...
Napisał(a)
Dobry artykuł, długoletnie badania lepiej przemawiają niż krótkie z pewnością
A Matii wszędzie wkleja linki do swojego forum^^
A Matii wszędzie wkleja linki do swojego forum^^
...
Napisał(a)
W czym jeszcze orprocz fastfoodow znajduje sie ten tluszcz? Wyroby typu gotowe sosy,zupy,potrawy w sloiku? Jak sie je rozpoznaje na etykiecie? Czasem pisze w skladzie utwardzany tluszcz roslinny ale czy sa inne oznaczenia?
Cel jest droga. Droga jest celem.
...
Napisał(a)
Jak pisze tłuszczy tyle (np10g)
Tłuscze nastycone 4g
Nienasycone 3g
Wielonienasycone 2g
To tłuscze trans 10-3+2+4=1g
Nie napiszą na produkcie ile jest transów
A ogólnie trans powstaje w procesie smażenie, dlatego warto smażyć na samej patelni teflonowej bądź oliwie z oliwek (jeśli przeróbka jest krótkotrwała)
Tłuscze nastycone 4g
Nienasycone 3g
Wielonienasycone 2g
To tłuscze trans 10-3+2+4=1g
Nie napiszą na produkcie ile jest transów
A ogólnie trans powstaje w procesie smażenie, dlatego warto smażyć na samej patelni teflonowej bądź oliwie z oliwek (jeśli przeróbka jest krótkotrwała)
...
Napisał(a)
Smaz na staklych(maslo,smalec) lub oleju rzepakowym z 1-wszego tloczenia lub ooleju kokosowym
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
a oliwe z oliwek do jakich porraw byś polecił jako dodatek lub jako podstawe na której przyżądza sie ów potrawe jednym słowem do czego moze sie przydac oliwa z oliwek?
...
Napisał(a)
Już ci mówie a żeby skalr nie mówiła czy mówił (jaka płec bo ten obrazek i nazwa to mylą nie wiem) to nie zamieszcze linka do swego wspaniałego fora (i tak mi ellis uciął pare(pozdr dla ellisa) )
Tłuscze trans występują we wszystkich nienasyconych tłuszczach poddanych wysokiej temperaturze. Czyli wszystkie oleje przemysłowe *zaskoczeni ja też byłem...) to zawierają bo są tłoczone w temperaturze ok. 160stopni Celsjusza z tego co wiem. Jedynie zimnotłoczone są ok ale:
po co nienasycone jeść jak mlepsze są nasycone.
Nasycone nie mają mozliwości takiej gdyz trans polega na tym że jest podwójne wiązanie i sie przestawia ok.50% w pozycji cis i 50% w pozycji trans tej złej. A w nasyconych nie ma tego wiązania podwójego same pojedyńcze i to niemożliwe jest
Dalej.Nie należy przesadzać gdyż nawet w zwuierzęcych produktach mamy troche tłuszczy nienasychonych ale to chyba z minimum 5-10x mniej (nie sprawdze teraz w tabelach bo mi sie nie chce :P) niż roślinnych jak np. ze słonecznika
Więc wcinać masło i gorszy ale lepszy niż olej smalec i na tym smażyć.
A jak wcinanie na surowo to transów jest zero bo nie było w ogóle wysokiej temperatury.
pzdr
Marcin
Tłuscze trans występują we wszystkich nienasyconych tłuszczach poddanych wysokiej temperaturze. Czyli wszystkie oleje przemysłowe *zaskoczeni ja też byłem...) to zawierają bo są tłoczone w temperaturze ok. 160stopni Celsjusza z tego co wiem. Jedynie zimnotłoczone są ok ale:
po co nienasycone jeść jak mlepsze są nasycone.
Nasycone nie mają mozliwości takiej gdyz trans polega na tym że jest podwójne wiązanie i sie przestawia ok.50% w pozycji cis i 50% w pozycji trans tej złej. A w nasyconych nie ma tego wiązania podwójego same pojedyńcze i to niemożliwe jest
Dalej.Nie należy przesadzać gdyż nawet w zwuierzęcych produktach mamy troche tłuszczy nienasychonych ale to chyba z minimum 5-10x mniej (nie sprawdze teraz w tabelach bo mi sie nie chce :P) niż roślinnych jak np. ze słonecznika
Więc wcinać masło i gorszy ale lepszy niż olej smalec i na tym smażyć.
A jak wcinanie na surowo to transów jest zero bo nie było w ogóle wysokiej temperatury.
pzdr
Marcin
...
Napisał(a)
Matti474 zajrzyj jednak do tabel, większość osób nie zdaje sobie sprawy jak znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych możemy znależć w smalcu, słoninie, boczku itp.
Polecane artykuły