...
Napisał(a)
jeszcze warto dodać że O-3 poprawia koncentracie , pamięć i zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega wielu grożnym chorobom jak np. nowotwory czy jaskra .
Warto by było kiedyś napisać felieton jakiś o O-3 z wyszczególnieniem faktu że Rekiny są jedynymi żywymi organizmami na swiecie które nie chorują na raka
Warto by było kiedyś napisać felieton jakiś o O-3 z wyszczególnieniem faktu że Rekiny są jedynymi żywymi organizmami na swiecie które nie chorują na raka
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
Khaine - co ty pleciesz Omega 3 obniża poziom cholesterolu ale pierwsze efekty widać po 5-6 miesiącach dawkowania
...
Napisał(a)
Jak pewnie wiecie pochodną Omega 3 - czyli kwasu linolenowego jest kwas linolowy czyli CLA. Tak więc Omega 3 wspomaga ciężką pracę na siłowni ale przede wszystkim zmniejszają trójglicerydy we krwi. Pozatym 90% naszego mózgu to Omega 3. Ostatnio nawet czytałem, że udowodniono badaniami, cofanie się dysleksi. No i polecany jest paniom na zmarszki - Omega 3 "oliwi" od środka skórę i zwalcza zmarszczki.
polecam gorąco Omega3 Viva Pharmy jest doskonały http://www.allegro.pl/item193869393_omega_3_viva_nowosc_omega3.html
polecam gorąco Omega3 Viva Pharmy jest doskonały http://www.allegro.pl/item193869393_omega_3_viva_nowosc_omega3.html
...
Napisał(a)
Jak pewnie wiecie pochodną Omega 3 - czyli kwasu linolenowego jest kwas linolowy czyli CLA
Nie wiemy, bo tak nie jest. Poza tym organizm ludzki nie umie syntetyzować CLA.
peps19, może od tego czasu już się douczyłeś ale omega-3 nie obniża poziomu cholesterolu.
Nie wiemy, bo tak nie jest. Poza tym organizm ludzki nie umie syntetyzować CLA.
peps19, może od tego czasu już się douczyłeś ale omega-3 nie obniża poziomu cholesterolu.
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Charon doucz się albo prościej, doczytaj odnośnie Omegi3 i CLA. Masz braki chłopie.
...
Napisał(a)
Napisz mi proszę w jaki sposób i w ogóle po co organizm miałby produkować z kwasu alfa-linolenowego kwas linolowy a potem jeszcze jego izomery? I jak to się ma w ogóle do kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego, które polecasz? Idealna byłaby publikacja naukowa, ale może być też link do "zwykłego" artykułu lub chociażby nazwa enzymu za tą przemianę odpowiedzialna. Uczę się całe życie i może w ciągu ostatnich paru lat coś przeoczyłem..
Wg podręcznika Pani Marthy Stipanuk, który jest dosyć popularny na kierunkach związanych z żywieniem człowieka na zachodnich uczelniach, taka konwersja nie zachodzi. Ale może w ciągu kilku lat ewoluowaliśmy i już się to zmieniło. Tak samo jak nasz mózg już składa się w 90% z omega-3. A niedawno jeszcze w 60% z tłuszczu, z czego największy udział miał DHA. Jak to się szybko zmienia
Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-05-15 18:12:22
Wg podręcznika Pani Marthy Stipanuk, który jest dosyć popularny na kierunkach związanych z żywieniem człowieka na zachodnich uczelniach, taka konwersja nie zachodzi. Ale może w ciągu kilku lat ewoluowaliśmy i już się to zmieniło. Tak samo jak nasz mózg już składa się w 90% z omega-3. A niedawno jeszcze w 60% z tłuszczu, z czego największy udział miał DHA. Jak to się szybko zmienia
Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-05-15 18:12:22
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Charon wydajesz sie chyba tutaj najbardziej odpowiednia osoba do odp na pytanie postawione w temacie:) Co wedlug Ciebie daje Omega 3?
...
Napisał(a)
W sensie zastosowania w kulturystyce? Omega-3, a raczej długołańcuchowe omega-3, czyli te występujące w oleju rybim (nie w oleju lnianym) swoje częściowe działanie zawdzięczają temu, że są tzw. agonistami ppar-alfa. Dla kulturysty oznacza to transkrypcję genów odpowiedzialnych za syntezę mięśni i spalanie tłuszczu. Innymi słowami, większe partycjonowanie kalorii w kierunku mięśni, czyli w przypadku dodatniego bilansu, więcej kalorii posłuży do budowy mięśni, a mniej się odłoży w postaci tkanki tłuszczowej. W przypadku redukcji większe spalanie tłuszczu. Największym pytaniem jest tylko w jakim stopniu to się dzieje i przy jakich dawkach. Niestety ciężko na to odpowiedzieć, bo nie były przeprowadzane takie badania, gdyż nie jest to suplement stosowany stricte w kulturystyce czy nawet odchudzaniu, raczej jako prozdrowotny w przypadku hiperlipidemii i insulinooporności/cukrzycy lub ich zapobieganiu. Poza tym zmniejsza śmiertelność wśród osób ją stosujących. Co do wspomnianego partycjonowania, różnica będzie raczej ledwo zauważalna, zależna od poziomu tkanki tłuszczowej i dawek n-3. Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo przydatny suplement, jeden z niewielu , które mają udowodnione działanie, szkoda tylko, że na warunki polskie drogi.
Beatus, qui prodest, quibus potest
Poprzedni temat
Jaki trening na ujedrnienie ciala dla kobiety po ciazy?
Następny temat
Kazeina? Kazeinian wapnia?
Polecane artykuły