...
Napisał(a)
smazenie jajecznicy i ogolnie jajek ( np robiac omlet) na tluszczach nie jest zebytnio szkodliwe bo ten tluszcz nie osiaga tak wysokiej temp zeby wydzielaly sie te wszysktkie szkodliwe substancje w takim stopniu jak np przy smazeniu miesa.
EDIT - dlatego ze jajka potrzebuja mniejszej temp zeby sie sciac:)
Zmieniony przez - KPL w dniu 2007-01-30 21:35:55
EDIT - dlatego ze jajka potrzebuja mniejszej temp zeby sie sciac:)
Zmieniony przez - KPL w dniu 2007-01-30 21:35:55
...
Napisał(a)
jestem na masie :)
a tak w ogole jak z wartosciami odzywczymi wtedy? zalozmy ze sobie zrobie z 4 jaj jajecznice na smalcu. ile z tego wyniose pelnowartosciowego bialka? juz pies ***al tluszcz i dodatki
jedno jajo kurze cale to 12g bialka czy co, prawie 50g by wyszlo?
a tak w ogole jak z wartosciami odzywczymi wtedy? zalozmy ze sobie zrobie z 4 jaj jajecznice na smalcu. ile z tego wyniose pelnowartosciowego bialka? juz pies ***al tluszcz i dodatki
jedno jajo kurze cale to 12g bialka czy co, prawie 50g by wyszlo?
Znawca w dziale odżywki & suplementy :)
...
Napisał(a)
W postach podwieszonych masz tabele kaloryczne, policz sobie. Jedno srednie jajo ma ok 60g.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
wszytsko rozumiem. tylko czy po usmazeniu tej jajecznicy nie straca na wartosci nic te jajka?
Znawca w dziale odżywki & suplementy :)
...
Napisał(a)
Ciekawe czy powstanie temat jak zrobić "pełnowartościowe" kanapki..
Pozatym 3 jajka + troszku mleka + cebulka + szyneczka + troche sera i tyle.
/pozdro
Pozatym 3 jajka + troszku mleka + cebulka + szyneczka + troche sera i tyle.
/pozdro
Destiny is in your hands.
...
Napisał(a)
Dlatego wazne jest zeby - gdy sie smazy jajecznice - zachowac jej lekko półpłynna konsystencje - wtedy mamy do czynienia z najb. wartosciowym białkiem przy najmniejszej mozliwej denaturacji.
...
Napisał(a)
Khaine -to znaczy ze taka jajecznica jest lepsza od gotowanych jajek na twardo, zgadza sie? Cenna informacja.
...
Napisał(a)
Tego nie powiedzialem.
Wg mnie najlepsze bylyby tu tzw. jajka na miekko po wenecku - ze slabo scietym bialkiem i plynnym zoltkiem.
Wg mnie najlepsze bylyby tu tzw. jajka na miekko po wenecku - ze slabo scietym bialkiem i plynnym zoltkiem.
...
Napisał(a)
To zalezy jak dlugo i na jakiej temperaturze bedziesz smazyl, takie moje zdanie..
Polecane artykuły