SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

bialy ryz

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 8891

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Co Ty piszesz? Weź przeczytaj to jeszcze raz i się zastanów. Ryż brązowy to nie tylko potas.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 53 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
OK, spróbuję jaśniej... przyczyną, dla której ryż jest popularny w kulturystyce jest duża zawartość ww. Jest to jedno z najlepszych źródeł ww, a tychże trzeba dostarczać 2-3-krotnie więcej niż białka. Na uwagę też zasługuje kaloryczność (ok. 370kcal ze 100g). Ryż brązowy zyskał popularność, gdyż nie pęcznieje tak bardzo jak biały, zatem łatwiej jest pochłonąć jeszcze więcej kcal i ww, podczas gdy biały daje uczucie sytości, gdyż zwykle znacząco pęcznieje wodą (łatwo porównać gotując 15 min. jeden i drugi w torebce). Jednakże w warunkach polskich i kompletnych amatorów różnica biały/brązowy jest pomijalna. Wartość odżywcza taka sama w materii b,w i t. Co do minerałów i witamin (potas był przykładem, gdyż tegoż brązowy ma "dużo") nie ma sensu spożywać brązowego. Nie jest ekonomiczny ani efektywny. Dla przykładu gdybyś chciał zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń z ryżu brązowego to musisz go wrzucić ok. 3kg, fosfor - 400g, sód - 5kg, potas - 800g, magnez - 500g, żelazo - 1,2kg itp. itd. W każdym wypadku oznacza to wrzucenie w siebie ponad 1000kcal, nie mówiąc już o "przyjemności" spożywania kilogramów ryżu dziennie. O ile zatem ryż jest dobrym sposobem na węgle, o tyle myślenie o nim w kategoriach witamin czy minerałów jest pomyłką. Wracając do przykładu potasu - 800g ryżu brązowego to blisko 3000kcal, zaś 800g pomidorów (mniej więcej ta sama dawka potasu) to 140kcal. Na tej samej zasadzie lepiej jest inne potrawy wykorzystać celem dostarczenia witamin/minerałów niż ryż. Natomiast w przypadku ww faktycznie trudno o lepsze źródło tegoż...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
W ogóle nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Nie spożywamy ryżu brązowego dla samych witamin, ale dlatego, że w towarzystwie węglowodanów, które wg diety muszę spożyć, lepiej będzie jak dostarczę z nimi minerały i witaminy.
Poza tym jest różnica w IG. Tak w ogóle ryż brązowy nie jest u nas popularny.

Analogicznie do Twojego rozumowania, można powiedzieć, że zamiast spożyć ryż brązowy lepiej dostarczyć taką samą ilość węgli z cukru i do tego pomidor. To jest taki sam przykład, bo ryż biały jest prawie całkowicie pozbawiony witamin i minerałów.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 53 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
Nie do końca masz rację. W białym ryżu jest 135mg fosforu czy 111mg potasu. Cynku 1,73mg. Z witamin E 0,33mg. Brązowy zaś fosfor 250mg, potas 260mg, cynk 1,5mg (mniej niż biały!), E 0,7mg. Czyli generalnie 2x więcej. Ale! Jest dwa razy droższy. Zatem ekonomicznie sprawa jest już podobna.
Moje myślenie nie zmierza w kierunku kup sobie pomidora i cukier. Raczej kup sobie warzywa, owoce+biały ryż niż kup brązowy i tyle. Aspekt ekonomiczny w warunkach polskich jest kluczowy. Szczególnie, ze niewielka popularność brązowego powoduje też kłopoty z nabyciem. Tym bardziej nie powinno się mitologizować niewielkich wartości białego, bo to po prostu nie jest prawdą. Co do IG to nie przejmowałbym się tym zbytnio.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 9390 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 49424
z różnych przyczyn wybieram ryz brązowy .. najwazniejszym z nich jest ... smak .. dla mnie jest porostu smaczny ...

Co do białego ryzu charon i elis napisali całą prawdę,
do tego dochodzi jeszcze probem z ryzem importowanym z USA, chodzi mi o ryz GMO,
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Popatrz jeszcze na zawartość witamin (głównie grupy B) i szczególnie magnezu 25mg vs 143mg. Różnica ogromna. Tym bardziej, że większość społeczeństwa ma niedobory magnezu. Ciekawe dlaczego?

Ryż brązowy nie jest tani, ale bez przesady, nie jest szczególnie drogi. Swoją drogą warzywa są droższe i niekoniecznie takie zdrowe jak się o nich mówi.

Poza tym propagujemy tutaj rozwiązania najzdrowsze, czyli zamiast ryżu białego + warzywo - ryż brązowy + warzywo. Oczywiście zdrowie kosztuje i na to nic nie poradzimy.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-12-03 20:59:51

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 229 Napisanych postów 2106 Wiek 53 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 33665
Ja za brązowy dałem bodaj 2zł za 400g. Biały był po 1,70zł/1kg. Co do magnezu - owszem, masz rację. Z tym, że - jak już pisałem - jedzenie ryżu brązowego celem uzupełnienia magnezu niekoniecznie musi być zdrowe (kalorie!). Nie wiem też ileż tego magnezu wyjdzie w jonach i jak z przyswajalnością, gdyż na podstawie preparatów aptecznych różnie w tej materii bywa, zatem pewnie w pożywieniu też z przyswajalnością różnie może być. Natomiast owszem - jeśli kasa nie jest problemem, co ważniejsze dostęp do brązowego łatwy to jasne, że lepiej brązowy. Sam jem na zmianę, by urozmaicić dietę, ale smakowo preferuję brązowy, więcej jestem w stanie go zjeść (nie pęcznieje tak bardzo), nie zapominam o warzywach czy owocach (także suplementach). Niemniej zabrałem głos, bowiem odnosłem wrażenie, iż dyskusja zmierza w kierunku biały-syf, brązowy-cudo.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta do oceny i poprawy

Następny temat

kawa rozpuszcz.

WHEY premium