www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
...
Napisał(a)
Xabi po co sobie psuć nerwy?
...
Napisał(a)
Carabel: jesteś pewny, że Twój post wniósł coś do dyskusji?
Xabi: Podaj proszę. Według wspomnianem strony ryż biały ma IG 80. Ryż biały gotowany bez soli - 80, a ryż biały gotowany z solą też 80. Zatem proces gotowania, czyli podgrzewania NIE zmienia IG. Czyżby stronka nie podawała prawdy? Sam Ellis post umieścił, a mam wrażenie, iż człowiek wie co pisze.
Xabi: Podaj proszę. Według wspomnianem strony ryż biały ma IG 80. Ryż biały gotowany bez soli - 80, a ryż biały gotowany z solą też 80. Zatem proces gotowania, czyli podgrzewania NIE zmienia IG. Czyżby stronka nie podawała prawdy? Sam Ellis post umieścił, a mam wrażenie, iż człowiek wie co pisze.
...
Napisał(a)
WIAD
dla twojej wiadomosci
Food processing methods influence the glycaemic indices of some commonly eaten West Indian carbohydrate-rich foods
Authors: Bahado-Singh, P. S.1; Wheatley, A. O.1; Ahmad, M. H.1; Morrison, E. Y. St. A.2; Asemota, H. N.1
Abstract:
Glycaemic index (GI) values for fourteen commonly eaten carbohydrate-rich foods processed by various methods were determined using ten healthy subjects. The foods studied were round leaf yellow yam (Dioscorea cayenensis), negro and lucea yams (Dioscorea rotundata), white and sweet yams (Dioscorea alata), sweet potato (Solanum tuberosum), Irish potato (Ipomoea batatas), coco yam (Xanthosoma spp.), dasheen (Colocasia esculenta), pumpkin (Cucurbita moschata), breadfruit (Artocarpus altilis), green banana (Musa sapientum), and green and ripe plantain (Musa paradisiaca). The foods were processed by boiling, frying, baking and roasting where applicable. Pure glucose was used as the standard with a GI value of 100. The results revealed marked differences in GI among the different foods studied ranging from 35 (se 3) to 94 (se 8). The area under the glucose response curve and GI value of some of the roasted and baked foods were significantly higher than foods boiled or fried (P<0·05). The results indicate that foods processed by roasting or baking may result in higher GI. Conversely, boiling of foods may contribute to a lower GI diet.
Keywords: Glycaemic index; Diabetes; Diet
dla twojej wiadomosci
Food processing methods influence the glycaemic indices of some commonly eaten West Indian carbohydrate-rich foods
Authors: Bahado-Singh, P. S.1; Wheatley, A. O.1; Ahmad, M. H.1; Morrison, E. Y. St. A.2; Asemota, H. N.1
Abstract:
Glycaemic index (GI) values for fourteen commonly eaten carbohydrate-rich foods processed by various methods were determined using ten healthy subjects. The foods studied were round leaf yellow yam (Dioscorea cayenensis), negro and lucea yams (Dioscorea rotundata), white and sweet yams (Dioscorea alata), sweet potato (Solanum tuberosum), Irish potato (Ipomoea batatas), coco yam (Xanthosoma spp.), dasheen (Colocasia esculenta), pumpkin (Cucurbita moschata), breadfruit (Artocarpus altilis), green banana (Musa sapientum), and green and ripe plantain (Musa paradisiaca). The foods were processed by boiling, frying, baking and roasting where applicable. Pure glucose was used as the standard with a GI value of 100. The results revealed marked differences in GI among the different foods studied ranging from 35 (se 3) to 94 (se 8). The area under the glucose response curve and GI value of some of the roasted and baked foods were significantly higher than foods boiled or fried (P<0·05). The results indicate that foods processed by roasting or baking may result in higher GI. Conversely, boiling of foods may contribute to a lower GI diet.
Keywords: Glycaemic index; Diabetes; Diet
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
...
Napisał(a)
"Carabel: jesteś pewny, że Twój post wniósł coś do dyskusji?"
Po pierwsze CARAMEL. A po drugie to chyba kobieta
Wiad. Chyba nie bardzo zrozumieś o co mi chodziło z tym gotowaniem Nie chodzi o to czy posolisz wode czy też nie bo to jest nie istotne. Nie wiem jaka ta strona ale IG jest zawyżone o 10
A co do samego gotowania chodzi że jeżeli będziesz gotował np. ryż aż będzie taki miekki to jego IG będzie wyższe niż jak ugotujesz go tak że będzie taki al dente że tak powiem
Po pierwsze CARAMEL. A po drugie to chyba kobieta
Wiad. Chyba nie bardzo zrozumieś o co mi chodziło z tym gotowaniem Nie chodzi o to czy posolisz wode czy też nie bo to jest nie istotne. Nie wiem jaka ta strona ale IG jest zawyżone o 10
A co do samego gotowania chodzi że jeżeli będziesz gotował np. ryż aż będzie taki miekki to jego IG będzie wyższe niż jak ugotujesz go tak że będzie taki al dente że tak powiem
Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]
...
Napisał(a)
Ok, niech tam będzie caramel. Ja jestem za równouprawnieniem i nie uważam, by bycie kobietą zwalniało z myślenia.No ale niech tam - wszak kobieta nie jest tylko do garów i na żywieniu znać się nie musi :P
Wiem,że sól nie ma wpływu, jednakże przytoczyłem wszystkie opcje białego ryżu, by już nie było wątpliwości. Skoro podwieszona przez Ellisa strona (w nazwie dobrejedzenie - podawałem już, całego adresu nie mogę, bo wykropkuje, ale sprawdź jak chcesz) nie podaje według szanownych rozmówców prawdziwych informacji, to może warto byłoby ją z owego podwieszenia wyrzucić? Stronka wydaje się być opracowana dość fachowo i pojęcia nie mam dlaczego wprowadzają w błąd.
Chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę, że nawet jeśli IG makaronu i ryżu zawyżono o 10 to zdaje się, że i tak ma wyższe niż chrupek. No chyba, że chrypek zaniżono dla odmiany o ileś tam...
Wiem,że sól nie ma wpływu, jednakże przytoczyłem wszystkie opcje białego ryżu, by już nie było wątpliwości. Skoro podwieszona przez Ellisa strona (w nazwie dobrejedzenie - podawałem już, całego adresu nie mogę, bo wykropkuje, ale sprawdź jak chcesz) nie podaje według szanownych rozmówców prawdziwych informacji, to może warto byłoby ją z owego podwieszenia wyrzucić? Stronka wydaje się być opracowana dość fachowo i pojęcia nie mam dlaczego wprowadzają w błąd.
Chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę, że nawet jeśli IG makaronu i ryżu zawyżono o 10 to zdaje się, że i tak ma wyższe niż chrupek. No chyba, że chrypek zaniżono dla odmiany o ileś tam...
...
Napisał(a)
Wiad czy ty umiesz do cholery czytać?! Bo zaczynasz mnie irytować. Niech sobie mają te 80 IG. Napisałem Ci od czego to zalezy a Ty za wszelką cene starasz się to podważyć. Przeciez to jest śmieszne.
Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]
...
Napisał(a)
Wiad
przeczytales art'a ktorego wkleilem?
przeczytales art'a ktorego wkleilem?
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
...
Napisał(a)
Tak przeczytałem. I nawet napisałem, że przyjąłem do wiadomości, że wg Was IG zmienia się. Jednakże - powstaje w tym momencie kolejne pytanie: jeśli IG się zmienia to jaki sens ma podawnie IG w ogóle, skoro niemal każda potrawa z tych samych produktów może mieć IG inne? Kolejne pytanie: dlaczego na stronie podwieszonej podano nieprawidłowe dane, choć stronie nie wydaje się być amatorska? Kolejne: dlaczego w podwieszonych postach podaje się zatem strony, które - wg Was - nie są wiarygodne?
Zauważcie, że te pytania padły już poprzednio, ergo: teza o zmiennym IG została przeze mnie zaakceptowana, ale to powoduje zrodzenie się ww. pytań. Nie ma sensu się irytować - wystarczy uważniej czytać. Podwieszoną stronę powtórzę 3 raz: post kolegi Ellisa, w nazwie zawiera jedzdobrze. Krok po kroku: post Zapotrzebowanie kaloryczne, skł. [...] % bf, potem "Skład produktów żywnościowych", pkt 3 "Bardziej dokładne tabele..." i pierwszy link: [http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/index.php]
Zauważcie, że te pytania padły już poprzednio, ergo: teza o zmiennym IG została przeze mnie zaakceptowana, ale to powoduje zrodzenie się ww. pytań. Nie ma sensu się irytować - wystarczy uważniej czytać. Podwieszoną stronę powtórzę 3 raz: post kolegi Ellisa, w nazwie zawiera jedzdobrze. Krok po kroku: post Zapotrzebowanie kaloryczne, skł. [...] % bf, potem "Skład produktów żywnościowych", pkt 3 "Bardziej dokładne tabele..." i pierwszy link: [http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/index.php]
...
Napisał(a)
"Ja jestem za równouprawnieniem i nie uważam, by bycie kobietą zwalniało z myślenia.No ale niech tam - wszak kobieta nie jest tylko do garów i na żywieniu znać się nie musi :P"
Ty za to,sadzac po wypowiedziach, jestes w tym specjalista...
Ty za to,sadzac po wypowiedziach, jestes w tym specjalista...
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
...
Napisał(a)
Podwieszony post zawiera linki do tabel ze składem produktów żywnościowych, takie było założenie, nie chodziło o przedstawienie specjalistycznych tabel IG, których przeglądanie/uczenie się na pamięć to moim zdaniem strata czasu.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-08-28 23:35:02
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-08-28 23:35:02
Poprzedni temat
Glupie pytanie%-)z serii moje pomysly:)
Następny temat
CZY MOGE NIE WLICZAC OBIADU???
Polecane artykuły