“Unikaj tluszczów nasyconych"
Tluszcze nasycone odgrywaja wiele waznych ról w organizmie. Zapewniaja spójnosc scianek komórkowych, zwiekszaja zdolnosc organizmu do przyswajania podstawowych kwasów tluszczowych, zwiekszaja sprawnosc ukladu odpornosciowego, chronia watrobe i przyczyniaja sie do wzmocnienia kosci. Tluszcze nasycone nie powoduja chorób serca. W rzeczywistosci, tluszcze nasycone sa najlepszym pozywieniem dla serca. Twoje cialo wytwarza kwasy nasycone z weglowodanów.
“Ogranicz cholesterol"
Cholesterol zawarty w pozywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia scianek jelit i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i ukladu nerwowego u niemowlaków i dzieci. Zywnosc, która zawiera cholesterol, dostarcza takze wiele innych waznych skladników pokarmowych. Jedynie utleniony cholesterol, który mozna znalezc w sproszkowanym mleku i jajach, przyczynia sie do chorób serca. Mleko w proszku jest dodawane w ilosci 1% do 2% do mleka.
“Uzywaj wiecej wielonienasyconych olejów"
Wielonienasycone oleje spozywane w wiekszych ilosciach przyczyniaja sie do nowotworów, chorób serca, chorób autoagresywnych (choroby ukladu immunologicznego), zaburzen uczenia sie, chorób ukladu pokarmowego, i przedwczesnego starzenia sie. Duze ilosci wielonienasyconych tluszczy to nowosc w diecie czlowieka spowodowana przemyslowym wytwarzaniem olejów roslinnych.
“Unikaj czerwonego miesa"
Czerwone mieso jest bogatym zródlem skladników odzywczych, które chronia serce i uklad nerwowy. Zawiera witaminy B12 i B6, cynk, fosfor, karnityne i koenzym Q10
“Ogranicz spozycie jaj"
Jaja sa najdoskonalszym pozywieniem stworzonym przez przyrode, sa zródlem doskonalych protein i cala game skladników odzywczych i waznych kwasów tluszczowych, które przyczyniaja sie do zdrowego stanu mózgu i ukladu nerwowego. Amerykanie cierpieliby na mniej chorób serca, gdyby jedli wiecej jaj. Substytuty jaj powoduja nagla smierc zwierzat testowych.
“Jedz chude mieso i pij niskotluszczowe mleko"
Chude mieso i niskotluszczowe mleko jest ubogie w witaminy rozpuszczalne w tluszczach, niezbedne w procesie przyswajania bialka i mineralów zawartych w miesie i mleku. Spozywanie niskotluszczowych pokarmów moze prowadzic do naruszenia rezerw witaminy A i D.
“Ogranicz spozycie tluszczu do 30% kalorii"
30% kalorii w postaci tluszczu to za malo dla wiekszosci ludzi, prowadzi do obnizenia poziomu cukru we krwi i zmeczenia. Tradycyjne diety zawieraly 40% do 80% kalorii w postaci zdrowych tluszczy, w wiekszosci pochodzenia zwierzecego.
“Jedz 6-11 posilków zbozowych dziennie"
Wiekszosc produktów zbozowych jest produkowana z bialej maki, która jest pozbawiona skladników odzywczych. Dodatki zawarte w bialej mace moga powodowac deficyt witamin. Pelnoziarniste produkty zbozowe, jezeli nie sa wlasciwie przygotowane, moga powodowac deficyty mineralów i problemy z przewodem pokarmowym.
“Ogranicz spozycie soli"
Sól odgrywa kluczowa role w procesie trawienia i przyswajania. Sól jest takze niezbedna dla rozwoju i dzialania ukladu nerwowego.
“Conajmniej 5 dan z owoców i warzyw dziennie"
Owoce i warzywa otrzymuja srednio 10 dawek pestycydów zanim przejda od ziarna do sklepu. Konsument powinien szukac produktów wysokiej jakosci. Jakosc sie liczy!
“Jedz wiecej soi"
Nowoczesna zywnosc sojowa blokuje przyswajanie mineralów, spowalnia przyswajanie bialka, wplywa negatywnie na funkcjonowanie tarczycy i zawiera potencjalnie rakotwórcze zwiazki.
Mam nadzieje ze tym samym przyblizylem wam faktycznie realia.
- pozdro
A czy ty też efektywnie wykorzystujesz swoja dodatkową masę mięśniową?