Mit Ciała ketonowe wydalane z moczem i oddechem mogą spowodować duży deficyt kaloryczny.
Fakt Wartość kaloryczna ciał ketonowych to 4,5 cal. Ubytki kaloryczne w moczu i oddechu to około 100 kalorii dziennie 10-20g ciał ketonowych przy optymalnych warunkach.
Mit Mózg wykorzystuje jako żródło energii tylko glukozę.
Fakt Po 2-3 tygodniach diety ketogennej około 75% potrzeb energetycznych mózgu zabezpieczają ciała ketonowe.
Mit Wątroba może produkować nieskończoną ilość ciał ketonowych.
Fakt Możliwości wątroby w tym zakresie ograniczone są w zakresie 115-180g ciał ketonowych dziennie.
Mit Ketoza jest obecna tylko na dietach niskowęglowodanowych.
Fakt Ketoza występuje również podczas głodówki, bezposrednio po wysiłku fizycznym oraz w dwóch patologicznych stanach: diabetyczna ketoza i alkoholiczna ketoza(pijemy i nic nie jemy przez długi okres)
Mit Ciała ketonowe nie są produkowane bez odpowiednich warunków.
Fakt Ciała ketonowe zawsze są obecne w naszej krwii, pojawiają się w niewielkiej ilości 0,1 mmol/dl. Ketoza jest definiowana przy ilości 0,2 mmol/dl. Głodówka 2-3 powoduje ich wzrost do 1 mmol/dl. Wysiłek fizyczny daje nie więcej jak 2 mmol/dl. Głodówka 1 tydzień 5 mmol/dl. Dieta ketogenna 5-6 mmol/dl. Głodówka 3-4 tygodnie 6-8 mmol/dl. Kwaśica ketonowa powyżej 8 mmol/dl. Kwaśica diabetyczna i alkoholiczna do 25 mmol/dl.
Mit Koncentracja ciał ketonowych we krwi rozkłada się równomiernie w ciagu doby.
Fakt Wahania hormonalne powodują, że ciała ketonowe pojawiają się w mniejszej ilości rano, w ciągu dnia w średniej ilości, maksimum osiągają w środku nocy.
Mit Ketoza u wszystkich osiąga taki sam poziom.
Fakt Kobiety osigają głębszy poziom ketozy od meżczyzn, dzieci również przechodzą głębszą ketozę od dorosłych.
Mit Dietetyczna ketoza obniża ph krwi wynoszące naturalnie 7,4.
Fakt Spadek ph jest obserwowany tylko w początkowej fazie ketozy. Naturalny poziom ph jest przywracany w ciagu kilku dni jeśli poziom ciał ketonowych we krwi nie przekroczy 7-10 mmol/dl i organizm posiada odpowiednią rezerwę alkaiczną. Diabetyczna kwaśica ketonowa jest stanem w którym stężenie ciał ketonowych we krwi wynosi ponad 20 mmol/dl dodatkowo stężenie glukozy wynosi ponad 300 mg/dl. W dietetycznej ketozie stężenie ciał ketonowych wynosi 4-10 mmol/dl średnio 5-6 mmol/dl, stężenie glukozy 65-80 mg/dl i rezerwa alkaiczna jest wystarczająca by nie zmienić na stałe ph krwi.
Mit Ciała ketonowe chronią mięśnie przed glukenogenezą od początku ketozy.
Fakt Ciała ketonowe zaczynają na dobre chronić mięśnie po upływie około dwóch tygodni, gdy mózg przestawi się w 75% na ciała ketonowe. W pierwszych dniach ketozy ochrona jest niewystarczająca(sytuacja zmienia się, gdy w diecie dostarczymy wystarczającą ilosć białek)
Mit Ciała ketonowe są wykorzystywane powszechnie przez cały okres ketozy.
Fakt Po dwóch tygodniach ketozy wykorzystanie ciał ketonowych przez organizm jest niewielkie. Ciała ketonowe zabezpieczają przede wszystkim potrzeby mózgu, szpiku kostnego(leukocyty, erytrocyty) i białych włókien mięśniowych. Resztę potrzeb zabezpieczają wolne kwasy tłuszczowe. W pierwszych dniach ketozy, gdy mózg nie jest w stanie wykorzystać ciał ketonowych, mięsnie szkieletowe zużywają duża porcję ciał ketonowych po dwóch tygodniach przestawiają się na wolne kwasy tłuszczowe(wysoka aktywność fizyczna ma również wpływ na pozim wykorzystania ciał ketonowych)
Mit Mózg może korzystać tylko z ciał ketonowych.
Fakt Potrzeby mózgu odnośnie glukozy nie mogą spaść do zera, zawsze musi wykorzystywać minimum 25% glukozy.
Mit Wolne kwasy tłuszczowe zamieniając się na ciała ketonowe powodują deficyt kaloryczny.
Fakt Wartość kaloryczna wolnych kwasów tłuszczowych jest dwukrotnie większa niż ciał ketonowych co przy przeróbce daje pewne korzyści, ale tylko w początkowym stanie ketozy, po dwóch tygodniach produkcja ciał ketonowych jest zbyt mała by zaobserwować korzystne rezultaty z tego tytułu.
Mit Wszystkie narządy w naszym organizmie mogą korzystać z ciał ketonowych.
Fakt Narządem nie mogący wykorzystywać ciał ketonowych jako energię jest wątroba, wykorzystująca wolne kwasy tłuszczowe.
Mit Organizm ludzki nie jest w stanie przeżyć bez węglowodanów.
Fakt Po dwóch tygodniach ketozy potrzeby mózgu na glukoze spadają do 40g. 18g dodatkowo może być dostarczone z glicerolu w trójglicerydach. Pozostałe 25 g moze być zrobione z białka (60g).
Mit Przy diecie ketogennej przydatne są paski pomiarowe Ketostix.
Fakt Zmiany w ilości ciał ketonowyh w moczu są zależne od wielu czynników i tego typu pomiary o niczym nie świadczą. Duże spożycie wody powoduje mniejszą koncentracje ciał ketonowych w moczu. Ciała ketonowe w moczu świadczą o nadprodukcji(ketonemia może występować, gdy nie ma ketonurii). Zmiany w pojawianiu sie ilości ciał ketonowych w ciągu dnia powoduja, że pomiar jest niedokładny. Posiłek tłuszczowy powoduje wiekszą koncentracje szczególnie jeśli zawiera kwasy tłuszczowe MCT. Niektóre badania potwierdają, że występowanie ciał ketonowych w moczu ma wpływ na mniejszą redukcję tkanki tłuszczowej(wysoki poziom ciał ketonowych podnosi nieznacznie insulinę co w pewien sposób blokuje utylizacje wolnych kwasów tłuszczowych).
Mit Węglowodany z alkoholu przerywają ketoze.
Fakt Alkohol pogłebia ketozę i może doprowadzić do bardzo grożnej dla zdrowia kwaśicy ketonowej. Dodatkowo spożycie alkoholu upośledza utylizacje wolnych kwasów tłuszczowych. Kalorie z alkoholu są wykorzystywane w zastępstwie wolnych kwasów tłuszczowych. Alkoholiczna kwasica ketonowa występuje przy sporzywaniu alkoholu przez długi okres dlatego niewielka ilość nie może mieć negatywnego wpływu na ph krwi niestety efekt upośledzania spalania tkanki tłuszczowej będzie obecny.
Mit Ciała ketonowe są ubocznym produktem przemiany materii.
Fakt Ciała ketonowe to ważny składnik energetyczny preferowany przez komórki ludzkie mogące wybierać miedzy glukozą, wolnymi kwasami tłuszczowymi i ciałami ketonowymi.
Mit Ketoza jest konieczna przy dietach niskowęglowodanowych.
Fakt Ketoza nie ma wpływu na spadek wagi, mimo tego wiele osób dzieki niej może zredukować spożywane kalorie. Niektóre badnia potwierdzają, że wysoki poziom ciał ketonowych we krwi powoduje hamowanie apetytu.
Oczywiscie temat jest tak obszerny, że nie sposób opisać wszystkiego, myśle jednak, że te informacje w jakiś sposób pozwolą zrozumieć na czym polega stan ketozy szczególnie osobą na diecie ketogennej.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-02-20 11:56:43