Czy w diecie redukcyjnej powinniśmy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, czy to pomoże nam zredukować wagę???. Moim zdaniem trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie co postaram się udowodnić.
Teoria IG zakłada jedynie w jakim stopniu nasz organizm odpowie na dany produkt węglowodanowy podany osobno, tłuszcze i białka również mają wpływ na odpowiedz glikemiczną, a co ważniejsze insulinową.
Glukoza jest standardowym produktem do którego możemy porównywać pozostałe. Indeks glukozy wynosi 100. Sacharoza(cukier stołowy) ma indeks glikemiczny 65. Fruktoza ma indeks równy tylko 23. IG fruktozy jest 4 razy mniejsze od glukozy mimo to dużo szybciej przemienia się w naszym organizmie do tłuszczu(pobudza enzymy zamieniające węglowodany w tłuszcze). Więc fruktoza biorąc pod uwagę IG jest lepsza, ale prawda jest inna nie pobudza insuliny, a mimo wszystko szybciej odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Pełnoziarnisty chleb ma mniejszy Indeks glikemiczny niż jasny???. Wiele żródeł podaje inne informacje. To z którego ja korzystam mówi, że IG w obu przypadkach wynosi 70. Gdyby nawet była różnica, czy warto zwracać na nią uwagę 50 dla pełnoziarnistego i 70 dla rafinowanego. Sacharoza(cukier stołowy) ma indeks równy 65. Cukier stołowy jest lepszy od obu chlebów???. W tym przypadku wybierając rodzaj chleba nie należy sie kierować IG, ale składnikami odżywczymi w które bogaty jest pełnoziarnisty chleb to samo dotyczy białego i brązowego ryżu.
Indeks glikemiczny dla cukru stołowego wynosi 100???. Biały cukier, albo sacharoza ma Indeks glikemiczny równy 65. 100 to IG glukozy nie cukru.
Czy powinniśmy unikać gotowanej marchewki???. By indeks glikemiczny stał się wyznacznikiem należy zjeść 50g węglowodanów. Jeden funt marchewek zawiera 36 g węglowodanów. Więc powinniśmy zjeść 1,5 funta by wywołać odpowiedni efekt wzrostu glukozy w naszej krwi. Kto jest w stanie w jednym posiłku zjeść 1,5 funta marchewek???
Niedawne badania potwierdzają, że glukoza sama pobudza enzymy odpowiedzialne za tkankę tłuszczową. Według tych badań glukoza jest pierwszoplanowa i ma większe znaczenie niż efekt zamiany glukozy w tłuszcz powodowany przez insulinę. Badania te stają w sprzeczności z dotychczasową wiedzą, ale nie można ich całkowicie ignorować.
Wracając do pytania na początku: Czy Indeks glikemiczny ma znaczenie i może nam pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej???.
1. Moim zdaniem podstawą powinien być bilans kaloryczny(enegia spalana musi być większa od dostarczanej) i wystarczająca ilość białka dopasowana do aktywności fizycznej.
2. Jesli chodzi o zdrowie i wielkość IG to oczywiście warzywa, orzechy, rośliny strączkowe są znacznie korzystniejsze niż chleb, ryż co do tego nie ma wątpliwości.
3. Jeśli chodzi o biały chleb, ryż w porównaniu do pełnoziarnistych produktów(ciemnego chleba i ryżu) należy kierować się zawartościa witamin i mikroskładników i wybierać nierafinowane jak najmniej przetworzone produkty.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-03-02 15:36:22